"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

“Werkplezier vind ik een belangrijke parameter”

Talisa Orens neemt sinds oktober 2021 deel aan Start to Freelance van USG. Als toekomstig freelancer is ze gedreven om met haar brede hr-kennis bij te dragen tot het succes van andere bedrijven en ondernemers.

Wanneer voelde je voor het eerst ‘kriebels’ om te gaan freelancen?

Ik heb een brede achtergrond in human resources en office management. Bij m’n vorige werkgevers vervulde ik telkens een allround-functie met een heleboel verantwoordelijkheden. Van facility management tot personeelswerk, boekhouding en sales support: ik ben een manusje-van-alles dat graag de armen uit de mouwen steekt en nieuwe dingen uitprobeert.

Eind 2020 kwam ik tot het besef dat een job als werknemer me geen voldoening meer gaf. Het idee om als freelancer mijn ervaring en expertise te delen met ondernemingen die mijn hulp écht kunnen gebruiken, begon te groeien. Zelfstandige worden spreekt me al langer aan.

Welke aspecten van freelancen spreken jou aan?

De flexibiliteit en onafhankelijkheid. Je kiest voor wie je werkt, waar je werkt en hoe vaak je werkt. Bovendien kan je je als freelancer verder verdiepen in je interesses en passies. Werkplezier vind ik een belangrijke parameter.

In welk vakgebied wil je je specialiseren?

Ik wil helemaal gaan voor wat ik boeiend vind. Human resources staat bovenaan mijn favorietenlijst. Liefst binnen de IT-sector, want informatica is de rode draad in mijn carrière.

Op termijn zie ik mezelf ook werken voor startups die opschalen. Scale-ups zijn doorgaans erg chaotische werkomgevingen, want de aanpak die eerder wel werkte, lijkt plots voor problemen te zorgen. Daarin wil ik adviseren en ondersteunen. Ik heb een enorme drive om bij te dragen tot het succes van andere ondernemers.

Waarom neem je deel aan het Start to Freelance-jaartraject van USG?

Tijdens een kennismakingsgesprek met USG liet ik vallen dat ik het overweeg om freelancer te worden. Toen werd me het Start to Freelance-jaartraject voorgesteld. Ik heb geen seconde getwijfeld. Het programma sluit volledig aan bij mijn persoonlijke situatie: mijn partner en ik hebben een jong kindje en zijn ook bezig met grote verbouwingen, waardoor ik het op korte termijn niet zie zitten om freelancer te worden. Start to Freelance verlaagt de drempel naar zelfstandigheid: de mix van trainingen en projecten, en de pendel tussen theorie en praktijk, helpen me om sterker in mijn schoenen te staan als toekomstig freelancer.

Hoe bevalt het jaartraject je tot nu toe?

Super, ik heb al ontzettend veel geleerd tijdens mijn eerste maanden als consultant bij USG. Ik werd ondergedompeld in enkele nieuwe payroll- en hr-tools en heb ook een opleiding rond change management gevolgd. Simultaan zet ik mijn tanden in een intern project.

Naar welke onderdelen van Start to Freelance kijk je uit?

Naar de sessies rond netwerken, en hoe je als freelance consultant je on- en offline netwerk gebruikt en uitbreidt. Ik hou van menselijk contact en wil me verdiepen in het onderhouden van vruchtbare, zakelijke relaties met klanten, partners en collega’s. Daarnaast wil ik het bedrijvenlandschap verder verkennen en nog meer te weten komen over de verschillende bedrijfstakken en -culturen.

Heb je nog tips voor twijfelaars?

Start to Freelance is ideaal voor zij die dromen van een carrière als freelancer. Ik twijfelde zelf lang of ik wel uit het juiste hout gesneden was. Dat weerhoudt volgens mij veel mensen ervan om de stap te zetten. USG creëert met dit traject een veilige omgeving om je potentieel te ontdekken. Na afloop krijg je de kans om de sprong naar zelfstandigheid te wagen, in hoofdberoep of bijberoep, voltijds of deeltijds. Ben je er toch niet klaar voor, dan blijf je gewoon nog even in loondienst. Met andere woorden: geen reden tot twijfel. Niks moet, alles mag.

Bron: “Werkplezier vind ik een belangrijke parameter”

Lees ook :

USG Professionals is een professioneel staffingbedrijf en een van de grootste hr-dienstverleners in België. Met meer dan 30 jaar ervaring zijn we specialist in de werving, selectie en outsourcing van consultants, freelancers en experten in Talent, Change, Crisis, Legal, Finance, Research & Production, Business Transformation, Digitalisation en ICT. Bekijk alle berichten van USG Professionals