"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Werken in het buitenland: wie verhuist naar waar en waarom?

Ondanks de geopolitieke uitdagingen en de opkomende virtuele mobiliteit, blijft werken in het buitenland een droom voor veel werkenden. Jongeren en mensen uit landen met een snel groeiende bevolking zijn het meest mobiel. Een onderzoek van Boston Consulting Group (BCG) onder 150.000 mensen in 188 landen leert ons over waar mensen naartoe verhuizen voor werk en waarom.

Een win-win voor werkgevers én voor werkenden

Een overweldigende 92% van de leiders van wereldwijde werkgevers zegt dat het aantrekken en behouden van talent tot hun top drie prioriteiten behoort. Een recent onderzoek door

Stepstone Group in de VS, het VK en Duitsland toont aan dat tweederde van de senior leiders grensoverschrijdende rekrutering zien als een manier om demografische uitdagingen op het gebied van arbeid op te lossen. En het inzetten van buitenlandse werknemers lost niet enkel capaciteitstekorten op: bedrijven met een grotere wereldwijde diversiteit zijn innovatiever en succesvoller. Ze genereren hogere winsten en hebben 75% meer kans om te innoveren van wereldklasse, zoals blijkt uit een recente analyse van BCG.

Tweederde van de senior leiders beschouwt grensoverschrijdende rekrutering als een manier om demografische uitdagingen op het gebied van arbeid op te lossen.

De mogelijkheden om in het buitenland te werken zijn talrijk. En ze bieden voordelen voor werkenden, voor landen van bestemming, en voor werkgevers. Om een waardevolle pool van mondiaal talent aan te boren, en zo een beslissend concurrentievoordeel te behalen in de snel veranderende wereld van werk, moeten regeringen en werkgevers daarom een alomvattende strategie ontwikkelen die gericht is op het aantrekken, overplaatsen en integreren van buitenlandse werknemers.

Dat alles staat te lezen in ‘Dream Destinations and Mobility Trends – Decoding Global Talent 2024’, het recente onderzoeksrapport van Bostong Consulting Groep (BCG).


Over het onderzoek

BCG, The Network en The Stepstone Group voerden een anonieme, online enquête van oktober tot december 2023. In totaal hebben 150.735 mensen in 188 landen deelgenomen.

De steekproef omvat 51% mannen en 49% vrouwen, van wie de meesten werkzaam zijn in commerciële sectoren, maar de publieke sector en non-profitorganisaties zijn ook vertegenwoordigd. De meeste respondenten staan aan het begin van hun carrière of in het midden van hun carrière, en de meerderheid zijn 20 tot 40 jaar oud. Bijna driekwart van hen heeft een bachelordiploma of hoger. Er namen meer dan 1000 Belgen deel aan de bevraging.

De enquête peilde naar de houding van werknemers over verschillende onderwerpen, waaronder hun bereidheid om voor hun werk naar het buitenland te verhuizen voor werk, de landen waar ze het liefst zouden werken, hun redenen om die landen te kiezen en hun verwachtingen van hun toekomstige werkgevers in een nieuw land.


Wie is actief op zoek naar werk in een ander land? 

Leeftijd en professionele achtergrond beïnvloeden sterk de mobiliteit van individuele werkkrachten. Zo geeft 1 op 3 senior profielen werken in het buitenland te overwegen, net als bijna 30% ingenieurs. Zij die al eerder in een ander land werkten, hebben een grotere voorkeur om dit nog eens over te doen.

Waarom willen werkenden verhuizen naar andere landen?

Financiële en economische redenen staan met stip op de eerste plaats als meest belangrijke reden om een baan in een ander land aan te nemen, gevolgd door professionele kansen en ontwikkeling. Familiale redenen zijn dan weer de belangrijkste reden om dat niet te doen, samen met een sterke verbondenheid met de huidige woonplaats.

Hoe beslissen ze waar ze naartoe gaan?

Het is een balans tussen extrinsieke en intrinsieke factoren. Intrinsieke factoren zijn persoonlijke voorkeuren, het hebben van kennissen en familie in andere regio’s, taalvoorkeuren, enz.

Extrinsieke factoren, gerangschikt:

  1. Kwaliteit van kansen op werk
  2. Kwaliteit van leven en klimaat
  3. Inkomstenbelasting en kosten van levensonderhoud
  4. Veiligheid, stabiliteit en zekerheid
  5. Gastvrije cultuur en inclusiviteit
  6. Gezinsvriendelijke omgeving
  7. Mogelijkheden voor burgerschap
  8. Gezondheidszorg
  9. Innovatie en digitalisering
  10. Visa en werkvergunningen

Waar willen mensen naar toe gaan?

Helaas, België staat niet in hoog in de ranking als favoriete bestemming. Hier is dus, positief uitgedrukt, nog veel ruimte voor verbetering, zeker met het bovenstaande wensenlijstje in gedachte. Australië werd in 2023 de topbestemming, maar omliggende landen als Duitsland en Frankrijk scoren ook niet slecht.

Voor werkgevers hier opent zich een enorme vijver met talenten die interesse hebben om ‘virtueel’, op afstand, voor ze te werken, zonder dat migratie nodig is.

Virtueel werk groeit wereldwijd razend snel

Je kan dankzij technologie ook voor buitenlandse werk – of opdrachtgevers werken zonder dat je je moet verplaatsen naar een ander land. Steeds meer mensen vinden dit een interessante optie, die veel kansen op interessant en uitdagend werk biedt. Dit werkt natuurlijk in beide richtingen: ook voor werkgevers hier opent zich een enorme vijver met talenten die interesse hebben om ‘virtueel’, op afstand, voor ze te werken, zonder dat migratie nodig is. Vooral Afrika is dan een interessante optie omwille van het taalvoordeel (veel Engels en/of Frans) en het minimale tijdsverschil met onze regio.

Meer over het onderzoek, alle bevindingen en aanbevelingen via Boston Consulting Group

Lees ook :

Redactie / Rédaction / Editors NextConomy Bekijk alle berichten van NextConomy