"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

“Als freelancer heb ik kansen gekregen die ik als vaste medewerker niet zo snel zou gekregen hebben”

“Het freelancestatuut heeft me heel veel mentale vrijheid gegeven”, zegt HR-manager Françoise Goris. Toch werkt ze sinds juli 2022 in vast dienstverband bij Volkswagen D’Ieteren Finance. Waarom die keuze?

“Ik ben sociologe van opleiding en ik ben na mijn studies eigenlijk toevallig in HR beland en ontdekte dat het mijn ding is: recruiter, loopbaancoach, consultant … Na het vullen van mijn professionele bagage met verscheidene jobs zowel intern als extern, kwam ik op het punt dat ik mijn eigen grenzen wilde doorbreken. Ik wou veel bijleren, zelf mijn projecten en klanten kiezen … De beslissing om zelfstandige te worden, kwam er na het volgen van loopbaanbegeleiding eind 2018. Dankzij Waterfront had ik al snel mijn eerste project”, steekt Françoise van wal.

“Het was niet mijn bedoeling om 3,5 jaar later het freelancestatuut op te geven voor een vaste job. Maar het matchte heel hard tussen mijn waarden en de organisatiecultuur bij D’Ieteren. De rol die ik zou krijgen, was precies wat ik zocht.”

Eigen grenzen herkennen

“Een aantal jaar geleden voelde ik dat ik tegen mijn eigen grenzen botste. Als interne medewerker had ik het gevoel dat ik meer aan kon, maar binnen de context waar ik werkte, was dat niet mogelijk en dat was voor mij enorm frustrerend. Tijdens een loopbaanbegeleidingstraject besefte ik dat een freelancestatuut me de nodige vrijheid zou geven.”

Ik heb gemerkt dat opdrachtgevers je sneller het voordeel van de twijfel geven wanneer je zelfstandige bent.

 “Ik heb gemerkt dat opdrachtgevers je sneller het voordeel van de twijfel geven wanneer je zelfstandige bent. Ze weten dat ze de samenwerking gemakkelijker kunnen stopzetten als zou blijken dat het toch niet matcht. Hierdoor heb ik kansen gekregen die ik als vaste medewerker niet zo snel zou gekregen hebben. Natuurlijk dien je ook waar te maken wat je belooft en dus heb ik, naast het on the job leren, mij ook bijgeschoold in de onderwerpen die nodig waren om de projecten tot een goed eind te brengen.”

Vast of freelance

“Terug vast gaan werken, was wel een grote stap, want je geeft toch een stukje vrijheid op: hoe je je werk organiseert, de opleidingen die je volgt … Als freelancer ben je je eigen baas. Ik heb daar veel gesprekken over gehad met mijn coach, partner, vrienden en zelfs met mijn huidige leidinggevende. Tot wanneer hij zei: het zit tussen je oren, voor mij ben je dezelfde persoon of je nu vast of freelancer bent.

Als zelfstandige voelde ik me ook meer een partner van de klant.

Als zelfstandige voelde ik me ook meer een partner van de klant, ik had het mandaat om mijn mening te uiten in het belang van de organisatie. Die psychologische veiligheid heb je niet altijd als medewerker in een hiërarchische rol. Mijn leidinggevende heeft me juist aangenomen omdat ik dat partnerschap zo belangrijk vind en dat ik zaken durf aankaarten. Het feit dat hij dat als een sterkte ziet, heeft mij dan weer overtuigd om de vaste rol op te nemen.”

Andere focus

Opdrachtgevers werven je aan voor wie je bent en hoe je het verschil zal maken voor de organisatie.

“Ik heb gemerkt dat opdrachtgevers je vaak aanwerven voor wie je bent los van de kennis over de sector waarin je terechtkomt. Wie je bent en hoe je het verschil maakt voor de organisatie en de medewerkers primeren daarbij. Dat ze na een sollicitatieronde bewust voor mij kozen, gaf me een goed gevoel. Mijn omgeving was dan ook verrast toen ik de keuze maakte om opnieuw werknemer te worden.”

“Dankzij de verschillende opdrachten heb ik voor mezelf kunnen uitmaken waar ik het meest voldoening uit haal. Ik zit ook in een andere levensfase nu. Als zelfstandige had ik meer de rol om brandjes te blussen. Nu wil ik meewerken aan de visie en strategie op lange termijn.  Die heb ik gevonden in de functie als HR Manager waar ik deel uitmaak van het fantastisch HR-ecosysteem binnen D’Ieteren met gedreven collega’s die hun expertise delen en waar je op kan bouwen. Daarnaast kan ik ook mee richting geven aan de organisatie en meebouwen aan de toekomst, dat geeft veel voldoening.”

“Ik ben enorm fier op mijn collega’s en de organisatie waar ik voor werk. Er staan interessante projecten op de planning en ik ben ervan overtuigd dat we samen het verschil kunnen maken voor de medewerkers en klanten.”

Zet de stap als freelancer

“Werken als freelancer was het beste dat me 3,5 jaar geleden kon overkomen. Het heeft me toegelaten om mijn eigen grenzen te verkennen. Ik was ervan overtuigd dat ik meer in mijn mars had dan ik kon tonen als interne medewerker. En dat heb ik steevast kunnen bewijzen.”

“Zit je vast in je job, zet de stap. Vraag het statuut aan en bouw je netwerk op. Je zal heel veel bijleren over wie je bent en wat je graag doet. En blijkt het toch niet je ding te zijn, dan kan je altijd weer een vaste baan zoeken. Het leven is te kort om tegen je goesting te gaan werken.”

Lees ook :

Nathanella Monsaert
Nathanëlla Monsaert is redacteur en grafisch vormgever. Met haar jarenlange ervaring werkt ze elke communicatie uit van A tot Z. Of hoe ze het liever zelf zegt: van A naar Beeld. Ze is een storyteller pur sang en gaat voor NextConomy vooral op zoek naar boeiende verhalen bij freelancers. Bekijk alle berichten van #Nathanella Monsaert