"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Authenticiteit onder freelancers is verrassend

Carolien maakte een tweetal jaar geleden de overstap van werknemer naar freelancer. Na de eerste stappen in de uitzendwereld en enkele rollen als HR-verantwoordelijke besloot Carolien in bijberoep te starten als coach. Maar zoals ze zelf zegt: “ondernemerschap doet ondernemen”. Al snel besloot Carolien om de stap naar volledig zelfstandige te wagen als HR-consultant.

Wat is de grootste verrassing aan je overstap?

Ik ben geweldig onder de indruk van de verbondenheid onder freelancers Het is een netwerk waar iedereen zorgt voor elkaar, waar ik op elk moment terecht kan om iemands mening te vragen. Iedereen gaat heel oprecht met elkaar om, van concurrentie is geen sprake. Ik probeer dan ook actief mijn netwerk te onderhouden, zo spreek ik bijvoorbeeld nog regelmatig af met collega’s waarmee ik samenwerkte bij klanten. Ik zie ook nog vaak ex-collega’s. Ondertussen zijn velen van hen ook vrienden geworden.

Ik ben geweldig onder de indruk van de verbondenheid onder freelancers.

 

Hoe verliep de overstap van werknemer naar zelfstandige? 

“Ik vond dat eigenlijk een griezelige stap. Duizend twijfels dwalen door je hoofd. Je vraagt je af: “Wat is mijn kennis nu precies?”, “Waarin zit mijn expertise nu juist?”, “Ben ik bekwaam als ondernemer?”.  Stap per stap is mijn zelfvertrouwen gegroeid en durfde ik me scherper als professional/expert profileren. Ik merkte aanvankelijk ook dat bedrijven je als freelancer meteen meer au sérieux nemen. Ik ervaarde dat mijn ideeën en advies waardevoller werden ingeschat dan wanneer ik destijds met dezelfde visie voorstellen formuleerde aan mijn werkgever. Dat was voor mij een opvallende vaststelling, maar meteen een boost voor het zelfvertrouwen. “

 

Vrijheid, blijheid? Geldt dat ook voor jou als freelancer?

“Vrijheid, creativiteit en grenzen stellen, dat zijn voor mij de drie grote voordelen aan freelancen. Vrijheid: ik heb de luxe om zelf te bepalen voor welke opdrachten ik ga en welke niet. Ik weeg heel bewust factoren zoals afstand, opdrachtomschrijving en de spreekwoordelijke klik af. Ik kan dus veel bewuster mijn keuzes maken. Vrijheid betekent niet noodzakelijk weinig werken. Het gebeurt vaak dat ik ’s avonds mijn laptop openklap, maar dat voelt veel meer aan als een keuze dan als ‘druk’. Door te freelancen heeft mijn creativiteit ook een boost gekregen. Nieuwe creatieve ideeën ontspruiten uit de projecten die ik doe, mensen die ik ontmoet of feedback die ik ontvang. Hetzelfde geldt voor het ondernemerschap op zich. Ondernemen doet ondernemen. Je blijft actief nadenken hoe je jezelf kan heruitvinden, waar je dieper kan op inspelen hoe je jezelf blijft ontwikkelen. Boeiend.”

Vrijheid, creativiteit en grenzen stellen, dat zijn voor mij de drie grote voordelen aan freelancen.

 

Hoe verloopt de zoektocht naar nieuwe opdrachten?

“De aanloop naar een nieuwe opdracht is best intensief. Het proces van verschillende opeenvolgende gesprekken in de aanloop naar een nieuwe opdrachtgever is, toegegeven, stresserend. Soms ben je bij verschillende opdrachtgevers in de running en zijn er meerdere gesprekken nodig bij één en dezelfde klant. Het valt eigenlijk te vergelijken met de sollicitatiegesprekken als werknemer. De doorlooptijd kan gerust zes weken duren. Dat blijft dus een onzekere periode. Nieuwe opdrachten komen meestal op aangeven van iemand uit mijn netwerk of via LinkedIn. Soms ook via online platformen zoals Jellow.

 


3 do’s

  1. Gewoon durven en doen: you got this!
  2. Omring jezelf met mensen die je als klankbord kan gebruiken.
  3. Ga voor opdrachten waar je jezelf goed bij voelt en met volle ‘goesting’ voor kan gaan.

3 don’ts

  1. Laat niet over jouw grenzen gaan en blijf trouw aan jezelf.
  2. Blijf niet stilstaan. Blijf werken aan jouw expertise en kennis. Durf investeren in een opleiding, boeken, netwerkevents.
  3. Laat je niet intimideren door wat een ander realiseert of doet. Iedere freelancer heeft zijn eigen prachtige weg af te leggen.