"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Van uurtje-factuurtje naar lidmaatschapsmodel: iets voor jou

Wil je afstappen van het uurtje-factuurtje en overweeg je een abonnementsformule op te zetten? Lien De Pau, oprichtster van de Travak Business School gelooft dat dit het nieuwe normaal wordt.

Heb je naast je uurtje-factuurtje model goesting om een passieve vorm van inkomsten te genereren, zodat je ook geld kunt verdienen wanneer je niet aan het werk bent? Lien De Pau deelt waarom zij die stap zette met de voor- en nadelen én enkele tips.

Lien richtte in 2015 Travak Business School op waar ze freelancers en creatieve zelfstandigen begeleidt naar meer vrijheid. In 2017 schakelde ze over naar een volledig online model. Met Education as a service zet ze de volgende stap: een abonnementsformule.

Abonnementen in onderwijssector

“Door corona kijkt niemand nog op van digitaal onderwijs, online cursussen of webinars. In het buitenland staan ze nog verder. Ik zie dat de onderwijssector daar overschakelt van een one time payment model naar een lidmaatschap. De gebruiker betaalt maandelijks een vast bedrag en krijgt in ruil toegang tot alle cursussen”, zegt Lien die de trend vanaf nu ook toepast in haar eigen onderneming.

“De omschakeling naar een lidmaatschapswerking biedt de Travak-deelnemers meer vrijheid. Cursisten konden al vrij kiezen op welk tijdstip en aan welk tempo ze lessen volgen. Maar ze bleven afhankelijk van de start- en einddatum van de opleiding”, legt Lien uit. “Met dit nieuwe model kunnen ze op eender welk moment in- en uitstappen en doen ze zo lang of kort over de cursus als ze willen.”

“Dit is onderdeel van een meer algemene evolutie. Wil willen allemaal meer vrijheid en flexibiliteit. Onderwijs loopt op dat vlak achter. Zij bepalen wanneer het begin en einde van een opleiding is, wanneer welke lesinhoud doorlopen moet worden … Daar komt nu stilaan verandering in”, gelooft Lien.

Voordelen abonnementsformule

Lien: “Je kennis online delen via een abonnementsformule geeft je als freelancer de mogelijkheid om die op te schalen. Je neemt vooraf één keer de lessen op en daarna kan je die oneindig vaak verkopen en kan iedereen de opleiding volgen. Zelf op momenten wanneer jij iets anders aan het doen bent.”

“Je creëert ook recurrente inkomsten. Elke maand krijg je van je klanten een bedrag betaald, waardoor jij goed weet wat je gaat verdienen elke maand. Die voorspelbaarheid van je inkomsten is iets wat een freelancer nooit heeft wanneer die van contract naar contract hopt.”

Nadelen abonnementsformule

“Eens je jouw online cursus hebt en ze kan verkopen, zijn er eigenlijk geen nadelen. De weg ernaartoe heeft wel enkele obstakels: je moet marktonderzoek doen, je moet weten welke van jouw skills je in een product kan gieten, je moet leren hoe je zo een schaalbaar product maakt en hoe je dat kan verkopen. Dat zijn vaardigheden die de meeste freelancers niet hebben en dus moeten ontwikkelen. Dat kost tijd en geld.”

Extra tips

“Kom voorbereid aan de start. Waarom wil je een schaalbaar product toevoegen aan je aanbod? Wie zit op je product te wachten? En weet van jezelf of je als freelancer de drive hebt om je uurtje-factuurtje te dumpen, je skills op te schalen en de switch te maken naar freedompreneurship.”

Nathanella Monsaert
Nathanëlla Monsaert is redacteur en grafisch vormgever. Met haar jarenlange ervaring werkt ze elke communicatie uit van A tot Z. Of hoe ze het liever zelf zegt: van A naar Beeld. Ze is een storyteller pur sang en gaat voor NextConomy vooral op zoek naar boeiende verhalen bij freelancers. Bekijk alle berichten van #Nathanella Monsaert