"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Leven met het imposter syndrome: tips van ervaren freelancers

Het imposter syndrome, ofwel oplichterssyndroom of bedriegerssyndroom is een ‘ziektebeeld’ waar menig freelancers aan lijdt. Herkenbaar? En hoe ga jij er dan mee om?

Heb ik wel genoeg talent? Gaan mijn klanten mijn werk waardevol vinden? Kan ik hier wel geld voor vragen? Het zijn paniekgedachten die veel freelancers treffen. Ze hebben dan last van het oplichterssyndroom. In dit artikel vind je enkele tips over hoe je deze negatieve gedachtenspiraal een halt toeroept.

Mindset

Besef dat fouten maken mag en soms ook wel moet, want je leert het meest uit je fouten. Dus, loopt er iets minder, blijf hier dan even bij stilstaan: wat is er precies gebeurd, welke acties heb je ondernomen, wat zou je nu anders doen … Ga daarna goedgezind en zonder schuldgevoel aan de slag.

Fake it till you make it, is mijn motto. Soms neem ik een project aan dat niet 100% in mijn comfortzone ligt, maar dat mij enorm boeit. Ik leer dan ontzettend veel bij. Soms begin ik dan te twijfelen: ga ik niet door de mand vallen, heb ik wel genoeg talent? Maar neen hoor, na een carrière van twintig jaar is dat nog nooit gebeurd.”

Dunnning-Kruger effect

Ken je het Dunning-Kruger effect? Het is een psychologisch verschijnsel dat optreedt bij incompetente mensen die hun eigen kunnen overschatten. Dus als je bijna niets weet over een onderwerp, dan heb je statistisch gezien meer vertrouwen in jezelf dan wanneer je er veel over weet. Want hoe meer je je in een thema verdiept, hoe meer je beseft hoe weinig je hierover kent, waardoor je je soms dommer gaat voelen. Goed dus om je hier bewust van te zijn  wanneer je je in iets verdiept.

4 vragen van Byron Katie

Spookt er een beperkende overtuiging door je hoofd, probeer die dan te herformuleren volgens de vier vragen van auteur en spreker Byron Katie. Zij ontwikkelde een methode van zelfonderzoek die bekend staat als The Work of Byron Katie. Dit zijn de vier vragen: Is het waar? Kan ik absoluut weten dat wat ik denk, waar is? Hoe gedraag ik mij als ik geloof dat het waar is? Wie zou ik zijn zonder die negatieve gedachte?

Door die vragen te beantwoorden, ontdek je gedachten die onrealistisch zijn of zelfs flagrante leugens zijn, waardoor je meer gaat focussen op de mogelijkheden.

“Wat wij freelancers te weinig doen, is onze kleine successen vieren. Waarom eens niet gaan lunchen met vrienden wanneer je een mooie opdracht hebt binnengehaald, of genieten van een wandeling nadat we na een lange dag zwoegen onze deadlines hebben gehaald? Neen, we denken dat we pas iets te vieren hebben wanneer er massa’s geld op ons rekening staat of die droomklant bij ons aanklopt. Zo blijven we steeds onszelf onderschatten en waarderen we niet wat we al gepresteerd hebben.”

Logboek

Hou je kleine successen en complimenten bij. Krijg je een lieve kaart van een collega-freelancers, ontvang je een mail van een klant die tevreden is van je werk, bewaar dit alles. Kijk hiernaar terug wanneer je het even moeilijk hebt.

Netwerk

Uit onderzoek van de Universiteit van Michigan blijkt dat één op de drie zich slechter voelt na het doorscrollen van zijn of haar Facebook feed. De reden? We worden overspoeld door de successen van anderen, waardoor sommigen onder ons zich schuldig en minderwaardig voelen omdat hun leven minder uitdagend of plezant lijkt.

Vergelijk je dus niet met anderen. Wees gewoon jezelf. Accepteer je talenten en tekortkomingen. Iedereen heeft zijn unieke vaardigheden en klanten vinden jou net daarom.

En last but not least: omring je met mensen die jou accepteren zoals je bent, je helpen en je motiveren.

Nathanella Monsaert
Nathanëlla Monsaert is redacteur en grafisch vormgever. Met haar jarenlange ervaring werkt ze elke communicatie uit van A tot Z. Of hoe ze het liever zelf zegt: van A naar Beeld. Ze is een storyteller pur sang en gaat voor NextConomy vooral op zoek naar boeiende verhalen bij freelancers. Bekijk alle berichten van #Nathanella Monsaert

Eén reactie op dit bericht