"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Springplank naar zelfstandige: ken deze 2 voorwaarden

De maatregel ‘Springplank naar zelfstandige’ lijkt interessant voor wie de overstap waagt van vast werk naar het zelfstandig statuut. Maar hoeveel mag je verdienen en moet je beschikbaar blijven voor de arbeidsmarkt? Annie Van de Velde en haar collega’s van de werkloosheidsdienst van United Freelancers ACV zochten het uit.

Springplank naar zelfstandige is een statuut bij de Rijksdienst voor Arbeidsvoorziening (RVA) dat je toelaat stempelgeld te ontvangen terwijl je je bijberoep uitoefent gedurende 12 maanden. Dit bijberoep kan je op eender welke dag en uur uitoefenen.  De bedoeling is dat je bijberoep groeit met de hoop dat het binnen het jaar je hoofdberoep wordt. Klinkt interessant, maar er zijn een aantal voorwaarden aan verbonden waarmee je rekening moet houden.

Maximum 14,54 euro per dag

Je mag inkomsten van de uitgeoefende activiteit cumuleren met de uitkeringen, maar in beperkte mate: het dagbedrag van uw werkloosheidsuitkering zal verminderd worden met het deel van het bedrag van het dagelijks inkomen van de nevenactiviteit dat 14,54 euro overschrijdt (volgens de index geldig op 01.03.2020), vermeldt de website van de RVA.

Wat als je veel meer dan 14,54 euro per dag verdient?

Annie: “Als je zodanig veel verdient met je nevenactiviteit, waardoor je geen recht meer hebt op een werkloosheidsuitkering via de maatregel Springplank naar zelfstandige, dan zal er een regularisatie gebeuren vanuit het sociaal verzekeringsfonds. Je krijgt dan het statuut van zelfstandige in hoofdberoep en moet dan het verschil aan bijdragen bijbetalen. Dat gebeurt pas als de belastingaangifte van dat jaar gekend is bij het sociaal verzekeringsfonds.”

“Het netto-inkomen wordt bepaald na aftrek van sociale bijdragen en alle andere kosten nodig voor het uitoefenen van het bijberoep.”

Vangnet

“De maatregel Springplank naar zelfstandige is bedoeld om het opstarten van een zelfstandige activiteit mogelijk te maken terwijl je beschikt over een vangnet. Hierdoor ben je als starter toch zeker van een inkomen, met het risico dat je later de ontvangen uitkering deels of volledig moet terugbetalen.”

Beschikbaar blijven op de arbeidsmarkt

Terwijl je geniet van het Springplank-statuut, moet je beschikbaar blijven op de arbeidsmarkt. Wringt dat niet voor de starter die al zijn energie steekt in het bouwen van zijn zaak? Mag je een jobaanbod weigeren?

“Je hebt de plicht om actief mee te werken, maar er is voldoende redelijkheid binnen de Vlaamse Dienst voor Arbeidsbemiddeling en Beroepsopleiding (VDAB). In principe moet je ingaan op elk passend werkaanbod. Dat betekent dat de VDAB met jou heeft afgebakend wat jouw voorkeuren zijn naar sector, beroep, afstand, jobinhoud, soort onderneming, uurregeling… toe. Als een aanbod dan toch niet strookt met je criteria, is dat altijd bespreekbaar.”

“Voor de VDAB telt in eerste instantie motivatie en actief zoeken. Als je keer op keer een jobaanbieding weigert, dan zal de instantie je uitnodigen om dit te bespreken en bij te sturen. Als er daarna geen actieve medewerking komt, kan er een sanctie volgen.”

“Het feit dat je prestaties levert in bijberoep zal niet aanvaard worden om een bepaalde job zomaar te weigeren want een bijberoep is in principe combineerbaar met een hoofdberoep. Wie ervan uitgaat dat hij toch niet zal of kan werken naast zijn bijberoep, valt vroeg of laat door de mand en hoort dus niet thuis binnen de werkloosheid. Die kan zich op dat moment wel laten inschrijven door de VDAB als niet uitkeringsgerechtigde werkzoekende.”

“Daarom geven wij onze leden de raad om een maandoverzicht bij te houden van je inkomen uit je zelfstandige activiteit, inkomen uit je werkloosheid en je kosten om daarna een simulatie te maken.”

Lees ook: Springplank naar zelfstandigheid: iets voor jou?

Nathanella Monsaert
Nathanëlla Monsaert is redacteur en grafisch vormgever. Met haar jarenlange ervaring werkt ze elke communicatie uit van A tot Z. Of hoe ze het liever zelf zegt: van A naar Beeld. Ze is een storyteller pur sang en gaat voor NextConomy vooral op zoek naar boeiende verhalen bij freelancers. Bekijk alle berichten van #Nathanella Monsaert