"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Geïntegreerd talent beheer, roadmap voor creatieve talentoplossing

Nieuwe dynamieken kenmerken de arbeidsmarkt. Er is niet langer sprake van het zwart-wil model waar één partij aan het langste eind trekt. Ellen Saeys, Business Unit Manager of Talent Solution Belux bij TAPFIN, ziet in transversale samenwerking een opportuniteit om met deze veranderende dynamiek om te gaan en tot duurzame inzetbaarheid van talent te komen.

Ellen Saeys startte haar carrière in de wereld van extern talent aan de leverancierskant.   Ze kreeg er inzicht in de roadblocks, uitdagingen en opportuniteiten die er zijn.  Dit sterkt haar in haar rol als Business Unit Manager of Talent Solution Belux bij TAPFIN.  Ze daagt leveranciers van extern talent en inhurende bedrijven uit en ondersteunt ze om als partners samen te werken.


Steeds meer organisaties professionaliseren het inhuren van hun externe talenten. NextConomy brengt daarom een reeks met interviews rond het centrale thema ‘Women in Contingent Workforce Management’. Met deze gesprekken willen we inspireren en inzichten delen met iedereen die van ver of dichtbij betrokken is met het inhuren van externen in organisaties. In het bijzonder willen we andere vrouwen laten zien dat er boeiende loopbanen zijn in een domein dat nog relatief nieuw en onbekend is, maar dat wel toekomstgericht en van toenemend strategisch belang voor organisaties is.


Veranderende dynamiek in de arbeidsmarkt

De dynamiek van de arbeidsmarkt verandert, stelt Ellen Saeys vast:

  • De behoefte van de contingent worker komt meer tot uiting. Deze bepaalt zelf meer het type contract waarmee hij of zij wil werken.
  • Er is een verbreding van generaties binnen de arbeidsmarkt. Senior experts kiezen na een aantal jaren in vast dienstverband voor een verderzetting van hun carrière als consultant.  Jongeren starten steeds vaker als consultant en gaan dan over naar een tewerkstelling als werknemer.
  • Extern talent wordt niet langer enkel ingeschakeld voor de inbreng van innovatie en expertise die in het bedrijf niet aanwezig is. Meer en meer is er een nood om de gaten in het personeelsbestand op te vullen met tijdelijke, externe, flexibele medewerkers.
  • Het zwart-wit verhaal, waarbij slechts één partij de spelregels bepaalt, is op de retour.

Deze veranderingen dwingen bedrijven ertoe te bekijken hoe ze met talent willen omgaan.

Talentoplossing ligt niet in het klassieke denken

Bedrijven houden nog te vaak vast aan het klassieke denkpatroon: het talentprobleem oplossen vertrekkende vanuit wat er nu is.

Al wat goed loopt, is goed, erkent Ellen Saeys.  “Maar,” zo stelt ze, ”bedrijven moeten anders durven kijken om uitdagingen met dezelfde middelen en budgetten aan te gaan.”  Ze ziet een oplossing in transversaal werken om snelheid te maken.  “Hervorm rollen en ga engagementen aan met een divers samengesteld team.  Dat geeft je de kans om echt snelheid te maken.”

“Kiezen voor geïntegreerd talent beheer biedt efficiëntiewinst” – Ellen Saeys

Geïntegreerd talent beheer: een teamsport met efficiëntiewinst

Geïntegreerd talent beheer is een op maat oplossing.  Deze wordt o.a. beïnvloed door de doelstellingen die er binnen het bedrijf zijn.  Is er, naast de doelstellingen gelinkt aan de expertise van elk departement, een gezamenlijke bedrijfsdoelstelling vanuit het topmanagement geformuleerd en wordt de samenwerking tussen de verschillende afdelingen gestimuleerd?

“Kiezen voor geïntegreerd talent beheer biedt efficiëntiewinst”, benadrukt Ellen Saeys. “Probeer niet alles bij één afdeling te leggen maar bevorder de samenwerking tussen de verschillende departementen.”

