"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Hoe de digitale evolutie superkracht geeft aan freelancers

“Dankzij de digitalisering worden wij menselijker”, zegt Thierry Geerts topman bij Google België en auteur van het boek Homo Digitalis. “Omdat computers repetitieve zaken overnemen, kunnen wij focussen op creativiteit en samenwerking.”

Hoewel velen van mening zijn dat de opkomst van digitale technologieën onze maatschappij steeds onpersoonlijker maakt, staat Thierry Geerts juist lijnrecht tegenover deze opvatting. Zijn overtuiging is glashelder: “In plaats van depersonaliseren, bewerkstelligt de digitale revolutie een diepere menselijkheid.”

“Voor freelancers betekent de mogelijkheid om repetitieve taken aan AI over te laten of om met de juiste tools hun werk te vereenvoudigen een soort van superkracht. Ze krijgen hierdoor meer tijd om advies te verstrekken aan hun klanten, te netwerken, creatief te zijn en samen te werken.”

Hoe kan je als freelancer de digitale trends bijhouden?

“Als freelancer is het belangrijk om niet alleen te denken aan wat je aanbiedt aan je klanten, maar ook om te begrijpen hoe de wereld, de economie, bedrijven en jouw vakgebied veranderen.”

“Soms kunnen die veranderingen overweldigend lijken. Kijk maar naar de hype rond Generative AI. Nu bijna een jaar later, is er relatief weinig veranderd, maar over tien jaar zal je merken dat er heel veel gebeurd is. Mijn advies is dus: hou in eerste instantie het hoofd koel, toon interesse in de nieuwe tools, volg trainingen en experimenteer.”

Vooral de goesting om die veranderingen aan te pakken, vormt een cruciale drijfveer om jezelf als freelancer bij te scholen en opnieuw uit te vinden.

“Vooral de goesting om die veranderingen aan te pakken, vormt een cruciale drijfveer om jezelf als freelancer bij te scholen en opnieuw uit te vinden. Onlangs heb ik iemand ontmoet die zijn eigen website heeft leren programmeren via YouTube-tutorials. Hij vond de kosten die webdevelopers in rekening brachten te hoog. Deze innerlijke motivatie leidde hem ertoe het zelf te leren.”

“Of tijdens de pandemie: hoeveel senioren hebben toen niet geleerd om te videobellen? Gewoon omdat ze hun kleinkinderen wilden blijven zien.”

Kortom, je moet een reden hebben om te veranderen, de goesting ontwikkelen om het goed te doen.”

Hoe onderscheid je je als freelancer online van de concurrentie?

“Je kan inderdaad zeggen dat je door de digitalisering veel meer concurrentie hebt. Maar je hebt ook veel meer potentiële klanten. Alle bedrijven in de wereld zijn één muisklik verwijdert van jouw diensten.”

“Je moet vooral denken aan het hybride voordeel dat je nu hebt. Vroeger moest je wel fysiek op bezoek gaan naar een klant of bellen. Nu kan je een vergadering digitaal inplannen.”

Mensen blijven mensen. En mensen hebben nood aan persoonlijke relaties.

“Maar het persoonlijke contact blijft wel superbelangrijk. Eens gaan eten met je klant blijft een goed idee. Mensen blijven mensen. En mensen hebben nood aan persoonlijke relaties. Dus investeer daarin. En dat kan gerust op een hybride manier.”

“Heb je bijvoorbeeld een call met een opdrachtgever of een andere freelancer, dan wil die misschien iets persoonlijks vertellen. Ik heb gemerkt door hier aandacht voor te hebben, dat je zelfs enkel digitaal sterke relaties kunt opbouwen.”

Hoe kan je als freelancer het evenwicht bewaren tussen werk en privé?

“Vroeger was de gebruikte term work-life balance, waarbij je ofwel aan het werk was ofwel niet. Ik geloof in de work-life mix. Dat is een soort mayonaise die je pas krijgt als alle ingrediënten goed gemixt zijn. In dit geval: ons werk- en privéleven.”

“Zo ken ik er die absoluut in het weekend niet willen werken. Maar dan ontvangen ze op vrijdagavond een mail waardoor ze zich twee vrije dagen lang gestresseerd voelen. In zo’n geval is het toch beter om even de laptop te openen en de situatie aan te pakken zodat je daarna kan genieten van je verdiende rust.”

“Of toch beslissen om op zondagnamiddag te werken omdat het slecht weer is om dan in de week eens te gaan wandelen in een stralende zon. Of even de laptop sluiten als de kinderen thuis komen om ’s avonds weer de draad op te pikken. Zelf je planning kunnen indelen, dat is een groot voordeel dat freelancers bezitten. Dat we van 9 tot 5 uur moeten werken op kantoor is gewoon absurd.”


Jij kan een keynote van  Thierry Geerts bijwonen!

Thierry Geerts verzorgt de inleidende keynote tijdens de Freelancer Summit op 19 oktober e.k. in Gent. Er zijn nog enkele plaatsen vrij, maar op is op. Lees hier alles over het programma rond ‘Digitaliseren, kans of bedreiging voor freelancers?’ en boek je ticket vandaag nog.


Over het boek Homo Digitalis

In Homo Digitalis kijkt Thierry Geerts, naar de gevaren én de kansen van de digitale revolutie. Zonder taboes en met de blik vooruit geeft hij talloze prikkelende voorbeelden van hoe de digitalisering ons als mens en samenleving beïnvloedt. Zijn conclusie is helder: de technologie is neutraal, het is aan de mens om er bewust en zelfzeker mee om te gaan. Doen we dat, dan zal de digitalisering ons gelukkiger maken, met meer tijd voor creativiteit, diepgang, zorg en de zaken die er écht toe doen. Dan worden we meer mens. Dan ontpopt de homo sapiens zich als homo digitalis.

Alle auteursrechten van het boek Homo digitalis gaan naar de vzw BeCode. Deze non-profitorganisatie biedt intensieve, gratis opleidingen in digitale vaardigheden aan aan kansarme en gemarginaliseerde individuen, om hun kansen op werk en integratie te vergroten.

 Lees ook :

Nathanella Monsaert
Nathanëlla Monsaert is redacteur en grafisch vormgever. Met haar jarenlange ervaring werkt ze elke communicatie uit van A tot Z. Of hoe ze het liever zelf zegt: van A naar Beeld. Ze is een storyteller pur sang en gaat voor NextConomy vooral op zoek naar boeiende verhalen bij freelancers. Bekijk alle berichten van #Nathanella Monsaert