"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Piloottraject IOM geeft ontheemd talent tewerkstellingskans in België

De noden van de Belgische arbeidsmarkt invullen met internationaal ontheemd talent? Het kan. De Internationale Organisatie voor Migratie (IOM – UN Migration) faciliteert met het arbeidsmobiliteitstraject Displaced Talent for Europe (DT4E) de matching tussen werkgevers in Europa en ontheemd talent.  Eén probleem: België is in de praktijk niet aantrekkelijk genoeg voor internationaal talent.

Displaced Talent for Europe (DT4E) is een arbeidsmobiliteitstraject dat gefinancierd wordt door de Europese Unie. Het richt zich op ontheemd talent dat zich momenteel in Jordanië en Libanon bevindt.  Ontheemde talenten  zijn vaak uit hun thuisland verdreven, in dit geval vaak Syrië of de Palestijnse Gebieden, en hebben in hun gastland beperkt of geen recht op werk.

Internationale databank met meer 78.000 midden- en hooggeschoolde profielen

Elisabeth Palmero, projectmanager en verantwoordelijke voor DT4E, ziet naast win-wins ook heel wat uitdagingen. Ze  stelt vast dat dit talent over vaardigheden en ervaringen beschikt die voor de Belgische en bij uitbreiding Europese arbeidsmarkt een grote meerwaarde zijn. De profielen die ze binnen deze groep ziet, zijn zeer divers en betreffen ICT-ers, ingenieurs, technische en logistieke profielen en mensen met een achtergrond in de petrochemie of de zorg.

IOM werkt hiervoor met een talentendatabank waar momenteel meer dan 78.000 ontheemde talenten in opgenomen zijn. 80% van die mensen zijn midden of hooggeschoolde profielen over meer dan 130 sectoren die in de Europese arbeidsmarkt een openstaande vacature kunnen invullen.

Duidelijk kader nodig voor goede samenwerking

DT4E is vacaturegestuurd.  Werkgevers die interesse hebben om ontheemd talent aan te werven voor hun openstaande vacatures worden gedurende het hele proces begeleid door IOM, vanaf de sourcing tot en met de fase na aankomst. De organisatie voorziet ondersteuning en voldoende tijd om de aandachtspunten van internationale rekrutering aan werkgevers toe te lichten. En dit zowel tijdens de voorbereiding als na aankomst van het ontheemde talent. “ Bespreken van het kader en de termijn waarbinnen een samenwerking tot stand kan komen, is cruciaal voor succes”, zo benadrukt Elisabeth Palmero.

“Mensen weten waar ze gaan werken en waarom. Je geeft mensen die al jaren in een erbarmelijke situatie zitten een kans op een nieuw leven.” – Elisabeth Palmero

Kostbare tijd nuttig besteden

De benodigde tijd om een Single Permit (gecombineerde vergunning) te bekomen, kan door veel werkgevers als een obstakel gezien worden. IOM gebruikt die tijd om zowel de werkgevers als de werknemers voor te bereiden op de nakende samenwerking.  Ze voorzien o.a. opleidingen rond interculturele skills, en integratie van de talenten binnen het bedrijf.

Talenten worden intensief voorbereid op hun komst naar Europa. In samenwerking met Fedasil biedt IOM een driedaagse online Pre-departure Orientation aan die de nieuwkomer van de nodige informatie voorziet van de do’s en don’ts rond het wonen en werken in België.

Elisabeth Palmero is ervan overtuigd: een goede voorbereiding helpt voor het welslagen van arbeidsmigratietrajecten voor ontheemd talent. “Mensen weten waar ze gaan werken en waarom. Je geeft mensen die al jaren in een erbarmelijke situatie zitten een kans op een nieuw leven.” Ze verwijst hierbij ook naar de successen die ze ziet in het Verenigd Koninkrijk.

“De noden op de arbeidsmarkt zijn zo hoog dat iedereen die geactiveerd kan worden, geactiveerd moet worden. Het sluit echter niet uit dat er wel buiten Europa gekeken moet worden om alle noden effectief te kunnen invullen.” – Elisabeth Palmero

Ontheemd talent in Libanon en Jordanië versus de werkloze in België

Het traject richt zich vooral op een aantal specifieke profielen: in Vlaanderen is de dynamische knelpuntberoepenlijst voor middengeschoolde profielen van de overheid hierin leidend. Voor hooggeschoolde profielen kan doorgaans ook een single permit  aangevraagd worden.

Elisabeth Palmero licht toe. “De noden op de arbeidsmarkt zijn zo hoog dat iedereen die geactiveerd kan worden, geactiveerd moet worden. Het sluit echter niet uit dat er wel buiten Europa gekeken moet worden om alle noden effectief te kunnen invullen.”

Denkoefening rond internationale rekrutering nodig

IOM ziet heel veel interesse vanuit de overheid. Iedereen is op zoek naar antwoorden en dat leidt tot een constructieve samenwerking. Toch moet er verder gesleuteld worden aan het regelgevend kader. En dat is binnen een veranderend politiek klimaat niet altijd makkelijk.

Verder is een gedragen visie van de rol van de overheid en de coördinatie tussen de verschillende bevoegde departementen een belangrijker hefboom. Een denkoefening rond het uittekenen van het proces om op een efficiënte en ethische manier aan internationale rekrutering te doen, is onontbeerlijk.

“België is in de praktijk niet aantrekkelijk genoeg voor internationaal talent.” – Elisabeth Palmero

Wegwerken van drempels noodzakelijk om België aantrekkelijk te maken

“België is in de praktijk niet aantrekkelijk genoeg voor internationaal talent”, merkt Elisabeth Palmero op. Ze roept de overheid op om mee te denken over hoe sommige drempels in de internationale rekrutering kunnen weggewerkt worden.

Zo zijn o.a. de doorlooptijd van de procedures, de diploma-erkenning, de erkenning van ervaringen en skills, taalopleidingen vóór vertrek, de toegang tot huisvesting,  belangrijke elementen om de internationale rekrutering te verbeteren en België aantrekkelijker te maken.

Meer weten?

Wil je als werkgever meer weten over het Displaced Talent for Europe (DT4E)traject ? Deze infofiche en deze korte video geven jou meer info.

Barbara Uyttendaele
Barbara is coach bij Tikhodza en freelance content creator. Ze heeft een liefde voor levenslang leren en een streven naar continue verbetering. Een loopbaan van 20 jaar in de wereld van HR-dienstverlening versterkte haar nieuwsgierigheid naar hoe de wereld van werk evolueert en hoe organisaties en talenten hiermee omgaan. Inspireren, challengen en motiveren zijn haar drijfveren om mensen en organisaties in beweging te brengen. *** Barbara est coach chez Tikhodza et créatrice de contenu freelance. Elle est passionnée de formation continue et s'engage à l'amélioration permanente. Une carrière de 20 ans dans le monde des services RH a renforcé sa curiosité pour l'évolution du monde du travail et la manière dont les organisations et les talents y font face. Son leitmotiv ? Inspirer, stimuler et motiver pour activer les gens et les organisations. Bekijk alle berichten van #Barbara Uyttendaele