“Verschillende bestaande, gelijklopende processen kunnen samengebracht worden tot één gemeenschappelijk proces.  En, bedrijven kunnen met één aanpak de leveranciers- en kandidatenmarkt benaderen.”

“Bedrijven die transversaal denken en samenwerken, weg van het klassiek workforce model, navigeren sneller in een wereld van verandering.” – Ellen Saeys

Dialoog en compromissen noodzakelijk

Ze adviseert kandidaten om te reflecteren over wat ze te bieden hebben, waar ze naar toe willen en wat ze willen leren op korte en lange termijn. En als je het nog niet weet: durven ontdekken en uit “foute” keuzes te leren.  “Het is als kandidaat nog steeds belangrijk dat je wat je wil voor een groot deel kan terugvinden in wat een bedrijf doet en waar het voor staat.  Besef dat compromissen aan de orde zijn: het is een geven en nemen.  En dat wat je geeft ook steeds terugkrijgt.  Wees proactief en stap zelf met een voorstel naar bedrijven.”

Bedrijven raadt ze aan om in hun beslissingen nog meer te denken aan duurzaamheid waarin leren en ontwikkelen belangrijk zijn in de oplevering en groei van bedrijven en hun core business.  “Ga de dialoog aan om de gezonde match en oplossingen te vinden tussen de wensen van kandidaten en huidige medewerkers.“

Holistische visie voor duurzame inzetbaarheid

“Durft holistisch te kijken in het zoeken naar talent oplossingen.  Weet welke beslissing een duurzame impact heeft, ook al zijn er tussenstappen nodig om er te geraken, en hoe iedereen er beter van wordt.”, maant ze bedrijven aan die zich in paniek laten verleiden tot het nemen van snelle beslissingen in hun zoektocht naar talent.

“Kijk naar

  • de mogelijkheden die het bedrijf kan bieden en niet enkel de focus op een rol of functie
  • welke ambitie het bedrijf heeft om samen de groei te ontdekken en te ontwikkelen
  • wat er nodig is van elke partij waarbij wederzijds ownership belangrijk is en een plaats heeft..

Dit leidt tot een eerlijk en duurzaam beleid naar alle talenten waarin ze kunnen groeien en of navigeren in een wereld van constante verandering.”

OVER ELLEN SAEYS

Ellen Saeys is Business Unit Manager bij Talent Solutions MSP & RPO. Ze heeft meer dan 25 jaar ervaring in de dienstverleningssector.  Ze heeft een ruime ervaring in Workforce management en het ontwikkelen van HR-oplossingen voor diverse sectoren en bedrijfsvormen.

Ellen Saeys wordt gedreven door nieuwsgierigheid naar hoe de wereld van talent en werk evolueert en hoe dit zich vertaalt naar HR & Procurement uitdagingen.  Streven naar continue optimalisatie en mee op zoek gaan met bedrijven en haar team naar nieuwe of andere oplossingen, zijn haar drijfveren

Lees ook:

Barbara Uyttendaele
Barbara is coach bij Tikhodza en freelance content creator. Ze heeft een liefde voor levenslang leren en een streven naar continue verbetering. Een loopbaan van 20 jaar in de wereld van HR-dienstverlening versterkte haar nieuwsgierigheid naar hoe de wereld van werk evolueert en hoe organisaties en talenten hiermee omgaan. Inspireren, challengen en motiveren zijn haar drijfveren om mensen en organisaties in beweging te brengen. *** Barbara est coach chez Tikhodza et créatrice de contenu freelance. Elle est passionnée de formation continue et s'engage à l'amélioration permanente. Une carrière de 20 ans dans le monde des services RH a renforcé sa curiosité pour l'évolution du monde du travail et la manière dont les organisations et les talents y font face. Son leitmotiv ? Inspirer, stimuler et motiver pour activer les gens et les organisations. Bekijk alle berichten van #Barbara Uyttendaele