SLUIT MENU

Centraal beheer van extern talent voor duidelijke ROI

Het gebrek aan overzicht bij de inhuur van externe talenten is één van de grootste uitdagingen bij bedrijven die Julie Gysels, Talent Solution Engineer bij Wiggli, ziet. De stijgende vraag naar externe professionals zorgt voor een groeiende behoefte aan efficiënt beheer van die professionals. Een centrale aanpak dringt zich op.

Het is een realiteit dat niet elk bedrijf een duidelijk beeld heeft van de externe talenten binnen hun organisatie en via welke partij ze daar aan de slag zijn.  Dit heeft tot gevolg dat er geen duidelijk zicht is op het werkelijke budget dat aan de inhuur van extern talent bedrijf breed gespendeerd wordt.

“Het niet hebben van één centraal beheer leidt tot extra werk en is tijdrovend voor de betrokkenen binnen de organisatie die zich dan niet op hun kerntaken kunnen focussen.”  Met de samenwerking met diverse partijen komt ook een diversiteit aan contracten mee.  En daar schuilt dan weer een compliance risico in.

Ken je partners goed en behoud een duidelijk overzicht van de personen met wie je samen werkt. – Julie Gysels


Steeds meer organisaties professionaliseren het inhuren van hun externe talenten. NextConomy brengt daarom een reeks met interviews rond het centrale thema “Women in Contingent Workforce Management’. Met deze gesprekken willen we inspireren en inzichten delen met iedereen die van ver of dichtbij betrokken is met het inhuren van externen in organisaties. In het bijzonder willen we andere vrouwen laten zien dat er boeiende loopbanen zijn in een domein dat nog relatief nieuw en onbekend is, maar dat wel toekomstgericht en van toenemend strategisch belang voor organisaties is.


Partnerschap met concrete data

Bedrijven die vandaag al samenwerken met verschillende externe partijen hebben niet altijd een correct beeld van leveringsgarantie of kwaliteit van de dienstverlening.  En iedere partij heeft dan ook nog een eigen dienstverleningscontract.

Toch willen veel van die bedrijven een goed partnerschap kunnen opbouwen met de best leverende partij.  Het ontbreken van concrete data maakt dat ze niet over de juiste info beschikken om een goede beslissing te kunnen nemen.  “Ken je partners goed en behoud een duidelijk overzicht van de personen met wie je samen werkt.”

HR én Procurement, belangrijke stakeholders

Julie Gysels ziet twee cruciale stakeholders in de vraag naar centraal beheer van extern talent.

Enerzijds is er procurement.  Daar ligt de focus vooral op het financiële luik, het navolgen van wet- en regelgeving, het contract en het beperken van administratie en tijdsinvestering.  Anderzijds heeft HR een grote interesse in het overzien van de interviewprocessen en het centraliseren van de data van kandidaten.

Een tool zoals een Vendor Management System kan zowel voor HR als procurement de mogelijkheid tot efficiënt beheer, overzicht bieden en het bepalen van de return on investment.

Behandel extern talent als een vaste waarde binnen de organisatie en zet hen strategisch in. – Julie Gysels

Extern talent, een lange termijn meerwaarde

Julie Gysels is van mening dat externe medewerkers een meerwaarde kunnen bieden op lange termijn, maar ziet dat bedrijven hen vaak nog zien als een tijdelijke en eenmalige oplossing.  “Waar de persoon vandaan komt, doet er vaak niet toe.  Zolang er maar iemand is.  Behandel extern talent als een vaste waarde binnen de organisatie en zet hen strategisch in.  Zorg voor een duidelijke communicatie en zie hen niet als een tijdelijke oplossing.”

Om die meerwaarde op lange termijn te kunnen realiseren, is het belangrijk dat een bedrijf ook inzet op de integratie van het externe talent binnen de organisatie.   Julie Gysels denkt aan het volgen van een gelijkaardig screeningsproces, eenzelfde onboarding en het organiseren van gezamenlijke teambuildings en het versturen van dezelfde communicatie naar álle talentgroepen.

Aandacht leidt tot een beter imago

Uit haar contacten met externe medewerkers leerde Julie Gysels dat zij onder anderen het administratieve luik van hun opdracht, het invullen van timesheets en het niet tijdig betaald worden, nog als struikelblok ervaren en als reden zien om een opdracht stop te zetten.  “Idealiter worden intern en extern talent maximaal gelijk behandeld binnen een organisatie.”

Ze adviseert bedrijven voldoende aandacht te besteden aan het centraliseren van communicatie die met extern talent rond hun opdracht en het realiseren ervan gevoerd wordt.  Deze gaat nog regelmatig verloren.  Een goed beheer van extern talent kan zorgen voor een groter engagement vanuit het talent én een beter imago voor de organisatie.

OVER JULIE GYSELS

Julie Gysels heeft 5 jaar ervaring in recruitment en werkt momenteel als Talent Solution Engineer bij Wiggli, een all-in-one platform voor Total Talent management. Ze helpt bedrijven met het centraliseren van hun talentactiviteiten, en brengt de mensen achter de organisatie naar voren om op een originele manier talent aan te trekken. Julie Gysels adviseert bedrijven hoe ze extern talent strategisch kunnen inzetten. Met haar expertise toont ze bedrijven hoe ze met een Vendor Management System (VMS) efficiënt hun externe talent kunnen aantrekken, beheren en optimaliseren voor lange termijn succes.

Lees ook:

Barbara Uyttendaele
Barbara is coach bij Tikhodza en freelance content creator. Ze heeft een liefde voor levenslang leren en een streven naar continue verbetering. Een loopbaan van 20 jaar in de wereld van HR-dienstverlening versterkte haar nieuwsgierigheid naar hoe de wereld van werk evolueert en hoe organisaties en talenten hiermee omgaan. Inspireren, challengen en motiveren zijn haar drijfveren om mensen en organisaties in beweging te brengen. *** Barbara est coach chez Tikhodza et créatrice de contenu freelance. Elle est passionnée de formation continue et s'engage à l'amélioration permanente. Une carrière de 20 ans dans le monde des services RH a renforcé sa curiosité pour l'évolution du monde du travail et la manière dont les organisations et les talents y font face. Son leitmotiv ? Inspirer, stimuler et motiver pour activer les gens et les organisations. Bekijk alle berichten van #Barbara Uyttendaele