"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Freelancers de perfecte werkkrachten voor je startup?

Freelancers en startups zijn een match made in heaven. Maar waarom precies? Hieronder vind je 5 meerwaarden van freelancers voor jouw startup.

Flexibel, kostenefficiënt, de nodige expertise, snel kunnen schakelen en geboren ondernemers, dat zijn de eigenschappen die freelancers bezitten die ervoor zorgen dat je startup een gevestigde waarde wordt.

1. Flexibel

Heb je een project waarbij je hulp nodig hebt? Contacteer dan de meest geschikte freelancer en die klaart de klus voor jou. Je haalt zo de nodige expertise in huis op maat van je noden. Je hoeft hem/haar niet meteen in te huren voor lange termijn of voor een vast aantal uren.

Sommige oprichters van startups twijfelen aan de toewijding van freelancers omdat ze altijd en overal kunnen werken, vaak ook voor verschillende klanten tegelijk. Maar beschouw dat net als een voordeel. Freelancers tekenen een werkschema uit afhankelijk van de behoeften van jouw startup. Ze zijn erg flexibel in het zelfstandig beheren van hun werktijden. Terwijl vaste werknemers een strikt werkschema moeten volgen, waardoor ze soms minder efficiënt ingezet kunnen worden.

Voor heel wat projecten kan je bovendien in een ruime vijver met freelancers vissen: naast talent in eigen land, kan je ook ‘remote’ samenwerken door  de grenzen over te steken. Hierdoor kan je sneller, goedkoper, en efficiënter werken en heb je een troef in handen die je concurrenten misschien niet hebben.

2. Kostenefficiënt

Elke startup heeft een strak budget. En wat is net jouw grootste kostenplaatje? Juist, menselijk kapitaal. Sommige oprichters kijken enkel naar het tarief van freelancers en concluderen dan dat ze teveel kosten. Zij beseffen onvoldoende hoe duur vaste werknemers zijn. Naast hun loon, betaal je ook de ziektekostenverzekering, verlof, extralegale voordelen … Bovendien heeft een nieuwe werknemer vaak opleiding nodig om het takenpakket te begrijpen.

Freelancers hebben al de broodnodige expertise in huis. Ze brengen relevante ervaring mee en kunnen snel door het takenpakket navigeren. Je vergoedt hen enkel voor de geleverde prestatie. Geen belasting op sociale bijdrage, verzekeringen, dertiende maand … Ze zijn als het ware ‘plug & play’.

Freelancers begrijpen het ook dat je mogelijk financieel krap bij kas zit. Meer zelfs, ze zijn het gewoon om elke cent te laten tellen. Freelancers moeten aan het begin van hun carrière ook elke uitgave verantwoorden. Een vaste werknemer die bijvoorbeeld voorheen voor een groot IT-bedrijf heeft gewerkt, kent die problematiek niet. Als oprichter kan je enorm voordeel halen uit  die ervaring. Ze kennen waarschijnlijk gratis of goedkopere tools, of growth-hacking technieken en andere shortcuts, die je geld besparen. Zo haal je nog meer uit jullie samenwerking!

3. Geboren ondernemers

Wat elke startup en freelancer gemeen hebben? Beide zijn geboren ondernemers, weten perfect hoe ze zichzelf en hun zaak in de markt moeten zetten, zijn niet bang om doordachte risico’s te nemen en kunnen met stress overweg.

De ene periode hebben freelancers heel veel opdrachten, de andere periode is het net rustig. Geraken ze hierdoor in paniek? Helemaal niet. Ze zijn het gewoon om meerdere opdrachten tegelijk uit te voeren en om met die steeds wisselende situatie om te gaan. Dat is ook zo bij een startup. Tijdens de opstart- en groeifase durft er het een en ander te veranderen in het takenpakket. Voor freelancers is dat net een uitdaging waar ze energie uithalen.

4. Expertise

Omdat freelancers vaak al voor verschillende klanten en projecten hebben gewerkt, beschikken ze niet alleen over veel vakkennis, maar zien ze op voorhand de obstakels van je startup, kennen ze de alternatieve pistes en opportuniteiten. Kennis die jij als founder mogelijk niet in huis hebt.

5. Efficiënt

Strakke planning? Hoge werkdruk? Die zaken zijn voor freelancers alledaagse kost. Sterker nog, ervaren freelancers beheren hun planning uitstekend en passen zich op korte termijn aan aan de veranderende behoeftes van je startup.

Daarnaast zijn freelancers experten in het snel verwerken van informatie en pakken ze elk project efficiënt aan. Het enige wat je moet doen als oprichter is duidelijke instructies en een eerlijke vergoeding geven.

UNIZO verenigt +- 110.000 ondernemers, zelfstandigen, KMO's en vrije beroepen in Vlaanderen & Brussel. Bekijk alle berichten van Unizo