"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Veerle Vastmans: “Flexibele talentmodellen als sleutel voor de toekomst”

Interview met Veerle Vastmans, partner bij BDO én kersverse voorzitter van de commissie Interim Management van Federgon, naar aanleiding van haar nieuwe uitdaging bij de federatie van HR-dienstverleners.

Lockdown nummer drie is net ingegaan als we Veerle Vastmans spreken. “Het zijn woelige, maar ook drukke tijden”, aldus Veerle Vastmans. “We voelen dat er terug tractie in de markt komt na enkele maanden van inkrimping als gevolg van de coronapandemie. Het is nog te vroeg om te bepalen wat deze derde pauze nu teweeg zal brengen, maar vaststaat dat dit ook een boeiende periode is. De wereldeconomie gaat door een shift, ook de arbeidsmarkt. En daar kunnen providers van staffing solutions een belangrijke rol in spelen.”

De wereldeconomie gaat door een shift, ook de arbeidsmarkt. En daar kunnen providers van staffing solutions een belangrijke rol in spelen.


Wie is Veerle Vastmans?

Als Partner BDO Flexible Resources is Veerle Vastmans verantwoordelijk voor de strategische en commerciële uitbouw van de interim-managementdivisie binnen BDO Belgium en van de Finance & Accounting Outsourcing-activiteit. Sinds 2017 zetelt Veerle in de Adviesraad van Federgon, de federatie van de HR-dienstverleners. Begin 2021 werd ze voorzitter van de commissie Interim Management binnen de sectorfederatie.

Voor ze bij BDO aan de slag ging, vervulde Veerle verschillende rollen binnen SD Worx, Acerta en de HR-dienstengroep HDP – vandaag Partena – met een sterke focus op strategische HR consultancy op corporate niveau, zowel nationaal als internationaal.

Veerle is gecertificeerd ‘Insights Discovery Practioner’, gecertificeerd coach en loopbaancoach alsook gecertificeerd in de change-methodologie Prosci Adkar.


Hart voor HR

Veerle Vastmans is een HR-dame van het eerste uur: “Na mijn studies startte ik na een eerste werkervaring in de verzekeringssector in HR-consultancy, meer bepaald als regioverantwoordelijke bij HDP (nu Partena) in Limburg. Bij HDP adviseerde ik zowel startende ondernemingen als KMO’s. Bij mijn overstap naar Acerta kreeg ik de kans om grotere ondernemingen te adviseren, zowel op het vlak van payroll, maar ook voor meer diverse, bredere HR-vraagstukken.

Met mijn overstap naar SD Worx verschoof mijn focus naar het adviseren en begeleiden van grote, internationale bedrijven in hun brede HR-strategie en -processen. En dat betekende: from scratch en volledig op maat meedenken met de klant. In dit kader stelde ik zelf projectteams samen met experten vanuit de verschillende divisies binnen SD Worx. De juiste personen aan tafel krijgen om het project maximale slaagkansen te geven, gaf me enorm veel energie en heeft het spreekwoordelijke zaadje geplant om de stap naar interimmanagement te zetten.”

Groeiverhaal binnen BDO

En net dat triggerde Veerle om een nieuwe uitdaging aan te gaan bij BDO: “Ik startte er begin 2015, op een moment dat BDO had beslist de divisie Interim Management nationaal uit te rollen. Ik kreeg de kans om die divisie mee uit te tekenen. Dat betekende zowel het aanleggen van een database met senior interim managers, het commercieel uitbouwen van de divisie alsook het end-to-end invullen en begeleiden van interim managementopdrachten. Vervolgens kreeg ik in 2017 de leiding over de snelgroeiende divisie Interim Management om uiteindelijk in 2019 door te groeien tot Partner.

Eind vorig jaar kreeg ik verantwoordelijkheid over de divisie Flexible Resources. Deze nieuwe divisie bundelt alle tijdelijke flexibele staffing-oplossingen vanuit BDO België, zijnde Interim Management en Finance- & Accounting Outsourcing.”

Aan boord bij Federgon

Al in 2017 startte Veerle als actief lid van de commissie interim management bij Federgon. Begin dit jaar zei ze volmondig ja tegen de voorzittersrol binnen de federatie. Een nieuwe uitdaging die ze met veel enthousiasme en overtuiging vastpakte: “Ik ben terecht blij dat ik deze commissie mag voorzitten. Want Federgon vervult een belangrijke rol binnen en voor de sector. We volgen nauwgezet de markttendensen en actuele thema’s en delen deze informatie met de verschillende leden-providers in de sector, zodat zij op hun beurt hun ondersteunende en adviserende rol binnen bedrijven maximaal kunnen uitoefenen.

Ook toekomstgericht blijft dit essentieel, want transitie is meer dan ooit de constante in de arbeidsmarkt. En dus ook binnen Federgon. Alles is in verandering: de markt, talenten, flexibele talentmodellen … Daarom is het meer dan ooit belangrijk om als sectorfederatie een stevige vinger aan de pols te houden. Dat ik in die context mijn voorzittersrol kan opnemen, is dan ook een mooie opportuniteit.”

Alles is in verandering: de markt, talenten, flexibele talentmodellen …

Ook binnen de sector van interim management ziet Veerle nog tal van uitdagingen. “De combinatie van enerzijds digitalisering met onder meer artificiële intelligentie en big data en anderzijds toch voldoende focus blijven houden op een kwalitatief persoonsgericht selectieproces zal de nodige afweging vergen. Die juiste balans vinden, wordt één van de uitdagingen van de toekomst.”

Arbeidsmarkt in een shift

Veerle is ervan overtuigd dat de vraag naar interim management nog zal blijven toenemen. Veel organisaties zullen ook de volgende maanden nood hebben aan expertise om hun organisatie opnieuw richting herstel en groei te sturen. En bij uitbreiding ook andere flexibele talentmodellen, zoals interim managers en freelancers. “Op korte termijn zie ik twee tendensen: enerzijds bedrijven die postcorona hun bedrijfsstrategie en/of -processen zullen moeten bijsturen en hiervoor tijdelijk beroep gaan doen op change- en crisismanagers. Anderzijds zullen veel bedrijven door de economische onzekerheid er de voorkeur aan geven tijdelijk bij te staffen door middel van tijdelijke werknemers vooraleer structureel aan te werven.”

Het inschakelen van externe talenten gebeurt nu nog al te vaak ad hoc en reactief, om spreekwoordelijke brandjes te blussen”, vertelt Veerle. “Maar als bedrijven voldoende wendbaar willen zijn in de toekomst, zullen ze op langere termijn een shift moeten maken naar een proactieve en meer structurele strategie van flexibel talentbeleid. Dit is een momentum dat HR met beide handen moet vastpakken. Want door flexibele krachten meer in te bedden in een structurele strategie ben je als bedrijf veerkrachtiger, maar ook kostenflexibeler én kun je sneller schakelen wanneer dat nodig is.

De uitdaging voor HR-providers is om daar proactief op in te spelen en bedrijven nu al te adviseren hoe ze die mix – van vaste en flexibele medewerkers – moeten aanpakken. Zo blijf je altijd een stapje voor.”

Nieuwe flexibele talentmodellen

Bovendien zullen flexibele talentmodellen almaar meer ingang vinden in bedrijven, volgens Veerle. “Dat is niets nieuws, want die trend zag je lang voor corona al. Zoals het delen van werknemers, bijvoorbeeld. Maar deze crisis heeft wel alles in een hogere versnelling doen schakelen.

Dat betekent ook dat er voor bedrijven intern werk aan de winkel zal zijn. Procurement, HR én de betrokken businessdivisie zullen een goede synergie moeten vinden om de onboarding van flexibele resources optimaal te laten verlopen. Het is een en-en-verhaal. En daarbij vormen communicatie en transparantie de sleutelwoorden. Hoe duidelijker er binnen een organisatie wordt gecommuniceerd over waarom er tijdelijk externe expertise wordt binnengebracht, hoe groter de slaagkans van de opdracht in kwestie.”

De rode draad binnen mijn carrière zal altijd geënt zijn op people en talent. Ervoor zorgen dat de juiste persoon op de juiste plek terechtkomt. Dat is mijn drijfveer en mijn passie.

Focus op people en talent

“Ik vind het persoonlijk heel belangrijk om te blijven groeien. Dat betekent dat ik regelmatig mijn comfortzone verlaat, onder meer door bijkomende opleidingen en uitdagingen in de rand van mijn rol. Zoals mijn recent mentorship bij de start-up accelerator Birdhouse of mijn rol als jurylid bij de Employee Engagement Awards 2021 van Herculean Alliance. Dat houdt me alert en geeft me tonnen energie. Maar de rode draad binnen mijn carrière zal altijd geënt zijn op people en talent. Ervoor zorgen dat de juiste persoon op de juiste plek terechtkomt. Dat is mijn drijfveer en mijn passie. En daaraan kunnen meebouwen, geeft heel veel voldoening.”


De reeks Women in Contingent Workforce Management

Steeds meer organisaties professionaliseren het inhuren van hun externe talenten. NextConomy  brengt daarom een reeks met interviews rond het centrale thema “Women in Contingent Workforce Management’. Met deze gesprekken willen we inspireren en inzichten delen met iedereen die van ver of dichtbij betrokken is met het inhuren van externen in organisaties. In het bijzonder willen we andere vrouwen laten zien dat er boeiende loopbanen zijn in een domein dat nog relatief nieuw en onbekend is, maar dat wel toekomstgericht en van toenemend strategisch belang voor organisaties.

Andere bijdragen in deze reeks vind je hier.