"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Deze 10 artikels hebben jullie het meest gelezen op NextConomy

Het jaar is bijna om en dus is het tijd om even stil te staan bij alle content die we het voorbije jaar met jullie gedeeld hebben. Dit zijn de 10 artikels die jullie het meest gelezen hebben het afgelopen jaar.

AI, het nieuwe vennootschapsrecht, fiscale hervormingen, jobredesign … Er is heel wat gebeurd in 2023. Dat toont ook onderstaande top 10.

Deze artikels hebben jullie het afgelopen jaar massaal gelezen op onze website, bediscussieert op LinkedIn en gedeeld in jullie netwerk. Daar is de redactie van NextConomy jullie heel dankbaar voor. Want alleen met jullie input groeit ons platform elke dag.

1. Zijn freelancers dure vogels?
Die vraag stelde founder van #ZigZagHR Lesley Arens in haar podcast aan Guido Gonnissen, hr & finance freelancer. Hij berekende voor een opdrachtgever de dagprijs van zijn medewerkers. Het resultaat is verrassend.

2. Job redesign, een oplossing voor structurele arbeidsmarktkrapte
“ Zelfs bij een honderd procent tewerkstellingsgraad zal er nog een tekort aan arbeidskrachten zijn”, zegt Vickie Dekocker, Senior Expert Onderwijs & Arbeidsmarkt bij Agoria. “De structurele krapte op de arbeidsmarkt blijft, want de vergrijzing van de arbeidsmarkt zal harder en langer toeslaan dan de corona- of energiecrisis.” Zij pleit dan ook voor job redesign.

3. De aanpassing van je vennootschap of vereniging aan het nieuwe recht?
Alle vennootschappen en vzw’s zijn verplicht zich te confirmeren aan het nieuwe vennootschapsrecht, en dit voor 1 januari 2024.

4. Hoe AI sollicitanten helpt jou te misleiden
Kunstmatige intelligentie kan veel betekenen voor je werving- en inhuurproces. Maar er zijn ook ontwikkelingen op AI-gebied om je zorgen over te maken, zo stelt Chris Neddermeijer, oprichter en eigenaar van Nétive VMS. “Het loont om nu alvast te beseffen dat niet alles meer is wat het lijkt.”

5. SERV adviseert beleidsmakers out of the box te denken: de inzet van freelancers is niet meer beperkt tot één enkel domein
We hebben er 5 jaar op moeten wachten, maar op 15 juni publiceert SERV een update van het eerste rapport over ‘Freelancers in Vlaanderen’. De uitgangspunten en analyses uit het rapport 2017 blijken verrassend actueel gebleven. SERV concludeert: kwantitatieve en kwalitatieve data over freelancers moet  ingebed worden in de bredere visievorming op de ontwikkeling van de Vlaamse arbeidsmarkt om een gericht beleid uit te bouwen.

6. Brede fiscale hervorming voorgesteld: een overzicht 
De minister van Financiën onthulde de plannen voor de eerste fase van een brede fiscale hervorming. Hoewel de hervorming nog verder onderhandeld moet worden, en er dus nog niets finaal beslist is, lijsten wij de meest opvallende maatregelen op.

7. In de kijker: Andreas Valkiers, juridisch directeur Federgon
Eind oktober 2022 startte Andreas Valkiers als juridisch directeur bij Federgon. Dankzij zijn ruime ervaring in de advocatuur en op diverse kabinetten brengt hij sociaalrechtelijke expertise en kennis mee naar de organisatie. Wat zijn volgens hem vandaag belangrijke uitdagingen op de arbeidsmarkt? En hoe wil hij hiervoor, samen met zijn juridisch team, oplossingen aanreiken? Een portret.

8. 300 business tips voor freelancers
300 freelance business tips zijn te vinden in de onlangs verschenen tweede editie van het Freelance Business Book. Volgens de auteurs is dit het resultaat van een crowdsourced verzameling van gedachten en gebaseerd op presentaties uit de Freelance Business Month in oktober 2022. We laten u de 300 tips zelf ontdekken, maar we hebben er alvast één per hoofdstuk geselecteerd…

9. ChatGPT bij recruitment – wat is nou het probleem?
De impact die AI kan hebben op onze recruitment en inhuur wereld is enorm. Nou vond ik dat eerder al op basis van patroonherkenning in harde cijfers, maar door tools zoals ChatGPT lijkt ai binnen de recruitmentwereld in een stroomversnelling gekomen.

10. Nieuwe opleiding van PXL stoomt HR-professionals klaar voor de toekomst
De arbeidsmarkt is onderhevig aan continue verandering. HR-professionals dienen bij te blijven om met hun organisatie klaar te zijn voor deze veranderingen. Hogeschool PXL biedt vanaf oktober 2023 een post-graduaat HR aan: ‘Duurzaam organiseren en waarderen’. Een combinatie tussen wetenschap en praktijk.

Wat brengt 2024?

Ook volgend jaar staat onze redactie klaar om je alle nieuws en duiding te brengen over de veranderende wereld van werk, de leefwereld van en over freelancers,  opdrachtgevers en intermediaire partners. Blijf op de hoogte: schrijf je in op onze nieuwsbrief , volg ons op LinkedIn , reageer op onze artikels en vertel ons zeker welke thema’s jou boeien zodat we boeiende content blijven maken.

Lees ook :

Redactie / Rédaction / Editors NextConomy Bekijk alle berichten van NextConomy