"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

7 aanbevolen podcasts, Youtube-films en boeken voor freelancers

Het nieuwe jaar is weer gestart. Welk boek, podcast of Youtube-film moet je zeker lezen, beluisteren of bekijken in 2022? Dit zijn de tips van freelancers voor freelancers.

Als freelancer blijven we graag op de hoogte over hoe we onszelf en onze onderneming doen groeien. Dat jullie hiervoor podcasts, Youtube-films en boeken verslinden is een understatement. Dit zijn jullie aanraders:

1. Keerpunt

In deze podcast Keerpunt praat schrijver, coach en TEDX-spreker Peter Perceval met gewone mensen over de momenten in hun leven waarop ze voor moeilijke keuzes kwamen te staan. In een uitgebreid gesprek vertellen ze over het waarom van hun keuzes, de lessen die ze geleerd hebben, de successen en de mislukkingen. Het zijn stuk voor stuk getuigenissen van menselijke veerkracht op mentaal, emotioneel, zakelijk of fysiek vlak.

2. Computer Club

In de podcast Computer Club, bespreken Frederik ‘Freddy’ de Bosschere en Thomas ‘Smollie’ Smolders wekelijks de actualiteit over technologie en gaan ze op zoek naar interessante feiten en innovaties.

3. 20 Ways to Legitimize & Level Up Your Digital Agency (or Freelance Business)

“Mijn zaak boomt in 2021, dus daarom besloot ik om mijn tips te delen zodat ook jij jouw freelanceonderneming kunt verbeteren”, vertelt Digital Ambition in zijn Youtube-post 20 Ways to Legtimize & Level Up Your Digital Agency.

4. Atomic Habits

In het boek Atomic Habits of vertaald in het Nederlands Elementaire Gewoontes vertelt James Clear hoe je slechte gewoontes afleert en goede aanleert. Het is namelijk voor iedereen lastig om gewoontes te veranderen. Slechte gewoontes blijf je herhalen niet omdat jij niet wilt veranderen, maar omdat je de verkeerde methode gebruikt. Na drie jaar onderzoek heeft James Clear met behulp van theorieën uit de biologie, psychologie en neurowetenschap dit boek geschreven, waardoor ongewenste gewoontes verdwijnen en je veel makkelijker met je goede gewoontes aan de slag gaat.

5. Bullshit jobs

Graebers scherpe betoog tegen Bullshit Jobs – banen waarvan de persoon zelf vindt dat het een onzinbaan is – is doorspekt met waargebeurde verhalen, die hilarisch en tragisch tegelijk zijn. Antropoloog David Graeber stelt dat een groot deel van ons werk wel bullshit moet zijn, omdat we allemaal volle dagen maken terwijl door de huidige technologie een 15-urenwerkweek voldoende zou zijn.

Graeber beschrijft in dit boek het hoe en waarom van deze banen, die voortkomen uit het westerse kapitalisme maar er volgens hem haaks op staan. Onzinbanen komen ook voort uit onze calvinistische overtuiging dat werkloos zijn slecht is. Voor iedereen die anders wil kijken naar werk, kapitalisme of zingeving.

6. No Filter

In het boek No Filter onthult Sarah Frier het nooit eerder vertelde verhaal over hoe Instagram de meest cultureel bepalende app van het decennium werd en hoe het ons leven heeft gevormd of je de app nu gebruikt of niet.

7. Indistractable

Je werkt aan een belangrijk project, maar raakt afgeleid door een e-mail. Als je weer aan het werk gaat, knoopt een collega een praatje aan. En thuis wordt het gesprek met je partner onderbroken door een appje. Wéér ben je niet toegekomen aan de dingen die je graag had willen doen. Hoe zou het zijn als je de mogelijkheid had nooit meer afgeleid te raken?

Indistractable gaat direct in op de kern van het probleem: het is niet de schuld van onze gadgets, wij zijn het zelf! In dit boek onthult bestsellerauteur Nir Eyal de verborgen psychologie achter onze afleiding en toont je in vier stappen hoe je eindelijk toe kunt komen aan de dingen die je wilt doen.

Heb je ook nog een podcast-, Youtube-, of boekentip? Breng ons op de hoogte via een reactie.

Nathanella Monsaert
Nathanëlla Monsaert is redacteur en grafisch vormgever. Met haar jarenlange ervaring werkt ze elke communicatie uit van A tot Z. Of hoe ze het liever zelf zegt: van A naar Beeld. Ze is een storyteller pur sang en gaat voor NextConomy vooral op zoek naar boeiende verhalen bij freelancers. Bekijk alle berichten van #Nathanella Monsaert