"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

“Zeggen dat een vrouw geen plaats heeft in IT, is een opvatting die we moeten overwinnen”

Béatrice de Mahieu is de nieuwe CEO van BeCode, de eerste codeerschool in België. Maak kennis met een gepassioneerde freelancer die overtuigd is van de sociale impact van haar nieuwe professionele uitdaging en die een sterke boodschap heeft voor vrouwen in IT in onze organisaties.

Van werkneemster tot freelancer

Béatrice de Mahieu is een avant-gardistische fan van digital en tech. Na haar studies aan het IHECS begon ze haar carrière in 1997 op de marketingafdeling van het toen nog jonge Telenet en later als communicatiemanager bij Microsoft. Het was het prille begin van het internet”, herinnert ze zich, “en ik was meteen erg gemotiveerd door het potentieel van dit nieuwe instrument.”

Na 12 jaar in loondienst voelde ze de drang om freelancer te worden om haar talent in te zetten voor andere projecten, met name digitale transformatieprojecten in de perssector. In 2013 was ze medeoprichter van Pimento Map, een tool die businessmodellen van innovatie- en start-upprojecten valideert. In 2018 verliet ze deze functie om aan het roer te staan van Co.Station, een coworking- en ondersteuningshub voor innovatieprojecten.

De overstap naar BeCode was heel belangrijk voor mij, ik wilde echt voor impact zorgen…


Steeds meer organisaties professionaliseren het inhuren van hun externe talenten. NextConomy brengt daarom een reeks met interviews rond het centrale thema ‘Women in Contingent Workforce Management’. Met deze gesprekken willen we inspireren en inzichten delen met iedereen die van ver of dichtbij betrokken is met het inhuren van externen in organisaties. In het bijzonder willen we andere vrouwen laten zien dat er boeiende loopbanen zijn in een domein dat nog relatief nieuw en onbekend is, maar dat wel toekomstgericht en van toenemend strategisch belang voor organisaties is.


Een maatschappelijke missie met impact

Na de verkoop van Co-Station en aan de vooravond van haar 50ste verjaardag, ging Béatrice de Mahieu op zoek naar een nieuwe uitdaging, nog steeds in de digitale en technische sector, maar ze wilde vooral “de tijd nemen om een project te vinden met een echte maatschappelijke missie”.  Het was dan ook zonder aarzelen dat ze deze zomer de functie als nieuwe CEO van BeCode aanvaardde na het vertrek van oprichtster en CEO Karen Boers, met de bedoeling om in september 2022 in functie te treden. “Deze overstap naar BeCode was heel belangrijk voor mij, ik wilde echt voor impact zorgen”, voegt ze eraan toe.

Om freelancer te worden, moet je een zekere mate van onzekerheid aankunnen.

BeCode: meer dan 70% vinden meteen werk

Het doel van BeCode is duidelijk: “mensen met een grote afstand tot de arbeidsmarkt (opnieuw) aan een baan helpen door middel van een codeeropleiding, zodat kan worden ingespeeld op een reëel tekort aan ontwikkelaarstalenten”, legt Béatrice de Mahieu uit. “Ze vervolgt: “Na een opleiding van zeven maanden vindt meer dan 70% van onze studenten een baan.

Daarvan begint slechts 4% een freelancecarrière. Hoewel dit lage percentage verrassend kan zijn voor een sector waar freelancen gebruikelijk is, “moeten we niet vergeten dat de meeste van deze talenten een zeer moeilijk levenstraject hebben doorlopen”, legt de CEO uit. “Het zijn vaak vluchtelingen, mensen die totaal afgesneden zijn van de maatschappij. Om freelancer te worden, moet je veel zelfvertrouwen hebben en een zekere mate van onzekerheid aankunnen.”

Anderzijds, voegt Béatrice de Mahieu eraan toe, zijn deze nieuwe talenten volgens hun werkgevers bijzonder trouw en blijven zij langer bij hetzelfde bedrijf. 

