"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

4-dagen werkweek toch niet zo onzinnig?

Een van de speerpunten in het verkiezingsprogramma van de PS is het invoeren van de 4-daagse werkweek, met behoud van loon. Forse reacties als ‘onbetaalbare waanzin’ en andere afwijzingen volgden al snel, vooral langs Vlaamse zijde. Maar recent onderzoek van Bentley University in samenwerking met Gallup laat zien dat alvast werkenden van Gen Z vragende partij zijn.

Waarover gaat het?

 Onlangs was er een congres van de PS met als klemtoon werk en met een pleidooi om het minimumloon van 2.000 naar 2.800 euro te brengen om werken aantrekkelijker te maken. En vooral met een pleidooi voor een werkweek van 4 dagen in plaats van 5, met behoud van loon en met compenserende aanwervingen. Het voorstel van PS-voorzitter Paul Magnette beroert de gemoederen. ‘Onhaalbaar en onbetaalbaar’, volgens critici, ‘een noodzakelijke historische evolutie’, volgens de voorstanders.

Wat houdt het PS voorstel in?

Een voltijdse werkweek telt in België 38 uur op dit moment. De PS wil dit op termijn verlagen naar 32 uur. Dat zou op termijn leiden tot gezondere en gelukkigere werknemers. Ze focussen daarbij in de eerste plaats op jonge ouders en 55-plussers.

Toch niet zo onzinnig?

In de enquête van Gallup werd gevraagd welke maatregelen werkgevers zouden kunnen nemen om het welzijn van werknemers te vergroten. Het nummer 1 antwoord was om een vierdaagse werkweek van 40 uur aan te bieden in plaats van een vijfdaagse werkweek van 40 uur. Over het algemeen zei 77% van de respondenten dat dit hun welzijn zou verbeteren. Onder werknemers tussen de leeftijd van 18 tot 29 jaar was maar liefst 82% voorstander van een kortere werkweek. “Iedereen wil een vierdaagse werkweek”, aldus  Cynthia E. Clark, de John W. Poduska Professor of Governance aan Bentley University.

In de leeftijd van 18 tot 29 jaar was maar liefst 82% van de werknemers voorstander van een kortere werkweek; geen enkele van 25 CEO’s zag dit haalbaar.

Die bevinding werd voorgelegd aan een groep van 25 CEO’s, waarvan geen enkele een vierdaagse werkweek als haalbaar zag. Sommige bedrijven die hebben geëxperimenteerd met vierdaagse werkweken van 32 uur hebben echter goede resultaten gezien op het gebied van welzijn en productiviteit en hebben de verandering permanent gemaakt. Oudere managers zien welzijn van werknemers misschien niet op dezelfde manier als jongere werknemers; en leiders die weten hoe ze succesvol kunnen managen op een manier die welzijn beter ondersteunt, hebben misschien een streepje voor bij de werving, zo luidt de conclusie van het onderzoek.

Leiders die weten hoe ze succesvol kunnen managen op een manier die welzijn beter ondersteunt, hebben misschien een streepje voor bij de werving.

Bron: MIT – Lees hier meer over het onderzoek

Lees ook :

 

Marleen Deleu
Marleen Deleu - Director Trends & Insights NextConomy - on a mission to bring insights and expertise to the freelance workforce and users of contingent labor in Belgium Bekijk alle berichten van #Marleen Deleu