"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Voltijds ondernemerschap schrikt nog te veel af

Het aantal zelfstandigen in ons land steeg vorig jaar met 2,8%. Dat zegt het neutraal syndicaat voor zelfstandigen (NSZ). De organisatie betreurt dat de stijging zich vooral situeert bij de bijberoepers en niet zozeer bij de hoofdberoepers.

Eind 2017 waren er in ons land 1.086.805 zelfstandigen. Dat zijn er 2,8 procent meer dan in 2016, zo blijkt uit een analyse van NSZ op basis van gegevens van het RSVZ. Vooral het aantal zelfstandigen in bijberoep is flink gestegen (5,7%). Het aantal zelfstandigen in hoofdberoep steeg met 1,2%. En dat vindt de organisatie erg jammer.

Kiezen voor voltijds ondernemerschap

“Dat is een uiterst teleurstellend resultaat, want we hebben nood aan ondernemers die full time voor hun zaak kiezen”, zegt NSZ-voorzitter Christine Mattheeuws. “Er is op sociaal, fiscaal en financieel vlak nog veel werk aan de winkel om meer mensen ervan te overtuigen resoluut te kiezen voor het ondernemerschap.”

Voltijds ondernemerschap schrikt af

NSZ vindt het zorgwekkend dat het aantal zelfstandigen in hoofdberoep amper toeneemt. Het is duidelijk dat het voltijds ondernemerschap nog te veel mensen afschrikt. “Net op de dag dat we de vijftigste verjaardag van het sociaal statuut van de zelfstandigen vieren, moeten we jammer genoeg vaststellen dat dit statuut nog steeds onvoldoende aantrekkelijk is, ook al werden er de afgelopen jaren significante verbeteringen aangebracht”, zegt Christine.

“De nog steeds lage zelfstandigenpensioenen, het ontbreken van een volwaardig vangnet voor wanneer het mis zou lopen en de beperkte bescherming bij ziekte of arbeidsongeschiktheid blijven zorgen voor belangrijke barrières bij mensen die aarzelen om als zelfstandige aan de slag te gaan”, vervolgt ze. “Ook andere aspecten, zoals wanbetalingen, hoge loonlasten, lokale pestbelastingen, de hoge personenbelasting voor zelfstandigen met een eenmanszaak en de administratieve rompslomp vormen een rem op het ondernemerschap en moeten zo snel mogelijk aangepakt worden.”

Andere opvallende cijfers

  • Het aantal zelfstandigen dat nog actief is na pensioenleeftijd steeg met 6,7% tot 105.328
  • Voor het eerst zijn er meer dan 100.000 vrouwelijke zelfstandigen in bijberoep (105.464)
Nathanella Monsaert
Nathanëlla Monsaert is redacteur en grafisch vormgever. Met haar jarenlange ervaring werkt ze elke communicatie uit van A tot Z. Of hoe ze het liever zelf zegt: van A naar Beeld. Ze is een storyteller pur sang en gaat voor NextConomy vooral op zoek naar boeiende verhalen bij freelancers. Bekijk alle berichten van #Nathanella Monsaert