"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Top 5 artikels volgens de hoofdredactie

De Big Pecha Kucha Recruitment event, het statuut van freelancers, de invloed van AI op de arbeidsmarkt … dit zijn de meest opvallende artikels van 2023 volgens hoofdredacteur Marleen Deleu.

Dit zijn de favoriete artikels van het afgelopen jaar van Marleen Deleu, hoofdredacteur van NextConomy. Bij elk artikel vertelt ze ook graag waarom.

1. The Big Pecha Kucha Recruitment Event in Vlaanderen!

Mijn oud-collega Arjan Elbers organiseerde in Nederland al meermaals Pecha Kucha-middagen voor recruiters, maar deze keer stak hij de grens over voor een eerste editie in Vlaanderen. Het werd een hele uitdaging om op de ultra korte tijd van 6 minuten mijn kernboodschap over te brengen: recruiters, vis niet enkel in de vijvers met talent voor vaste banen! Steeds meer talent is in nieuwe vijvers te vinden. Zet ook andere hengels in en gebruik ander voer om het aan boord te halen. Mis geen talent!

2. Passer du freelancing au salariat, pourquoi ?

Een van de strijdpunten van NextConomy is een meer volledige rapportering van de bewegingen op de arbeidsmarkt waarbij talent van statuut verandert. Werknemers starten als freelancer. Freelancers gaan weer in loondienst werken. Die transparantie is er nu niet, niemand houdt deze bewegingen bij, ook al zijn ze relevant, bijvoorbeeld om een goed retentiebeleid op te zetten in organisaties, om succesvol te talenten te werven uit talent pools met freelancers, om de impact op de sociale zekerheid te kennen, enz. Dit artikel belicht de zijde van het freelancen die doorgaans minder aan bod komt: mensen die voor uiteenlopende redenen weer in loondienst gaan. Mobiliteit tussen de statuten is een goede zaak en zou nog meer laagdrempelig en een evidentie moeten zijn.

3. ‘Steeds meer verpleegkundigen worden zelfstandig’ kopt de Zondag. Klopt dat? NextConomy factcheck

Misschien not-done om een eigen artikel in deze lijst op te nemen, maar het is er wel een waar ik vol vuur aan gewerkt heb. Er wordt in allerlei pers, gaande van kwaliteitskranten zoals De Tijd tot gratis bladen bij de bakker als De Zondag, de grootste nonsens geschreven over freelancers. Dit artikel is een ‘fact check’ van wat De Zondag beweert over freelance verpleegkundigen. De conclusie? Er is niet veel dat klopt in het artikel. Hoogtijd dat journalisten het thema ‘freelancer’ waarover ze schrijven beheersen en hun bronnen controleren.

4. ChatGPT zet koers freelanceplatformen Upwork, Fiverr fors onder druk

Traditionele ‘uitzendboeren’ zoals Randstad, Manpower, Adecco en co hebben het lastig. Extreme krapte op de arbeidsmarkt en onzekerheid over de economie hebben een einde gemaakt aan de explosieve groei van uitzenden het afgelopen decennium. En dus zijn ook prestaties van Randstad, Adecco en Manpower op z’n zachtst gezegd wisselvallig. Maar ook de nieuwere vormen van bemiddelen, de online freelanceplatformen zoals wereldwijde leider Upwork, die vraag en aanbod aan freelancers bij elkaar brengt, staan onder druk, zij het door ChatGPT en AI. Toch wel opmerkelijk en belangrijk om op te volgen.

5. Definitie van ‘freelancer’ gaat er ooit toch eens moeten komen

Ook al werken er meer dan 300.000 freelancers in ons land en zijn het voornamelijk hoogopgeleide talenten waarnaar organisaties naarstig op zoek zijn, toch ontbreken officiële statistieken. Er is geen monitoring van dit belangrijke deel van de arbeidsmarkt. Freelancers zijn daarmee de olifant in de kamer/arbeidsmarkt. Des te meer waardevol is dit onderzoeksrapport van Katrien Penne bij SERV, waaraan NextConomy mocht meewerken.

 

Lees ook :

Marleen Deleu
Marleen Deleu - Director Trends & Insights NextConomy - on a mission to bring insights and expertise to the freelance workforce and users of contingent labor in Belgium Bekijk alle berichten van #Marleen Deleu

Laat een reactie achter