Total Workforce Summit: “Alles wat we nodig hebben is een creatieve mindset”
Veel goede ideeën, geen one-size-fits-all oplossingen, wijze lessen en bovenal: een open mindset. Tijdens de allereerste NextConomy Total Workforce Summit in het Brusselse Comics Art Museum werd één ding duidelijk: “Total Talent Management is simpelweg een reactie op hoe de wereld er nu uitziet.”
TTM is een logische evolutie
De aanwezige HR- en inkoopprofessionals hoef je niks te vertellen. Zij weten wel dat het niet meer van deze tijd is om onderscheid te maken tussen wie wel én wie niet op de payroll staat. Maar veel andere organisaties moeten nog aan dat idee wennen.
Dat komt doordat de verhoudingen op de arbeidsmarkt heel lang, heel helder waren: werkgevers en opdrachtgevers waren de baas. Zij bepaalden of iemand een vast contract kreeg of bleef hangen in een aaneenschakeling van tijdelijke inhuuropdrachten.
Organisaties denken nog in ‘ouderwetse’ werkgever-werknemer verhoudingen
Inmiddels is er een heel palet aan arbeidsrelaties bijgekomen en bepaalt veel vaker de professional in welke constructie hij of zij het liefste wil werken.
Op 30 november vond de allereerste NextConomy Total Workforce Summit in het Comics Art Museum (het Strip Museum) in Brussel, plaats. Topsprekers uit het HR- en inkoopvak spraken tijdens de dag over hoe ze kunnen inspelen op de snel veranderende arbeidsmarkt.
Maurice Roy, Hays: “Zeker jonge werknemers willen steeds meer autonomie over hoe ze hun werk en leven inrichten.” Hij ziet dat veel organisaties nog denken in de ‘ouderwetse’ werkgever-werknemer verhoudingen. “Het is tijd dat wij ons gaan aanpassen aan hoe mensen willen werken in plaats van dat de organisatie dit voor mensen bepaalt.”
Daarvoor is het volgens keynote Colin Wolfsbauwer, Global Talent Leader IET & Corporate, nodig dat de muur tussen vast en flex wordt afgebroken. “De arbeidsmarkt verandert zo snel. Total Talent is simpelweg een reactie op hoe de wereld en de workforce er nu uitzien.”
Je kunt er veel van opsteken als andere organisaties je vertellen hoe je de praktijk kunt benaderen
Inhaalslag
Waar staat België als het gaat om de integratie van vast en flex? Roy: “België heeft de laatste jaren een enorme inhaalslag gemaakt.”
Hij ziet dat veel organisaties in België later zijn gestart met het uitrollen van outsourced recruitment-oplossingen en het meer optimaal organiseren van hun inhuur ten opzichte van Nederland.
“Maar Nederlandse organisaties hebben nu te maken met de wet van de remmende voorsprong en lopen vast in bedrijfsprocessen, wetgeving en systemen die ze vijf à tien jaar geleden hebben opgetuigd en die nu aan vernieuwing toe zijn. Juist doordat Belgische organisaties deze geschiedenis niet hebben, kunnen ze nu sneller gaan.”
Alle neuzen dezelfde kant op
Wolfsbauer ziet bovendien dat België, zeker in vergelijking met andere westerse markten, TTM als prioriteit ziet. “Hier zijn ze er echt van doordrongen dat het anders moet. In landen als Frankrijk en Duitsland zijn werkgevers veel meer rigide.”
Wolfsbauer ziet dat veel organisaties dénken dat ze aan Total Talent Management doen, maar in werkelijkheid slechts onderdelen ervan uitvoeren.
Kirsten Zanders, Aquafin, erkent dat: “Het gaat stapje voor stapje. TTM is een proces. Niet iets wat je even in een jaartje opzet.”
Of zoals Marleen Deleu, Nextconomy, het verwoordt: “Een olifant eet je stukje bij stukje.” Deleu ontwierp samen met Mark van Assema voor hun boek ‘Mis geen talent’ de Total Talent Maturity Grid. Organisaties kunnen hiermee in één oogopslag zien waar ze staan op de TTM-schaal en wat er nodig is om een stapje verder te zetten. Gemiddeld duurt het vijf jaar van low naar high maturity.
Om TTM te integreren is er natuurlijk ook een technische kant nodig. Wolfsbauer: “Een reden waardoor TTM nu nog vaak een monsterklus lijkt, is dat mensen, langs elkaar, met verschillende spreadsheets werken. Je hebt daarom een VMS nodig.”
