"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Boeken en podcasts, onze aanraders voor 2024

Welke boeken en podcasts hebben freelancers het afgelopen jaar gelezen en beluisterd en raden ze andere freelancers zeker aan? Een overzicht.

Freelancers zijn dol op boeken en podcasts. Het is een gemakkelijke manier om jezelf en je onderneming te doen groeien. Dit zijn hun aanbevelingen.

Excluses

Of het nu om onderwijs, vrijetijdsbesteding of arbeid gaat, de term ‘inclusie’ botst steevast op vragen en weerstand. Velen vinden inclusie maar een naïef geloof. Een mooi ideaal, maar onhaalbaar. Vooral ‘de gelabelde ander’ – denk maar aan mensen met een beperking of in armoede – blijft voorwerp van uitsluiting en segregatie. Nochtans hebben we veel van die obstakels zelf in het leven geroepen of houden we ze om onduidelijke redenen in stand. Hoog tijd om deze uitsluitingsmechanismen te ontmaskeren als wat ze zijn: ‘excluses’ oftewel excuses om iemand uit te sluiten. Aan de hand van het hoe, wat en waarom van inclusie maakt het boek Excluses van Beno Schraepen brandhout van de argumenten die uitsluiting en segregatie in stand houden.

Van 9 tot 5

Dirk van de Wiel, zelf ambtenaar, neemt in zijn stripreeks Van 9 tot 5  het kantoorleven onder de loep. De ergste clichés, de meest bizarre situaties en absurdistische dialogen passeren de revue.

4000 weken

Als je aanneemt dat je tot je tachtigste zult leven, dan heb je net iets meer dan vierduizend weken de tijd om er iets van te maken. Helaas is dit tegenwoordig lastiger dan ooit: we zijn drukdrukduk, staren ons blind op productiviteit en zoeken naar zingeving in onze vakanties. Maar ondertussen zijn we een belachelijk groot deel van ons leven gehaast en gestrest. Journalist Oliver laat in het boek 4000 weken zien hoe je een betekenisvol leven hebt waarin je de eindigheid omarmt.

Bedank voor bewezen diensten

Na 33 jaar werd Annick Ruyts ontslagen. Dat kwam aan, want veel meer dan we vermoeden is ons werk een deel van onze identiteit. Haar boek Bedank voor bewezen diensten vertelt niet enkel het verhaal van Annick, het kaart aan dat we allen op een heel onbeholpen manier omgaan met ontslag. ‘Er is geen goede manier om iemand te ontslaan,’ kreeg de auteur achteraf te horen. Maar daar is ze het niet mee eens.

In dit boek onderzoekt Annick het rouwproces dat gepaard gaat met het verlies van werk. Dit boek wil mensen die met ontslag te maken hebben een stem geven. Het wil werkgevers tips geven om dat laatste gesprek aan te gaan. En het wil ex-collega’s, familie en vrienden inzicht geven in wat er omgaat in het hoofd van iemand die zijn werk is verloren. Samen met lotgenoten, werkgevers en experten gaat Annick op zoek naar een manier om ontslag menselijker te maken, om oprecht te bedanken voor bewezen diensten.

My First Million

In de podcastreeks My First Million brainstormen Sam Parr en Shaan Puri over nieuwe business ideeën. Hiervoor baseren ze zich op trends en kansen die ze zien in de markt. Soms laten ze ook bekende gasten aan het woord zoals Ali Abdaal.

Jong beleggen

Pim en Milou leren je in hun podcastreeks Jong beleggen veilig en verantwoord beleggen. Welke rendementen behalen zij als beginnende beleggers en belangrijker: welke risico’s nemen ze daarvoor? Af en toe laten ze ook een deskundige aan het woord.

Think Fast Talk Smart

Hoe breng je jouw boodschap duidelijk over als je in een lastig parket zit? Hoe schrijf je e-mails om je boodschap over te brengen? Hoe kan je complexe informatie gemakkelijk overbrengen? Hoe beheer je jouw reputatie? Of je nu een toast uitbrengt of een presentatie geeft in een vergadering, communicatie is essentieel voor succes in het bedrijfsleven en in het leven.

Samen met experts biedt Matt Abrahams in zijn podcast Think Fast Talk Smart tips en best practices die je helpen effectiever te communiceren.

Heb je ook nog een podcast-, Youtube-, of boekentip? Breng ons op de hoogte via een reactie.

Lees ook :

Nathanella Monsaert
Nathanëlla Monsaert is redacteur en grafisch vormgever. Met haar jarenlange ervaring werkt ze elke communicatie uit van A tot Z. Of hoe ze het liever zelf zegt: van A naar Beeld. Ze is een storyteller pur sang en gaat voor NextConomy vooral op zoek naar boeiende verhalen bij freelancers. Bekijk alle berichten van #Nathanella Monsaert

Laat een reactie achter