Beginners, maar opgeleid om autonoom te zijn

Toekomstige werkgevers van BeCode-afgestudeerden moeten er echter rekening mee houden dat zij beginners zijn. “Het is dus nuttig om hen samen te laten werken met een senior, zodat ze alle kennis opdoen die nodig is om zich volledig te ontwikkelen”, adviseert Béatrice de Mahieu. “Maar hun sterkte is dat zij worden opgeleid via een actieve pedagogie: ze worden voortdurend geconfronteerd met zeer praktische gebruikssituaties en moeten erin slagen een oplossing te vinden, zoals in een echte werksituatie. 

De rol van BeCode in digitale inclusie

De mama van een gemengd gezin met 6 adolescenten, waaronder een dochter met ernstige dysfasie, is overtuigd van de maatschappelijke missie die ten grondslag ligt aan het project dat zij nu leidt. “Hoewel de nieuwe digitale hulpmiddelen een bron van ontwikkeling en potentieel zijn, creëren ze helaas een nieuwe kloof met degenen die niet kunnen volgen, hetzij om financiële redenen, leeftijd, burgerlijke staat of beperking. Banken, de post en mutualiteiten gaan nagenoeg allemaal digitaal. We moeten voorkomen dat een nieuwe bevolkingslaag wordt uitgesloten van deze basisdiensten”, legt ze uit.

En als het eerste antwoord op deze bezorgdheid moet komen van initiatieven zoals DigitAll – wat ze ons aanraadt om te ontdekken – door middel van toegankelijkheid, opleiding en digitale ondersteuning, gelooft Béatrice de Mahieu dat BeCode een secondaire rol speelt in de strijd voor digitale inclusie. “We bieden opleidingen van twee maanden aan waarmee mensen zich de basis van digital en coderen eigen kunnen maken, direct na de basisbeginselen zoals het versturen van een e-mail, verbinding maken via Itsme, enz.”

Zeggen dat een vrouw geen plaats heeft in IT, is een opvatting die we moeten overwinnen.

Hulp en moed om de codes te kraken

Hoewel Béatrice de Mahieu persoonlijk nooit onder de indruk is geweest van een vaak meer mannelijke omgeving, betreurt ze dat er slechts 30% vrouwen deelnemen aan de opleidingen van BeCode, en dan vooral aan de cursussen van twee maanden, die niet tot een baan leiden. “Vaak durven ze geen langdurige opleidingen te volgen. Ze weten niet zeker of ze daar thuishoren.”

Daarom hoopt de CEO in 2023 een mentorprogramma te lanceren, waardoor deze vrouwen begeleid kunnen worden door een vrouwelijke of mannelijke mentor, om vertrouwen te krijgen en verder te durven gaan dan wat de maatschappij voorschrijft. “Vaak herhaalt het scenario zich. Of het nu gaat om huidskleur, geslacht, sociaal niveau… we worden te vaak beperkt door de clichés die op ons drukken. Zeggen dat een vrouw geen plaats heeft in de IT, is een opvatting die we moeten overwinnen. Maar er is moed en steun voor nodig. Dat is het doel van dit programma.

Over Béatrice de Mahieu

  • Master in Marketing (IHECS)
  • Nieuwe CEO van BeCode
  • Fan van projecten met een sterke maatschappelijke missie
  • Rebel with a cause
  • Mama van een gemengd gezin met 6 adolescenten
  • LinkedIn
Catherine Degryse
Mordue de langue française, Catherine aime écrire et jouer avec les mots. L’entreprenariat, l'épanouissement au et par le travail, les carrières atypiques sont autant de sujets qui la passionnent et qu’elle se plaît à décortiquer et raconter ! Catherine houdt van het geschreven woord. Ondernemerschap, voldoening halen uit je werk en atypische carrières zijn onderwerpen waar ze met veel passie over vertelt en schrijft. Bekijk alle berichten van #Catherine Degryse