SLUIT MENU

Je bedrijf heropstarten? Mogelijk heb je recht op ondersteuning via de kmo-portefeuille

Start jij ook je onderneming opnieuw op? Mogelijk heb je hierbij de hulp van een expert of een extra opleiding nodig. In dat geval kan je, onder bepaalde voorwaarden, recht hebben op ondersteuning via de kmo-portefeuille.

Hulp van experten of opleiding

Er komen heel wat verplichtingen op je af als ondernemer naar aanleiding van de heropstart van je onderneming. Hoe pak je dit allemaal aan? Voor hulp bij de implementatie van de richtlijnen en verplichtingen vanwege de overheid, kan het nuttig zijn je tot een expert te wenden. Dit is bijvoorbeeld het geval wanneer je een risicoanalyse moet uitvoeren of wanneer je een plan moet uitdenken om social distancing te garanderen.

Wil je zelf alle verplichte maatregelen opvolgen en implementeren, zonder externe input? Dat kan uiteraard ook. In dat geval kan het nuttig zijn hier een opleiding over te volgen. Er zijn immers heel wat kennisdomeinen en skills die bij een heropstart van belang zijn, zoals veiligheid, hygiëne en welzijn op het werk, omgaan met social distancing, werken met digitale tools, werken of leiding geven op afstand, ….

Subsidie via de kmo-portefeuille

Beroep je je op een externe adviseur, of volg je zelf een (al dan niet online) opleiding? Dan kan je, als kmo, via de kmo-portefeuille van het Agentschap Innoveren & Ondernemen (VLAIO) een subsidie bekomen. Dit geldt zowel voor bepaalde externe opleidingen als voor advies bij geregistreerde dienstverleners. Gaat het om een opleiding, dan is het noodzakelijk dat deze bijdraagt tot de verbetering van het huidige of het toekomstige functioneren van de onderneming en gericht is op de kernprocessen van de onderneming.

Advies dat recht geeft op steun via de kmo-portefeuille, bestaat uit een schriftelijk advies dat uitgaat van een geregistreerde dienstverlener, gericht op de kernprocessen van de onderneming en de bedoeling heeft om de werking van jouw onderneming te verbeteren. De raadgevingen moeten je in staat stellen om correcte en fundamenteel onderbouwde beslissingen te nemen voor jouw bedrijf.

Hoeveel bedraagt de subsidie?

Voor een kleine onderneming geldt een steunpercentage van 30% tot een maximum van 7.500 euro steun op jaarbasis.

Voor een middelgrote onderneming geldt een steunpercentage van 20% tot een maximum van 7.500 euro steun op jaarbasis.

Let op: deze maatregel valt onder de toepassing van de Europese de-minimisregelgeving. De totale de-minimissteun aan bedrijven mag over drie jaar gespreid niet meer dan 200.000 euro bedragen.

Aanvraagprocedure

Je vraagt de steun via de kmo-portefeuille online aan. Doe je voor de eerste keer een subsidieaanvraag, dan moet je je onderneming eerst registreren.

Meer informatie over de kmo-portefeuille?

Wil je meer weten over de kmo-portefeuille? Dan kan je terecht op de website van VLAIO.

 

Auteur: Johanna Waelkens

SBB is een Vlaams accountants- en advieskantoor met 30 vestigingen (zie hier voor een overzicht) en meer dan 20.000 cliënten uit alle sectoren. U kan bij SBB terecht voor vragen in verband met accountancy, fiscaliteit, milieu- en omgevingsadvies, zakelijk-juridisch advies, strategisch advies, successieplanning en startersadvies. Bekijk alle berichten van SBB