"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

HR voelt geen noodzaak om externe talenten te beheren

Total Talent Management (TTM) is een mindset die bij HR nog vaak ontbreekt. En dat is gek, vindt oprichter HRTech Review en TTM programma manager Mark van Assema. “Als ik met managers praat, willen zij gewoon het juiste talent, ongeacht de contractvorm.”

“Managers denken dus al vaak heel erg total talent”, steekt Mark van Assema van wal. “Vast of flex, wat maakt het voor hen uit. Als het werk maar gedaan wordt. En hr kijkt vanaf de zijlijn toe. Ze beperken hun zoektocht naar talent tot enkel vaste medewerkers.”

Welke tools heeft HR nodig om een Total Talent Management strategie uit te stippelen?

“Het allerbelangrijkste is een correcte databank met de gegevens van iedereen die zich op de werkvloer bevindt. Niet alleen van de vaste medewerkers, maar ook van je externen, tijdelijken, stagiairs … zodat je heel goed weet wie er allemaal bij jou werkt. Vaak wordt dit administratiesysteem gekoppeld aan het IT-platform: login van de computer, badge …”

“Hoe ga ik nieuwe talenten vinden? Dat is de kernvraag bij organisaties. Hiermee verwijs ik naar de Total Talent Acquisition-aanpak. Veel organisaties gebruiken naast een adminsysteem ook een Applicant Tracking System (ATS) voor de rekrutering van vast personeel. Maar je kan die ook makkelijk uitbreiden met vacatures van projecten voor freelancers. Jammer genoeg experimenteren nog maar weinig organisaties met het werven van externen via de eigen jobsite.”

Nog maar weinig organisaties experimenteren met het werven van externen via de eigen jobsite.

“Hoe het komt dat zo weinig bedrijven vacatures posten op hun website voor freelancers? Ik vermoed omdat dit geen prioriteit is voor hr. Zij zijn het gewoon van vroeger dat managers die groep inhuren via inkoop. HR voelt weinig de noodzaak om dat nu in eigen handen te nemen.”

“Een andere technologische oplossing is om met een Vendor Management System (VMS) te werken. Dit wordt meestal uitbesteed aan een derde partij. Via een Managed Service Provider (MSP) managen zij het externe talent uit naam van de opdrachtgever.”

Welke trends zie jij qua global workforce management?

“Ik zie veel AI-tools opduiken rond het bepalen van skills, die via assements de vaardigheden van de kandidaat in kaart brengt en dan onderzoekt of er degelijk een match is met de vacature. Heel dat proces is verregaand geautomatiseerd.”

“Wanneer die trend doorbreekt, dan speelt een cv en de contractvorm minder een grote rol bij het inhuurproces, want de skills van de kandidaat zullen primeren.”

“Je kan die AI-tools ook heel goed gebruiken om de interne mobiliteit in je organisatie te stimuleren. Je plaatst dan bijvoorbeeld op je interne marktplaats vacatures voor kortlopende projecten of voor een job switch.”

“HR mag dus niet te veel op technologie gaan vertrouwen.”

“Maar we moeten ook oppassen bij het inzetten van AI. Zo zie ik steeds meer vacatureteksten opduiken die geschreven zijn door AI en dat geïnteresseerden een sollicitatiebrief opsturen, geschreven ook door AI. AI gaat dus met AI praten. Dat lijkt me toch niet meer zo menselijk.”

“HR mag dus niet te veel op technologie gaan vertrouwen. De Europese Unie verbiedt namelijk dat robots kandidaten na analyse van de cv automatisch gaan afwijzen.”

“Met enkele eenvoudige stappen, kan je total talent-gewijs heel veel vooruitgang boeken.”

Hoe kunnen bedrijven zich het best voorbereiden op die trends?

“Ik denk dat hr zich moet bewust van worden van welke tools echt nuttig zijn voor hun organisatie en dat die tools ook ingezet worden voor het vinden van freelancers. Zo kan er een onboardingsapp bestaan die medewerkers loodst door de eerste honderd dagen. Die app kan je ook beschikbaar stellen voor externen.”

“Met enkele eenvoudige stappen, kan je total talent-gewijs heel veel vooruitgang boeken.”

Het oprichten van talentpools is belangrijk om talent dicht bij huis te houden. Wat zijn jouw tips voor hr?

“Om een uitgebreide talentpool te hebben, is een sterk werkgeversmerk noodzakelijk want je moet talent van buiten warm maken om hun gegevens bij jou achter te laten. Maar eens je daarin geslaagd bent, verkort je de rekruteringstijd aanzienlijk.”

“Het is vooral kwestie van starten. Gewoon doen. Je hoeft niet meteen al je functies in de talentpool te droppen, start met een paar en bouw zo gestaag je netwerk uit. Je eigen pool aanleggen, is gemakkelijk. Zorg er alleen voor dat je iedereen in die pool betrokken houdt, zonder onderscheid van gewenste contractvorm. Dat is de beste manier om ze enthousiast te houden.”

Total Workforce Summit 2023
Mark van Assema is hr-tech expert, co-auteur van het boek ‘Mis geen talent’ over TTM en een van de expert sprekers op de eerste Total Workforce Summit van NextConomy in samenwerking met Hays en Pro-Unity op 30 november 2023 in Brussel. We brengen getuigenissen van bedrijven zoals Proximus, Telenet, Melexis, Aquafin, Smals, … aangevuld met break-out sessies met experten. Ben je HR-directie, Inkoper van HR-diensten of Talent Acquisition manager? Contacteer dan Marleen Deleu, Director NextConomy voor een van de allerlaatste tickets via marleen@nextconomy.be

Total Workforce Summit 2023 is mede mogelijk dankzij de steun van CXC, Flexhuis, Randstad Sourceright, Nétive VMS, Solvus, Cicle8 en Connecting Expertise.

Lees ook :

Nathanella Monsaert
Nathanëlla Monsaert is redacteur en grafisch vormgever. Met haar jarenlange ervaring werkt ze elke communicatie uit van A tot Z. Of hoe ze het liever zelf zegt: van A naar Beeld. Ze is een storyteller pur sang en gaat voor NextConomy vooral op zoek naar boeiende verhalen bij freelancers. Bekijk alle berichten van #Nathanella Monsaert