"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

ManpowerGroup BeLux (Group) op eenzame hoogte

ManpowerGroup BeLux heeft voor de derde keer op rij de gouden medaille gekregen van Ecovadis voor duurzaamheid en zijn score ten opzichte van 2020 verbeterd. Met een score van 71/100 staat ManpowerGroup BeLux in de top 4% van wereldwijd beoordeelde bedrijven en in de top 1% van beoordeelde bedrijven in zijn sector op het vlak van duurzaamheid en sociale verantwoordelijkheid.

Over Ecovadis

EcoVadis is de meest vertrouwde duurzaamheidsrating ter wereld voor bedrijven. Ze meet de maatschappelijke prestaties van meer dan 100.000 organisaties in 175 landen aan de hand van 21 criteria, onderverdeeld in 4 categorieën: Milieu, Arbeids/HR- en Mensenrechten, Ethiek en Duurzame inkoop. De evaluatiemethode – die gebaseerd is op internationale normen voor duurzame ontwikkeling, met name die van de UN Global Compact, het Global Reporting Initiative (GRI), ILO-conventies of ISO 26000 (CSR) – meet het gevoerde beleid, de ondernomen acties en de behaalde resultaten op elk van de 21 criteria.

Manpower BELUX toonaangevend

“Aangezien het bewustzijn over de klimaatnood en maatschappelijke kwesties de laatste jaren is toegenomen, zijn we erg trots en tevreden met deze nieuwe ‘Gold’-erkenning die we op het EcoVadis-ratingplatform hebben gekregen en die ons bij de toonaangevende bedrijven op het gebied van duurzaamheid en maatschappelijke verantwoordelijkheid plaatst”, legt Sébastien Delfosse, Managing Director van ManpowerGroup BeLux, uit.

“Wij hebben onze procedures voor duurzaamheidsbeheer (ESG) versterkt om te voldoen aan de zeer strenge criteria die EcoVadis meet, maar vooral om de ambities die wij ons hebben gesteld in ons plan ‘Working To Change the World’ beter te kunnen verwezenlijken, een plan dat enthousiast wordt ondersteund door al onze teams. Nieuwe generaties verwachten iets anders van werk – vooral zinvol werk dat bijdraagt aan de verbetering van de samenleving –, en bedrijven moeten daar duidelijk en consequent op inspelen om talent aan te trekken en te behouden.”

Meer weten? Lees hier

Lees ook :

Redactie / Rédaction / Editors NextConomy Bekijk alle berichten van NextConomy