"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

1 op de 2 twintigers overweegt carrièreswitch

De helft van de twintigers die actief zijn op de arbeidsmarkt, overweegt een nieuwe job te zoeken in een totaal andere sector. En bijna 1 op de 4 van hen overweegt om zelfstandig te worden. Dat blijkt uit een bevraging van hr-dienstverlener Acerta.

“Steeds meer Belgen, en dan vooral jongeren, willen meer motivatie uit hun job halen en gaan op zoek naar zinvol werk. Bedrijven moeten daar rekening mee houden als ze de war for talent willen winnen”, klinkt het bij Acerta. Dat blijkt uit hun onderzoek bij meer dan 2.000 werkenden Belgen.

Geen Great Resignation

De coronacrisis heeft veel mensen doen nadenken over hun huidige job. Een echte ‘Great Resignation’ is er in ons land voorlopig nog niet, mede door de hoge inflatie en economische onzekerheid, zegt Acerta.

Eén op de drie werkende Belgen overweegt weliswaar om van job én van sector te veranderen. Bij de helft van de werknemers spelen het verplichte thuiswerk en de tijdelijke werkloosheid tijdens de coronacrisis mee in de wens om hun carrière over een andere boeg te gooien.

Carrièreswitch

Opvallend: vooral jongeren denken aan een volledige carrièreswitch. De helft van de twintigers overweegt om een job te beginnen in een andere sector en 23% denkt er over na om zelfstandig te worden en/of een eigen zaak op te starten.

Van de 18-30-jarigen die een carrièreswitch overwegen, zou:

  • 24% naar de dienstensector willen overstappen
  • 27% zelfstandig willen worden/ een eigen zaak starten
  • 12% naar de non-profitsector willen overstappen
  • 12% naar het onderwijs willen overstappen
  • 16% naar de zorgsector willen overstappen

Bij de andere leeftijdsgroepen daalt die wens naarmate de leeftijd toeneemt.

Meer zinvol werk

Welke zijn de factoren die werknemers zouden overtuigen om over te stappen naar een andere sector? In de eerste plaats wil de Belg meer zinvol werk doen (48%). In de tweede plaats overwegen mensen een carrièreswitch als die zicht geeft op een betere balans tussen werk en privé (44%). En in de derde plaats zouden ze wel van sector durven te veranderen als daar een beter loon aan vasthangt (42%).

Jochen Bessemans, hr-expert bij Acerta Consult: “Bedrijven die de war for talent willen winnen, moeten vooral inzetten op zinvol werk voor hun talenten. Duidelijkheid over de missie van de organisatie staat daarbij centraal. Zowel toekomstige als huidige medewerkers willen uitmaken of die strookt met wat hen drijft. Voor een goede privé-werkbalans, de tweede factor, is er ruimte voor werkgevers en medewerkers om goede onderlinge afspraken te maken, met de Arbeidsdeal zelfs weer wat meer. En van loon, de derde factor, weten we al langer dat het gaat over meer dan geld alleen. Verloning gaat niet alleen om cash op de rekening, maar ook andere voordelen, zoals vakantiedagen of vervoersmiddelen.”

Over de cijfers

De gegevens komen uit een jaarlijks onderzoek dat ACERTA door het onderzoeksbureau Indiville liet uitvoeren bij meer dan 2000 werknemers. De data werden gewogen om representatief te zijn voor de werkende Belgische bevolking, naar geslacht; leeftijd, taal en statuut. Deze liep van 26 januari tot 9 februari 2022.

Bron: Acerta

Lees ook :

Nathanella Monsaert
Nathanëlla Monsaert is redacteur en grafisch vormgever. Met haar jarenlange ervaring werkt ze elke communicatie uit van A tot Z. Of hoe ze het liever zelf zegt: van A naar Beeld. Ze is een storyteller pur sang en gaat voor NextConomy vooral op zoek naar boeiende verhalen bij freelancers. Bekijk alle berichten van #Nathanella Monsaert