"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

België 55e (op 64 landen) op ‘workforce’ wereldranglijst 2022 van ManpowerGroup (Total Workforce Index™)

België heeft 13 plaatsen verloren op deze ranking in vergelijking met vorig jaar, wat wijst op een daling van de aantrekkingskracht van ons land en onderstreept dat onze arbeidsmarkt dringend grondig hervormd moet worden.

ManpowerGroup publiceert voor de negende keer zijn wereldranglijst van de arbeid (Total Workforce Index™). Die index vergelijkt de marktomstandigheden om medewerkers (vast en flexibel) aan te werven, aan te trekken en te behouden in 64 landen wereldwijd.

Daartoe gingen de experten van ManpowerGroup met de fijne kam door niet minder dan 200 relevante factoren voor de arbeidsmarkt, en dat binnen vier categorieën: de beschikbaarheid van arbeid, de arbeidskost, het wettelijk kader en de productiviteit. Voor het jaar 2022 staat België op de 55e plaats (van de 64) wereldwijd en op de 28e plaats (op 33) in de EMEA-regio. In vergelijking met de vorige editie is dat een aanzienlijke achteruitgang van 13 plaatsen wereldwijd en een status quo (1 plaats lager) op regionaal niveau. 

Hervorming arbeidsmarkt noodzakelijk

” De aantrekkingskracht van ons land daalt en onze enquête benadrukt nogmaals de dringende noodzaak van een grondige hervorming van de Belgische arbeidsmarkt.” zo luidt de uitleg van Sébastien Delfosse, Managing Director van ManpowerGroup BeLux.

“Onze actieve bevolking is weliswaar hooggekwalificeerd, maar vergrijst, is niet flexibel genoeg en heeft nog steeds een te lage activiteitsgraad: 71,6% met een sterke discrepantie tussen de gewesten: 76,2% in Vlaanderen, 64,8% in Brussel en 65% in Wallonië. Bovendien weegt de invoering van nieuwe criteria in ons onderzoek, zoals de inflatie of de stijging van de loonkosten – met name via ons indexeringssysteem – op het concurrentievermogen van onze arbeidsmarkt en benadeelt deze België bij investeringsbesluiten en -keuzes van internationale groepen.

Maar deze spectaculaire achteruitgang van België is geen geïsoleerd geval. Uit de enquête blijkt immers dat onze belangrijkste Europese partners – Duitsland, Frankrijk of Italië – met dezelfde moeilijkheden kampen terwijl andere landen, zoals het Verenigd Koninkrijk, de Scandinavische landen of Nederland, bij de evaluatie van de aantrekkelijkheid van hun arbeidskrachten beter bestand lijken tegen de toegenomen concurrentie tussen de arbeidsmarkten wereldwijd.”

TAPFIN, ManpowerGroup Solutions’ Managed Service Provider (MSP), provides comprehensive global and local solutions that optimize contingent workforce management and drive performance through people, process and technology. Our MSP has the capability to deliver oversight of your service providers and recruitment vendors. TAPFIN’s mission is to revolutionize the way in which organizations fulfill and manage their contingent workforce. TAPFIN’s sole focus is working with leading organizations to develop, deploy, and enable an integrated approach to analyzing and managing external talent on a global & regional basis. Bekijk alle berichten van Tapfin

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *