"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Stijging aantal freelancers in Vlaanderen en Brussel houdt aan

Vlaanderen en Brussel tellen in 2020 5% meer freelancers dan in 2019, zo leert het Freelancer Focus rapport ons dat Unizo bekendmaakte. Dat zet de teller op 175.806 freelancers. Voor Vlaanderen alleen betekent dat een stijging van 19% sinds 2017.

Unizo stelt met het rapport het beeld over freelancers scherp: volbloed zelfstandigen die hun ervaring en expertise inzetten in een (hoofdzakelijk) B2B-markt. Die onderhevig zijn aan de wet van vraag en aanbod (hallo 2020). En, zo blijkt uit de resultaten, vooral vanuit de passie voor hun vak voor autonomie kiezen.

What’s in a name

Om dé freelancer te bepalen stelt Unizo drie criteria voorop: je bent ondernemer zonder personeel, ongeacht de juridische vorm van de onderneming. Je levert hoofdzakelijk zakelijke diensten binnen een B2B-context. En je werkt in opdrachten of projecten met tijdelijke contracten. Op basis van deze voorwaarden filtert Unizo de freelancers uit de grote groep zelfstandige ondernemingen.

61% van de opdrachtgevers geeft aan minder een beroep te doen op freelancers dan initieel voorzien bij het begin van 2020.

Top drie freelance-activiteiten

In het onderzoek bepaalt Unizo 6 categorieën waarbinnen freelancers actief zijn. Daarvan werkt 4 op de 5 in consultancy, technische & ICT-opdrachten of intellectuele opdrachten. Onder consultancy (32,2%) valt bijvoorbeeld marktonderzoek, marketing, communicatie, HR, management, finance & accounting. Technische of ICT-opdrachten (30,6%) omvatten o.a. architectuur, installateur, mechaniek, engineering, logistiek, applicaties of websites. Intellectuele opdrachten (22,00%), daaronder verstaan we ondermeer opleiding, administratie, copywriting, grafische vormgeving of tolk.

Tarieven verschillen per categorie

En samen met de categorieën hangt vaak ook een onderscheidend tarief samen vertelt het rapport ons. Voor consultancy-opdrachten vraagt 68% van de freelancers een tarief tussen 71 en 90 euro per uur. Voor intellectuele opdrachten vraagt 75% dan weer eerder een tarief tussen 51 en 70 euro per uur. Freelancers met technische of ICT-opdrachten werken gemiddeld aan een tarief van 64,4 euro per uur.

Passie voor de job

Rijk worden door te freelancen? Het blijkt toch niet meteen bovenaan het lijstje van doorslaggevende criteria te staan wanneer freelancers meedingen naar een opdracht. Een opdracht die aansluit bij de kennis en ervaring van de freelancer (73%) en inhoudelijk uitdagend is (58%), prijkt bovenaan de wishlist. Opvallend: hoge beloning neemt slechts een elfde plaats in.

Wakker liggen van nieuwe opdrachten

Liggen freelancers dan niet wakker van hun inkomen? Meer dan 36% zegt zich toch zorgen te maken over het inkomen. En die kopzorgen zijn gestegen in 2020 tegenover 2019. Vorig jaar was dit nog 20%. Maar de grootste zorg blijft voor 50% van de freelancers het vinden van freelanceopdrachten en de steeds goedkoper wordende freelancetarieven (24%). En die zorg blijkt niet onterecht.

Wie dacht dat freelancers in 2020 massaal de handdoek in de ring zouden gooien, heeft het verkeerd voor.

Minder opdrachten door coronacrisis

Want 61% van de opdrachtgevers geeft aan minder een beroep te doen op freelancers dan initieel voorzien bij het begin van 2020. 77% zegt dat opdrachten uitgesteld werden, 44% moest opdrachten of samenwerkingen stopzetten omwille van sluiting. 35% kiest voor kostenbesparing door minder met freelancers samen te werken. De coronacrisis zet zijn sporen, zoveel is duidelijk.

Freelancers houden ambities aan

Maar wie dacht dat freelancers in 2020 massaal de handdoek in de ring zouden gooien, heeft het verkeerd voor. Het onderzoek toont alvast aan dat de freelancers resoluut vooruitkijken. Slechts 3% heeft plannen om in de toekomst terug in loondienst te gaan werken. 63% hoopt binnen de 5 jaar nog actief te zijn als freelancer. 19% stelt zelfs een onderneming met personeel voorop. Sterker nog, 85% van de freelancers zegt eenduidig: “Ja, met alles wat ik nu weet, zou ik nog steeds de sprong wagen als freelancer.”

Waardering voor freelancers is hoog

En ook opdrachtgevers ervaren een samenwerking met freelancers als zeer waardevol. 97% geeft een score van 7/10 op de vraag in welke mate ze andere opdrachtgevers zouden aanraden om met freelancers samen te werken. De grootste troeven van freelancers volgens opdrachtgevers zijn het wederzijdse respect, vertrouwen en gelijkwaardigheid in een samenwerking. Net als de expertise van de freelancer en zijn of haar flexibiliteit.

Meer inzicht in de resultaten van het onderzoek? Lees hier het volledige Freelancer Focus 2020.

 


Bekijk en herbeleef de Live stream van de Dag van de Freelancer​.

Op 17 september organiseerden Unizo, NextConomy en Jellow het online event Dag van de Freelancer 2020 rond het thema ‘Hoe kunnen freelancers en opdrachtgevers meer professioneel samenwerken?’
Klik op de link om de replay te bekijken: Dag van de Freelancer –
https://storycatchers.webinargeek.com/webinar/replay/qZdHGh_Cz0w/