"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Extern talent als groeimotor voor intern talent

“Organisaties hebben de opdracht om de juiste set up en het juiste groeipad voor hun intern talent te creëren. Een combinatie van die twee zorgt voor succes op lange termijn voor zowel talent als organisatie.” Isabelle Van Iseghem, CEO van Moore, ziet in extern talent een partij die dit mee mogelijk maakt.

Als ondernemer, CEO en manager moet je aandacht hebben voor talent. Twee vragen dienen in het vizier gehouden te worden:

  • Welk talent heb je nodig in je onderneming?
  • Hoe zorg je ervoor dat je de mensen die je aantrekt verder kan laten ontwikkelen en van een groeipad kan voorzien?

“We moeten opletten dat we ons vanuit de arbeidsmarktschaarste niet laten verlammen in wat we doen. Ook moeten we ons ervoor behoeden de lat lager te leggen of teveel te gaan pamperen. Noch de organisatie, noch het talent heeft daar deugd van.”, roept Isabelle Van Iseghem tot waakzaamheid op.


Steeds meer organisaties professionaliseren het inhuren van hun externe talenten. NextConomy brengt daarom een reeks met interviews rond het centrale thema “Women in Contingent Workforce Management”. Met deze gesprekken willen we inspireren en inzichten delen met iedereen die van ver of dichtbij betrokken is met het inhuren van externen in organisaties. In het bijzonder willen we andere vrouwen laten zien dat er boeiende loopbanen zijn in een domein dat nog relatief nieuw en onbekend is, maar dat wel toekomstgericht en van toenemend strategisch belang voor organisaties is.


Een juiste balans tussen mensen die komen en mensen die gaan

Talent aantrekken en behouden gaat verder dan het aanbieden van hoge salarissen en voorzien in alles wat een talent vraagt. Dat alleen houdt niemand in een rol. Intrinsieke voldoening en groeimogelijkheden zijn ook belangrijk.

Isabelle Van Iseghem raadt aan ook te zorgen voor een gezonde uitstroom. “Mensen die vertrekken geven zuurstof aan een organisatie.  Je mag fier zijn als mensen ergens buiten de organisatie een andere rol opnemen en ambassadeur van je bedrijf zijn.” 

“Externe medewerkers zorgen voor kruisbestuiving: met een andere blik kunnen ze je team verrijken en versterken om bepaalde zaken in beweging te brengen.”  –  Isabelle Van Iseghem

Extern schakelen om intern te groeien

Het is de rol van een organisatie om intern talent te coachen, begeleiden en helpen om te groeien naar een next level.  Het aantrekken van extern talent kan daarin een goede dynamiek geven. “Externe medewerkers zorgen voor kruisbestuiving: met een andere blik kunnen ze je team verrijken en versterken om bepaalde zaken in beweging te brengen.” geeft Isabelle Van Iseghem haar visie op extern talent.

Soms moet je externe hulp hebben om iets wat intern vast zit te deblokkeren. Interne mensen hebben door een focus op de dagdagelijkse taken niet altijd de tijd om een stap achteruit te zetten en vanop een afstand naar de zaken te kijken. Schakelen met externen geeft mensen de kans om dit net wel te doen. Door intern en extern talent naast en met elkaar te laten werken, kunnen nieuwe zaken opgepikt worden die je organisatie verder laten evolueren.

Meerwaarde in patronen en denkwijzen doorbreken

“Externe mensen erbij halen doe je niet omdat je geen vertrouwen hebt in je interne medewerkers,” benadrukt Isabelle Van Iseghem Moore’s visie om zowel klanten als medewerkers te begeleiden in hun groei.

“Soms gaat het werken met externen om het bijzetten van extra mankracht om dingen gedaan te krijgen. En soms gaat het om mensen te helpen in hun groeiproces. Door open te staan voor externe dienstverlening zoals adviesverlening, consultancy en freelancing, kunnen mogelijk nieuwe patronen, denkwijzen en mechanismen binnen je bestaande teams gebracht worden waarna je op een zelfstandige manier verder aan de slag kan.”

“Externe mensen erbij halen doe je niet omdat je geen vertrouwen hebt in je interne medewerkers.” – Isabelle Van Iseghem

Extern talent, een meerwaarde voor je organisatie

Vaak worden externen nog als een bedreiging gezien binnen organisaties. “Het evenwicht tussen internen en externen vind ik persoonlijk heel belangrijk.”, zo stelt Isabelle Van Iseghem. “Kruisbestuiving tussen intern en extern talent is cruciaal.”

Ze raadt organisaties aan goed na te denken over een aantal zaken:

  • Wanneer is het belangrijk om interne mensen te hebben en wanneer ga je extern schakelen?
  • Wat kan extern talent bijbrengen aan het team?
  • Hoe kan je ervoor zorgen dat extern talent niet als een bedreiging wordt gezien maar net als een meerwaarde, voor zowel mens als organisatie.

“Laat extern talent een enabler zijn voor je bedrijf. Heb aandacht voor wat je kan bekomen aan het einde van een project door intern én extern de handen in mekaar te slaan.”, besluit ze.

OVER ISABELLE VAN ISEGHEM

Isabelle Van Iseghem heeft een brede ervaring. Voor multinationals (IBM, Microsoft, Randstad), voor familiebedrijven (Niko) en scale-ups (Mediagenix, Moore) was ze actief in diverse domeinen. Ze werkte in o.a. finance, strategie, sales, operational excellence, compensation & benefits. Haar passie om het verschil te maken en waarde te creëren in de brede zin van het woord neemt ze ook in haar rol als CEO van Moore mee.

Barbara Uyttendaele
Barbara is coach bij Tikhodza en freelance content creator. Ze heeft een liefde voor levenslang leren en een streven naar continue verbetering. Een loopbaan van 20 jaar in de wereld van HR-dienstverlening versterkte haar nieuwsgierigheid naar hoe de wereld van werk evolueert en hoe organisaties en talenten hiermee omgaan. Inspireren, challengen en motiveren zijn haar drijfveren om mensen en organisaties in beweging te brengen. *** Barbara est coach chez Tikhodza et créatrice de contenu freelance. Elle est passionnée de formation continue et s'engage à l'amélioration permanente. Une carrière de 20 ans dans le monde des services RH a renforcé sa curiosité pour l'évolution du monde du travail et la manière dont les organisations et les talents y font face. Son leitmotiv ? Inspirer, stimuler et motiver pour activer les gens et les organisations. Bekijk alle berichten van #Barbara Uyttendaele

Laat een reactie achter