"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

“Na de lockdown besefte ik hoe eenzaam het freelanceleven kan zijn”

Freelancer zijn, kan eenzaam zijn. Anneleen Callewaert, content creator, ervaarde dit zelf. Zij besloot om er iets aan te doen en testte enkele pistes uit: vrijwilligerswerk, bij een klant werken … Welke lessen heeft ze geleerd uit dit parcours?

Na 8 jaar in loondienst startte Anneleen (Sidehustle) in 2018 haar bijberoep als websitebouwer en content creator. “Ik had een toffe job, maar ik had toen een zijproject nodig waar ik mijn eigen ding kon doen”, getuigt ze. Een paar jaar later brak corona uit en werd ze technisch werkloos..

Anneleen: “Eerst was ik op zoek naar ander werk, maar het was voor mij gemakkelijker om aan opdrachten te geraken dan aan een vast contract. Ik waagde mijn kans als ondernemer.”

Ondernemer op roze wolk

“Het eerste jaar als freelancer verliep vrij vlot. Ik was volop bezig met het finetunen van mijn aanbod en het vinden van ideale klanten. Ik zat toen op een roze wolk. Ik leidde een megaleuk leven. Heel de wereld, inclusief mijn man, zat door het virus thuis, dus ik had nog geen extreem geïsoleerd gevoel. Tot de lockdown voorbij was en iedereen weer naar kantoor ging. Dan pas besefte ik dat ik toch wat collega’s rondom me mistte.”

“Als ondernemer moet je alle beslissingen alleen nemen en dat vind ik supermoeilijk. En daarnaast had ik echt het gevoel dat ik gedisconnecteerd was van de maatschappij. De anderen gingen gaan werken, terwijl ik moederziel alleen thuis zat.”

Als ondernemer moet je alle beslissingen alleen nemen en dat vind ik supermoeilijk

Van coworking space over vrijwilligerswerk tot werken bij de klant 

“Ik heb geprobeerd om te werken in een coworkingspace, maar ik kan me niet focussen wanneer er constant andere mensen rondom mij zijn. De volgende stap was vrijwilligerswerk en daar besefte ik hoe hard ik teamwork mistte. Zo van we’re in the shit together. Om samen aan één project te werken.”

Ik ben een creatieve geest die een hokje nodig heeft om in te kunnen rebelleren

“Ik besloot daarop om een klant te zoeken waar ik twee dagen in de week op kantoor kon werken. Vanaf de eerste dag voelde dit goed aan; dit is wat ik nodig heb!. Maar die opdracht heeft minder dan een jaar geduurd. Ik besefte dat dit toch nog niet 100% was wat ik zocht. Ik heb geen zin om om de zoveel maanden te moeten veranderen van klant of project. Ik geniet van routine in m’n leven: dezelfde plaatsen, dezelfde gewoontes, dezelfde mensen, dezelfde fietsroutes … Ik ben een creatieve geest die een hokje nodig heeft om in te kunnen rebelleren.”

“Tussendoor heb ik ook even een agencymodel uitgetest om naartoe te evolueren, maar ook dat bleek  niks voor mij. Ik ben het liefste met de inhoud van m’n werk bezig. Ik wil geen baas spelen over anderen. Dus ja, welke opties bleven er nog over?”

Een job met en voor mensen

“Ik kreeg veel jobaanbiedingen, maar allemaal in de marketingsector, terwijl ik door mijn vrijwilligerswerk heb geleerd dat ik iets in de sociale sector wil doen. En zo kwam ik bij Starterslabo terecht waar ik als vaste werknemer aan de slag kon als ondernemerscoach. Ik werk daar nu 4 dagen in de week. De woensdag reserveer ik voor mijn bijberoep.”

Van hoofdberoep naar bijberoep

“Ik dacht dat de overstap van hoofd- naar bijberoep gemakkelijker zou zijn, maar de eerste weken was dat puur madness. Ik was er wat naïef van uitgegaan dat ik gelijkaardige projecten op die ene dag kon uitvoeren. Dat heb ik dus enorm onderschat. Je moet je aanbod effectief aanpassen naar een bijberoep. Ik neem nu geen nieuwe klanten meer aan en werk dus alleen nog maar voor mijn bestaande klanten op kleinere projecten. Die weten wat ze aan mij hebben en omgekeerd.”

Ik heb uit heel dit parcours geleerd dat succes iets heel persoonlijk is

Levenslessen 

“Ik heb uit heel dit parcours geleerd dat succes iets heel persoonlijk is. Terwijl ik me heel eenzaam voelde, zei net iedereen tegen me dat ik keigoed bezig was. En dan wordt het moeilijk om daar tegenin te gaan en je zin te doen.”

“Mijn advies is: durf te experimenteren met verschillende werkvormen. Ik zou nooit de stap hebben durven zetten om van voltijds freelancer naar loondienst te gaan, als ik niet eerst vrijwilligerswerk had gedaan of twee jobs had gecombineerd met elkaar. Door te experimenteren is mijn zelfvertrouwen toegenomen. En ik weet nu dat ik altijd weer mijn fulltime freelanceleven kan oppikken mocht het nodig zijn.”

Vraag tijdig hulp aan je netwerk

“Toen ik besloten had om niet langer voltijds te freelancen en dit deelde op LinkedIn, merkte ik hoezeer mijn netwerk mij steunde. Ik ontving heel veel info en mijn connecties zochten echt met mij mee naar een oplossing. Een netwerk helpt echt wanneer je knopen moet doorhakken.”

Lees ook :

Nathanella Monsaert
Nathanëlla Monsaert is redacteur en grafisch vormgever. Met haar jarenlange ervaring werkt ze elke communicatie uit van A tot Z. Of hoe ze het liever zelf zegt: van A naar Beeld. Ze is een storyteller pur sang en gaat voor NextConomy vooral op zoek naar boeiende verhalen bij freelancers. Bekijk alle berichten van #Nathanella Monsaert