“Maar de techniek is het probleem niet”, zegt hij. “De grootste uitdaging is om alle stakeholders on the same page te krijgen”, zegt Colin. “Alle neuzen moeten dezelfde kant op. Dat is misschien nog wel het lastigste.”
Volgens Roy is het daarnaast cruciaal dat HR op strategisch niveau kan meepraten. “In de senior board zie je vaak één groot gemis: iemand van HR aan tafel.”
Juridisch minder lastig dan het lijkt
Een reden waarom bedrijven nu nog terughoudend lijken om beleid uit te rollen voor extern talent zijn onduidelijke juridische kaders. “In Nederland is daar nog steeds veel onduidelijkheid over”, zegt Julie Van Kerckhoven, specialist in arbeidsrecht: “In Vlaanderen daarentegen zijn de wettelijke kaders relatief eenduidig en laten deze kaders ook toe om de invulling van het begrip ‘zelfstandige’ mee te laten evolueren met de tijd.”
Onzekerheid op dit gebied is volgens jurist Julie Van Kerckhoven dan ook niet nodig:
Twee topics waar HR het meest van wakker ligt én waar de sociale inspectie ook het meest op controleert in het kader van TTM zijn schijnzelfstandigheid en het ‘verboden ter beschikking stellen van het personeel’.”
In België hebben we een heel duidelijk wettelijk kader waarbinnen je creatief kunt zijn
Ze ziet dat er nog veel onwetendheid is over deze topics. “Er doen nog veel verkeerde, wilde verhalen de ronde, maar in feite is het eigenlijk helemaal niet ingewikkeld. Er zijn heel duidelijke criteria om schijnzelfstandigheid te toetsen. En ook de rechtspraak is al jaren vrijwel eensgezind.”
HR en Procurement zijn zich er vaak niet van bewust dat we in België een heel duidelijk wettelijk kader hebben waarbinnen je creatief kunt zijn.”
Ze benadrukt: “Je mag natuurlijk niet dezelfde strategie als bij je werknemers toepassen. Er moet wel apart beleid zijn. Maar als je een goed HR-beleid hebt opgetuigd voor je werknemers, kun je dat spiegelen naar de zelfstandigen, aangepast aan het wettelijk kader.”
Tip: Wil je meer weten over het wettelijk kader in België?
Download gratis de NextConomy Juridische Gids voor Opdrachtgevers in België.
Creatieve ruimtecapsule
Een ding maakt deze dag duidelijk: Total Talent Management is een proces en vraagt een open vizier van organisaties.
“Je kunt er veel van opsteken, als andere organisatie je vertellen hoe je de praktijk kunt benaderen. Samen zitten we in een soort creatieve ruimtecapsule. De partijen die vandaag aanwezig zijn hebben de mindset om te brainstormen over TTM en samen te kijken naar alle mogelijkheden en ideeën”, zegt Saskia Pauwels, ProUnity.
“Die houding zie je niet bij iedere organisatie. Vaak is de gedachte: ik heb een werknemer nodig, dus ik ga naar HR. Of: ik heb een freelancer nodig, dus ik ga naar procurement. Veel verder wordt er niet over nagedacht. Maar de wereld verandert zo snel, met zo veel verschillende expertises en rollen, dat we op een andere manier moeten denken: waar gaan we naartoe als bedrijf en wat hebben we nodig aan talent. Nu en over een paar jaar.”
Roy kan dat alleen maar beamen: “De focus op talent is nog nooit zo belangrijk geweest als nu. Vanwege de schaarste op de arbeidsmarkt, maar ook door alle ontwikkelingen die op ons afkomen zoals permanente krapte op de arbeidsmarkt en de energietransitie. Daarvoor moeten we kijken naar TTM. Dat bereiken we niet in een jaar maar wel in het komend decennium.”
Of zoals Juliano Tessaro, procurement director CHR, zegt: “Wij zijn on a journey, net als iedere organisatie hier.”
Oproep
Tijdens de Total Workforce Summit deed Marleen Deleu van NextConomy ook een oproep om deel te nemen aan de eerste Total Talent Awards. Alle informatie vind je hier. Indienen van je dossier kan tot 1 februari 2024. Doen!
Foto’s en video
Bekijk hier de after movie van de eerste NextConomy Total Workforce Summit
Meer foto’s van de NextConomy Total Workforce Summit
Lees ook:
-
Hoera! De eerste Total Talent Award komt er aan! Doe je mee?
-
Hoe een ‘bumpy road’ tot een reis naar Total Talent Management kan leiden
You must be logged in to post a comment.