"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

NextGen Work: steeds meer mensen kiezen voor flexibiliteit

Deeltijds, freelancen, tijdelijk, thuiswerken… steeds meer talenten kiezen voor een alternatieve werkvorm. Zij kiezen voor keuzevrijheid, voor flexibiliteit. Dit is de NextGen Work.

Een groeiend aantal mensen kiest voor een alternatief werkmodel over de traditionele vaste voltijdse baan. Zij willen meer keuzevrijheid, flexibiliteit en zelf hun talenten ontplooien. Bedrijven willen het beste talent op het gevraagde moment, ongeacht het statuut. Ellen Saeys, Client Manager Business Lead bij de MSP-divisie van ManpowerGroup Solutions TAPFIN vertelt hoe de NextGen Work de Belgische markt beïnvloedt.

Wat betekent NextGen Work?

“NextGen Work staat voor de nieuwe en diverse arbeids/contractvormen waarin de actieve bevolking kan en wil  instappen (interim, freelance, zelfstandig, platform worker, slasher,..). Meer en meer is er een streven naar meer autonomie, minder autoriteit en dat vertaalt zich ook in het contracteren van talent.”

“De markt verschuift van een one size fits all naar een one size fits one-model. Traditioneel start een carrière bij studentenwerk of een stage om vervolgens een vast contract te tekenen bij een bedrijf. Nu is dat niet altijd meer zo. We blijven niet allemaal bij onze eerste werkgever of nemen een functie op waarvoor we niet gestudeerd hebben. Mensen willen expertise opbouwen. En dat doen ze binnen hun huidige job of ze gaan elders aan de slag, soms onder een ander statuut. Dat maakt dat de rol voor de werkgever evolueert. Hij is niet enkele meer de baas, maar een talentbuilder voor zijn medewerkers.”

Zijn de Belgen bereid om mee in het verhaal van NextGen Work te stappen?

“Ja. Dat zie je onder meer aan de groeiende groep van freelancers. In ons land waren ze met 200.000 eind 2016 en elk jaar komen er nog eens 6% bij. Dat is dus een grote trend waar de wetgeving op dit terrein zich helaas maar gestaag aanpast. Daarom vind ik het bijzonder dat desondanks steeds meer mensen kiezen voor een onzeker freelancebestaan.”

“Ook het succes van startups heeft een impact op het stijgend aantal freelancers: mensen die na hun studies of naast hun bestaande job iets anders willen doen dat hen passioneert. Bij dit ondernemerchap hoort ook meer flexibiliteit.  Startups worden niet enkel opgericht door schoolverlaters, maar zeker ook door talenten die al een mooie carrière achter de rug hebben.”

Waarom opteert iemand om te freelancen?

“Omdat ze dan hun eigen werkgever zijn. Vooral de flexibiliteit die dat statuut met zich meebrengt, wordt enorm geapprecieerd. Freelancers zijn niet meer gebonden aan vaste werkuren, kunnen hun zelfstandige job gemakkelijker combineren met het gezin of met een andere functie.”

“Ook het aantal bijverdieners neemt toe. Bijverdienen is soms uit noodzaak omdat men alleenstaand is of uit vrije wil omdat men ook in de vrije tijd iets extra wil verdienen. Mensen zijn heel nieuwsgierig en leergierig van aard, waardoor de stap soms klein is om hun hobby te professionaliseren. Die trend zie je ook gereflecteerd op de arbeidsmarkt.”

Steeds meer bedrijven begrijpen dat ze zich flexibel moeten opzetten om de juiste competenties aan te trekken. Wanneer die evolutie rond is, wat is dan het verschil tussen een freelancer en een vaste medewerker?

“Bedrijven zullen steeds een bewuste keuze maken tussen de verschillende statuten. Een aantal core competenties moeten ze altijd in huis willen houden.”

Je zei daarjuist dat de overheid zich maar gestaag aanpast aan de noden van de groeiende groep freelancers. Wat zou volgens jou het beleid vandaag moeten aanpakken?

“Studenten kunnen nu meer uren werken en gepensioneerden kunnen fiscaal voordelig meer bijverdienen dankzij de nieuwe regelgeving. Maar om bijvoorbeeld een huis te kopen, wordt er nog te vaak enkel gekeken naar het vast inkomen van geïnteresseerde kopers.”

“Ik vind dat de overheid werkgevers meer moet ondersteunen zodat die beter kunnen anticiperen op de behoeften van talenten. De balans moet anders. Talenten moeten een afweging kunnen maken gebaseerd op opportuniteiten in plaats van op bestaanszekerheid en loon.”

Moet de schoolgaande jeugd nadenken over hoe zij zich kunnen voorbereiden op die evolutie van NextGen Work?

“Ik merk dat pasafgestudeerden geen praktijkkennis hebben over hoe het er aan toe gaat op de arbeidsmarkt. De mogelijkheden zijn legio en dan is het natuurlijk moeilijk om de voor- en nadelen te ontdekken van elke keuze en om een persoonlijk traject uit te tekenen. Starters moeten zich meer bewust zijn van hun behoeften op korte en middellange termijn en een carrièreplan opstellen zonder zich daarop vast te pinnen. De realiteit van de markt staat soms ver weg van de leefwereld van scholieren.”