"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Op zoek naar een interim manager? Via een provider of niet?

Wat kan anno 2017 een interim management provider voor jou als opdrachtgever betekenen? Niet veel meer, toch? Want dankzij online platformen vind je zelf interessante profielen. Maar hoe selecteer je dan niet enkel snel, maar ook goed de meest geschikte kandidaat? En wat doe je als er problemen opduiken tijdens het project? Dan is de hulp van een provider meer dan welkom.

De juiste kandidaat selecteren, prijzen onderhandelen, administratieve ondersteuning, opvolging, eindevaluatie, … een interim manager provider doet veel meer dan alleen maar profielen met opdrachtgevers matchen. Jammer genoeg denken steeds meer bedrijven dat door de opkomst van online tools de rol van providers is uitgespeeld. Niets is minder waar.

Selectie

Sommige providers zitten onder een wereldwijde HR-groep waarbij grote bedrijven klant zijn. Hierdoor steunen zij op een breed netwerk van interim managers en opdrachtgevers. Die providers doen niet aan body shoppen, maar zoeken doelgericht naar de perfecte match. Vooraleer ze de markt afschuimen op zoek naar de juiste persoon, analyseren ze samen met de opdrachtgever de opdracht en het profiel dat die wil. Wat houdt de opdracht precies in? Welke competenties zijn er nodig om het project succesvol af te ronden? Welke soft skills? En wie past er in de bedrijfscultuur? Pas wanneer die vragen ingelost zijn, start de zoektocht naar de perfecte interim manager.

In een zeer korte tijdspanne selecteert en interviewt de provider de meest interessante profielen. Die voorscreening gebeurt via een persoonlijk interview door opgeleide en ervaren medewerkers. Iemands ambities en soft skills kan je niet aflezen van een LinkedIn-profiel of van een cv. Precies hier zit de grootste meerwaarde van een professionele interim manager provider. Juist omdat persoonlijk contact zo belangrijk is, organiseren bovendien sommige providers regelmatig inhoudelijke en netwerkevents voor hun klanten en interim managers waar ze ruim de kans krijgen om kennis te delen en elkaar te ontmoeten.

Na die uitgebreide voorscreening krijgt de opdrachtgever een shortlist van doelgerichte profielen, geselecteerd op basis van de gevraagde competenties en soft skills binnen het vooropgestelde budget. Dat betekent een enorme tijdswinst en werkt erg efficiënt voor de opdrachtgever.

Ondersteuning

Hoeveel vraagt de interim manager? En strookt die financiële verwachting met die van de opdrachtgever? Ook hier speelt de interim manager provider een belangrijke rol. Door hun onafhankelijke positie en hun marktkennis kennen zij de gangbare tarieven per sector waardoor beide partijen snel tot een succesvolle deal komen. Bijkomend verzorgt de provider de volledige administratieve ondersteuning: van contracteren over facturatie tot betalingen.

Gedurende de opdracht volgt de provider de interim manager en de klant op. Bij de start van het project checkt de provider of de interim manager alle tools en informatie heeft om zijn opdracht goed uit te voeren en of dat de verwachtingen en doelstellingen duidelijk zijn. De provider verzekert zo dat de opdrachtgever niet in een situatie van schijnzelfstandigheid komt en steeds juridisch in regel is met de heersende wetgeving.

Evaluatie

Verloopt de samenwerking desondanks niet zoals verwacht en beslissen de partijen om niet meer samen te werken, dan volstaat vaak een opzegging van één maand. Een gecertificeerde provider zorgt altijd voor een flexibele overeenkomst. Als opdrachtgever sta je zo nooit voor vervelende situaties en is de nodige flexibiliteit standaard al ingebouwd.

Eens de opdracht voltooid, volgt een eindevaluatie voor de klant en de interim manager. Hoe hebben ze het project ervaren? Welke leerpunten zijn er? Hoe vlot was de samenwerking? Ook voor de opdrachtgever steeds weer een nuttige oefening met het oog op (mogelijk) volgende opdrachten.

De grote toegevoegde waarde die elke gecertificeerde provider aanbiedt ‘op jouw maat’, dat is de kracht van het inzetten van interim manager via een provider. Daar kan geen enkele online database tegenop! En net dat heb je als klant nodig om een opdracht succesvol af te ronden.

3W Executive Interim Management: Strong leadership with the right people in place. 3W has the largest network of management experts and consultants in the Benelux. Bekijk alle berichten van 3W Executive Interim Management

Eén reactie op dit bericht

  1. 20 jaar als “lone wolf in de markt.
    Apart profiel 4 à 6 opdrachten tegelijkertijd (2 dagen week, per veertien dagen, maand, …)
    Altijd bereikbaar, flexibele afspraken waardoor dagen uitwisselbaar worden bij nood.
    Niet duur, slechts bij inzet à 100% (wherever/whenever), loyauteit, ervaring, leiderschap. Niet duur want slechts de gewerkte dagen aangerekend en geen full time (en zonder commissie)
    Wat niet wegneemt dat Providers geen reden van bestaan hebben, maar in mijn marktsegment kom ik ze niet tegen daar ze geen interim managers vinden die dit systeem willen opstarten (nochtans zonder zwarte gaten als je de draai gevonden hebt), om dat een ieder voor een tijdelijke full time job gaat.