"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Een werkweek van 30 uur onmogelijk?

Belgische ondernemers kloppen gemiddeld 49,8 uur per week, becijferde het Europees statistisch bureau Eurostat. Hiermee staan we op de eerste plaats in Europa. Maar het kan anders, vertelt Anouck Meier Chief Storytelling Officer bij Ampersand en podcasthost van Werk & Leven. Zij werkt gemiddeld 30 uur per week.

Een zelfstandige met een werkweek van 30 uur? Dat geloof je allicht niet. Als freelancer ben je quasi verplicht om meer uren te draaien. Toch? Toch niet! Anouck Meier vertelt hoe zij erin slaagt om maximaal 30 uur per week te werken en ze geeft hierbij enkele tips.

Tijd verkwisten

Anouck Meier: “Maximum 30 uur per week werken? Ook voor mij is dat niet altijd zo geweest. Ik kom uit de advocatuur waar werkweken van 50 of 60 uur, avond- en weekendwerk normaal zijn. En toen ik zelf freelancer werd, merkte ik dat ik toch nog veel uren klopte. Dat was voor mij onhoudbaar.”

Ik ben gaan nadenken hoe ik me wil voelen als ondernemer, hoe ik mijn leven wil indelen en dat was een pak relaxter en vrijer dan dat ik toen bezig was.

“Na dat besef, ben ik bewust beginnen omgaan met mijn tijd. Men zegt vaak dat tijd een kostbaar goed is en toch springen we er heel kwistig mee om. Ik heb toen diep nagedacht over wat ik precies wil doen, welke  projecten ik wil uitvoeren, voor welke klanten ik wil werken en hoeveel tijd ik hieraan wil spenderen. Alleen maar werken maakt mij niet gelukkig, zag ik toen in. Daarna ben ik gaan nadenken hoe ik me wil voelen als ondernemer, hoe ik mijn leven wil indelen en dat was een pak relaxter en vrijer dan dat ik toen bezig was.”

“Samen met mede-zaakvoerder van Werk & Leven Kelly Deriemaeker heb ik een systeem uitgedokterd om veel efficiënter om te springen met tijd. Zo zijn we erin geslaagd om onze werkweek te beperken tot 30 uur en om een minstens een tweetal maand per jaar écht vakantie te nemen.”

Ik schakelde ook over naar een schaalbaar business model van online programma’s waarbij je je kennis en expertise deelt.

Juiste businessmodel kiezen

“Een ander belangrijk aspect om meer tijd vrij te maken, is om je businessmodel aan te pakken. Destijds werkte ik volgens het uurtje-factuurtjemodel. Om dan meer te verdienen, moet je meer uren kloppen. Dat bracht mij weinig werkvreugde. Ik schakelde daarom over naar een schaalbaar business model van online programma’s waarbij je je kennis en expertise deelt. Hierdoor creëerde ik superveel vrijheid en vul ik mijn dagen in zoals ik dat wil. Ik geef die expertise op mijn beurt door aan andere ondernemers via mijn online programma Launch Rebels.”.

Nog enkele extra tips over timemanagement

“Zeg neen tegen 90% van de verzoeken en vragen die je krijgt en kies bewust voor projecten die je heel graag wil uitvoeren.”

“Zorg voor zo weinig mogelijk afleiding. Tijdens onze cursus Baas Over Eigen Tijd hoor ik vaak van de deelnemers dat ze geen tijd vinden om een boek te lezen of om woensdagnamiddag met hun kinderen bezig te zijn. Maar als we dan hun tijdsbesteding in kaart brengen en registreren hoeveel uren ze spenderen aan social media, mails, telefoon … Door die zaken hebben ze het gevoel altijd druk bezig te zijn zonder dat ze effectief iets gedaan krijgen.”

“Stel grenzen aan hoe opdrachtgevers jou kunnen bereiken. Veel freelancers hebben de misvatting dat ze 24 uur 7 dagen op 7 bereikbaar moeten zijn. Maar dat is niet zo. Het is veel belangrijker om met je klanten te communiceren wanneer en onder welke voorwaarden je met hen kan overleggen en terugkoppelen.”

In de realiteit zie je dat veel freelancers zich plooien naar het stereotype beeld van een goede zelfstandige: iemand die veel uren klopt, steeds bereikbaar is, constant zijn of haar smoel toont op social media, bijna nooit op vakantie gaat …

Tot slot: mindmanagement

“Timemanagement gaat volgens mij heel vaak over mindmanagement. Over heel kritisch kijken naar de keuzes die je als ondernemer maakt. Op papier heb je perfect uitgetekend hoe je leven er als freelancer uitziet. Maar in de realiteit zie je dat veel freelancers zich plooien naar het stereotype beeld van een goede zelfstandige: iemand die veel uren klopt, steeds bereikbaar is, constant zijn of haar smoel toont op social media, bijna nooit op vakantie gaat … Maar dat zijn alleen maar veronderstellingen. Durf dat allemaal eens in vraag te stellen. Want je doet het uiteindelijk allemaal jezelf aan. Er is geen baas die jou dat oplegt. Jij bent je baas.”

“Daarnaast houden veel freelancers te weinig rekening met hun energie. Ook die is niet oneindig. Ze plannen hun agenda vol, maar is dat wel vol te houden? Dat is een vraag die ze zich te weinig stellen. Maar die vraag is wel cruciaal om goed werk te kunnen leveren.”

Word baas over eigen tijd

Meer weten over het systeem dat Anouck samen met haar podcast co-host ontwikkelde en waarmee ondertussen honderden cursisten meer tijd kregen voor wat écht telt? Ontdek hier de cursus Baas Over Eigen Tijd.

Lees ook

Nathanella Monsaert
Nathanëlla Monsaert is redacteur en grafisch vormgever. Met haar jarenlange ervaring werkt ze elke communicatie uit van A tot Z. Of hoe ze het liever zelf zegt: van A naar Beeld. Ze is een storyteller pur sang en gaat voor NextConomy vooral op zoek naar boeiende verhalen bij freelancers. Bekijk alle berichten van #Nathanella Monsaert