"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Interim-management in Europa groeit

Koepelorganisatie INIMA (International Network of Interim Manager Associations) heeft onlangs de resultaten bekendgemaakt van de nieuwste enquête onder Europese interim-managers. Een typische Europese interim-manager in het onderzoek was man, 56 jaar oud, met meer dan 7 jaar ervaring als interim professional. De interim-managers meldden een verdere verbetering van de gemiddelde dagprijs (+90€/949€).

Wat is Interim-management?

Een interim-manager is een ervaren deskundige die tijdelijk bepaalde (management-)taken uitvoert bij een organisatie. Vaak opereert hij op management- of executive-niveau. Hij neemt duidelijk afgelijnde taken met veel verantwoordelijkheid op zich. Meer hierover vind je hier. Vroeger was een interim-manager vrijwel altijd een algemeen manager, niet zelden op directieniveau en verantwoordelijk voor crisis- of verandermanagement opdrachten. In Europa is interim-management gebruikelijker dan in andere regio’s, onder andere door de strengere EU-regelgeving inzake werkgelegenheid.

Over het netwerk met Interim Managers

Voor wie INIMAhet International Network of Interim Manager Associations – niet kent: het is een internationale koepelorganisatie van landelijke verenigingen voor interim-managers, met meer dan 2.500 leden. De partners van de organisatie delen gemeenschappelijke beginselen, waarden en een gedragscode.

De eerste INIMA-enquête onder Europese interim-managers viel in 2020 samen met de COVID-pandemie en een marktcrisis, terwijl 2021 positieve tekenen van herstel liet zien.

Wat hebben we geleerd van de 2023-enquête over interim-management in Europa?

Interim Management groeit. De gegevens zijn heel duidelijk. Er werken meer interims. In totaal gaf 73% van de interims aan dat ze in januari 2023 een opdracht hadden, tegenover 55% twee jaar geleden en 67% vorig jaar. Het aantal deeltijdse en voltijdse opdrachten is toegenomen: 26% van alle Europese interims meldde deeltijdse opdrachten, tegenover 22% twee jaar geleden.

Het aantal bedrijven en sectoren groeit. De klanten van interims variëren sterk in omvang en bedrijfstak. Wat de omvang betreft, was ongeveer 72% van de bedrijven groter dan 100 werknemers; kleinere bedrijven waren meer typische klanten in Spanje (57%) en Italië (58%). Wat de sector betreft, zijn de sectoren waarin interims het vaakst worden ingeschakeld steeds breder: de automobielsector, de industrie, vastgoed, vervoer en logistiek, en de dienstensector.

De groei verschilt per markt. Zo waren voltijdse opdrachten die voor 100% aan één bedrijf waren gewijd de normale manier van werken in Noord-Europa, terwijl deeltijdse opdrachten vaker voorkwamen in Spanje en Italië.

Alle functies groeien, maar de ene meer dan de andere. Change management was de duidelijke kampioen en omvatte een breed scala aan functionele expertise. De belangstelling ging vooral uit naar leidinggevenden die veranderingen kunnen sturen: 55% van alle interim-opdrachten vond plaats op het niveau van de raad van bestuur, de CEO of een equivalent daarvan, of op C-niveau.

55% van alle interim opdrachten vond plaats op het niveau van de raad van bestuur, de CEO of een equivalent daarvan, of op C-niveau.

Een typische interim manager. De typische interim-manager is man, in de 50 en is al vijf tot tien jaar interim. Interim blijft een tweede carrière, een wereld van mannen van middelbare leeftijd met slechts 11% van de interims als vrouw. Dit staat in interessant contrast met het grotere percentage (35%) vrouwelijke vaste managers in de regio en suggereert dat vrouwen mettertijd waarschijnlijk een steeds grotere rol zullen spelen in de interim-sector.

Vrouwen zullen mettertijd waarschijnlijk een steeds grotere rol zullen spelen in de interim-sector.

De meesten hebben het drukker dan ooit. Drukker dan vorig jaar, om zeker te zijn. In heel Europa had bijna 70% van de interims het druk in januari 2023, tegenover 56% twee jaar eerder. Het land waar interims het drukst waren, was Duitsland met meer dan 90%. De landen waar interims minder bezig waren, waren Spanje en Portugal, beide onder de 50%.

Typische expertise en achtergrond. Het grootste percentage interims zijn professionals met ervaring in algemeen management of bestuur (32%). Van de functionele gebieden waren de meest actieve interims werkzaam in financiën en boekhouding (13%), operations (10%), HR (8%), IT (7%) en verkoop (7%).

Waar interim-managers zich zorgen over maken.

De zorgen die Europese interim-managers het vaakst uitten zijn vergelijkbaar met die van freelancers in het algemeen, onder andere:

Werken met marktplaatsen. Hoewel interim-marktplaatsen en -platforms een aanzienlijk percentage van de interim-kansen bieden, zijn interims ambivalent. Velen willen meer intermediaire mogelijkheden. Dit kan tot interessante richtingen leiden, aangezien we meer groei zien via het marktplaatskanaal. Het zal belangrijk zijn voor zowel interim-specifieke als multi-channel platforms om met interims uit te werken hoe de toekomst van interim-marktplaatsen eruit zal zien, wat ze zullen doen en wat ze niet zullen doen. Hopelijk is dit een interessant onderwerp voor INIMA in 2024. ‘Fee transparency’ is een bijzonder onderwerp dat door interims wordt aangekaart bij de samenwerking met platforms.

Tot slot, hoe optimistisch zijn interims over de toekomst?

Zeer. Ongeveer 80% is optimistisch over hun toekomst en de toekomst van interim-werk. Slechts 11% verwacht een moeilijkere tijd in de toekomst.

Het rapport met de volledige analyse van de bevindingen is hier te downloaden

Lees ook :

 

Redactie / Rédaction / Editors NextConomy Bekijk alle berichten van NextConomy