SLUIT MENU

Freelancen, een alternatief carrièrepad voor de jonge techprofessional

Start-ups en gevestigde technologiebedrijven laten wereldwijd personeel gaan. Een preventieve maatregel, maar een die onzekerheid meebrengt voor de pas afgestuurde techprofessional. Jon Younger legt uit waarom net nu freelancen het nieuwe carrièrepad voor deze young professional kan zijn.

Jon Younger ziet meer en meer techbedrijven openstaande posities intrekken. Waar recent de werknemer nog aan zet was en werd geschreeuwd om talent, is er nu een ommezwaai merkbaar.

Start-ups en gevestigde techbedrijven in verschillende regio’s van de wereld, waaronder ook West-Europa, namen afscheid van personeel. Een kostenbesparende strategie, zo klinkt het.

Met z’n allen weer naar kantoor

Een andere trend die hij aankaart is dat, hoewel tijdens de pandemie het thuiswerk en hybride werken algemeen aanvaard was, er ook hier een verandering vast te stellen is: leiders van bedrijven als Goldman Sachs, Apple en Intel verwachten hun werknemers terug op kantoor.

Een alternatieve carrière

Jongeren die zich konden vinden in een remote job zonder verplaatsing en die nu opzien tegen een terugkeer naar kantoor, houdt Younger een alternatief carrièrepad voor: freelancen.

In periodes van laagconjunctuur doen organisaties vaker een beroep op tijdelijk personeel op contractbasis om belangrijke projecten te voltooien.

Experts geven aan dat de freelancemogelijkheden binnen de techsector zullen blijven groeien. Studies tonen aan dat organisaties in periodes van laagconjunctuur voor belangrijke projecten juist meer een beroep doen op tijdelijk personeel op contractbasis om deze projecten tot een goed einde te brengen.

Freelancen laat young professionals toe:

  • de carrière na te streven die ze voor zichzelf voor ogen hebben
  • zich te positioneren als expert in hun vakgebied

Het gaat immers om het hebben van de juiste kwalificaties en ervaring voor het project.

Freelancen: een verscheidenheid aan ervaringen

Freelancers krijgen de mogelijkheid verschillende ervaringen op te doen die kunnen bijdragen aan succes op de lange termijn. Het freelancen geeft hen een beter beeld op hun sterke punten en hun vaardigheden en hoe ze die kunnen inzetten.

Freelancen biedt de mogelijkheid ervaringen op te doen die bijdragen aan succes op de lange termijn.

Een start op de arbeidsmarkt als freelancer laat jongeren ervaren waar ze goed in zijn en wat ze graag doen.  En, zo stelt Younger, door te freelancen ervaren ze ook in welke werkomgeving zij als persoon het best en liefst gedijen.

Een oplossing voor iedereen?

Freelancen is niet voor iedereen weggelegd.  Het is belangrijk om je vaardigheden, een netwerk en reputatie op te bouwen om als freelancer klanten aan te kunnen trekken.

Wie een duidelijk toekomstbeeld voor ogen heeft en beschikt over de juiste vaardigheden, ambitie en doorzetting, kan freelancen als een aantrekkelijk alternatief carrièrepad beschouwen.

Het artikel van Jon Younger is eerder verschenen in Forbes.  Het is hier volledig te lezen.

Lees ook :

Barbara Uyttendaele
Barbara is coach bij Tikhodza en freelance content creator. Ze heeft een liefde voor levenslang leren en een streven naar continue verbetering. Een loopbaan van 20 jaar in de wereld van HR-dienstverlening versterkte haar nieuwsgierigheid naar hoe de wereld van werk evolueert en hoe organisaties en talenten hiermee omgaan. Inspireren, challengen en motiveren zijn haar drijfveren om mensen en organisaties in beweging te brengen. *** Barbara est coach chez Tikhodza et créatrice de contenu freelance. Elle est passionnée de formation continue et s'engage à l'amélioration permanente. Une carrière de 20 ans dans le monde des services RH a renforcé sa curiosité pour l'évolution du monde du travail et la manière dont les organisations et les talents y font face. Son leitmotiv ? Inspirer, stimuler et motiver pour activer les gens et les organisations. Bekijk alle berichten van #Barbara Uyttendaele