"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Als freelancer in het buitenland werken: zo voorkom je troubles in paradise

Als freelancer in het buitenland werken, kan dat zomaar? En waar moet je allemaal rekening mee houden, zodat je op wettelijk en fiscaal vlak risico’s en de bijhorende consequenties vermijdt?

Werken wanneer je wil, maar vooral: waar je wil. Voor heel wat mensen is het dé drijfveer om het roer om te gooien naar een freelance carrière. Sommigen gaan zelfs nog een stapje verder, en werken volledig remote vanuit het buitenland. Zoals Lotte Vanhalst, freelancer voor o.a. Beelance. Ze werkt sinds eind 2020 vanuit Indonesië.

“Ik heb altijd veel gereisd, dus er stroomt heel wat avonturiersbloed door mijn aderen”, vertelt Lotte. “Daarom vond ik het ook moeilijk om mijn draai te vinden tussen de vier klassieke kantoormuren. Ik kreeg een opgesloten gevoel en dat had een nefast effect op mijn gemoed. Na verschillende watertjes doorzwommen te hebben, kwam ik eind 2020 bij Beelance terecht. Op freelance basis help ik opdrachtgevers, die op zoek zijn naar de juiste freelancer, de kans op de juiste match te vergroten via het platform van Beelance.”

Voordelen van remote werken

“Toen ik startte voor Beelance, was een van de belangrijkste voorwaarden dat ik volledig remote kon werken”, gaat Lotte verder. “En ik ben blij dat dat voor hen helemaal geen probleem was, want het biedt me heel wat voordelen: ik werk waar ik het productiefst bent, heb veel vrijheid en afwisseling. Momenteel is dat in Indonesië, omdat mijn vriend ook van hier is. Maar dat kan binnen een aantal maanden evengoed vanuit een ander land zijn. We zien wel wat het brengt.”

Je houdt best met een aantal zaken rekening alvorens je professioneel aan de slag gaat in het buitenland. Kwestie van troubles in paradise te voorkomen.

Wat met wetgeving?

Remote werken klinkt als muziek in de oren, paradijselijk zelfs. Maar je houdt best met een aantal zaken rekening alvorens je professioneel aan de slag gaat in het buitenland. Kwestie van troubles in paradise te voorkomen. Lotte bevestigt dat: “Je moet inderdaad een aantal zaken vooraf in orde maken of melden. Ik heb bewust gekozen voor de Belgische wetgeving, en ben dan ook met de belastingdienst mijn situatie gaan bespreken. Het was belangrijk om mijn domicilie in België te laten staan. Op die manier kan ik mijn inkomsten in België aangeven. Daarnaast heb ik ook in België mijn sociaal verzekeringsfonds, mijn verzekeringen en VAPZ in orde gemaakt. Het handige is dat die diensten tegenwoordig ook allemaal remote werken, inclusief mijn boekhouder.”

Tegenwoordig bestaat er in veel landen wel zoiets als het digital nomads-visum. Dat geeft meer mogelijkheden.

Maximaal 6 maanden per jaar in hetzelfde land

Remote werken in het buitenland is ook niet onbeperkt in de tijd. “In de meeste landen is het zo dat je er maximaal zes maanden per jaar kunt verblijven zonder je inkomsten te moeten aangeven. Blijf je langer? Dan moet je natuurlijk ook daar belastingen betalen”, legt Lotte uit. “Tegenwoordig bestaat er in meer en meer landen wel zoiets als het digital nomads-visum. Dat geeft meer mogelijkheden. “

“Met enkel een toeristenvisum mag je in principe niet werken in het land waar je verblijft, maar omdat ik voor Belgische en Europese opdrachtgevers werk, vormt dat een beetje een grijze zone. Dat je het werk van de lokale bevolking niet inpikt, is daarin een belangrijk criterium.”


In het buitenland werken: tips van TCP (People 2.0 Group)

Als je je als freelancer echt vestigt in het buitenland en voor lokale opdrachtgevers werkt, moet je met extra zaken rekening houden. NextConomy partner TCP, onderdeel van People 2.0 Group, is een wereldwijde aanbieder van  payroll-expertise voor werkgevers, bureaus en freelancers. Als compliance specialist helpen ze opdrachtgevers gemakkelijk en overal ter wereld werknemers en freelancers zonder risico’s in te zetten. Hun tips  op een rijtje:

  • Mag je wel naar het land van je keuze reizen, m.a.w. ben je in bezit van de juiste reispapieren? En heb je een werkvisum voor het land van bestemming?
  • Welke bedrijfsvorm (NV, BV, eenmanszaak …) heb je als freelancer nu en sluit die aan bij het land van bestemming? In België heb je bijvoorbeeld een BV, maar in Duitsland wordt dat een GmBH.
  • Wat zijn de lokale wetten in het gastland waar het werk wordt uitgevoerd?
  • Zijn er specifieke lokale belastingwetgevingen die bedoeld zijn om belastingontduiking door freelancers tegen te gaan?
  • Is er speciale regelgeving voor bedrijven die freelancers inhuren, bijv. freelancers die hun diensten aan klanten leveren via een tussenpersoon, zoals een naamloze vennootschap, maar die dan als vaste werknemer zouden worden bestempeld als de tussenpersoonfunctie niet wordt gebruikt? Denk aan recente invoering van IR35 in het VK en de wet DBA in Nederland.
  • Voldoe je aan alle lokale regels?
  • Wat zijn de kosten om aan alle lokale regels te voldoen? Denk aan lokale verzekeringen, lokale registraties, lokale accountants…

Opgelet:

  • In sommige landen, zoals Finland, moet je fiscaal geregistreerd zijn. Mogelijk heb je dan in het gastland lokale specifieke professionele verzekeringen nodig die in je thuisland misschien niet van toepassing zijn. Voorbeelden hiervan zijn burgerlijke aansprakelijkheidsverzekeringen, pensioenverzekeringen en ongevallenverzekeringen.
  • Hou er ook rekening mee dat je in Groot Brittannië, sinds de Brexit, als zelfstandige een zelfstandigenvisum nodig hebt.

 Bron: TCP Belgium/People 2.0

Meer informatie vind je op de website van TCP Solutions/People 2.0

Meer weten als opdrachtgever of als freelancer over internationaal werven en samenwerken?

Meld je aan voor het gratis webinar op 25 mei 2021 met experten van TCP over dit thema. Deelname is gratis. Na aanmelding ontvang je een bevestiging en een aparte invite met de link naar Zoom. Alle informatie en je aanmelden hier.