SLUIT MENU

Talentschaarste binnen logistiek en supply chain aanpakken met combinatie van verschillende strategieën

Personeelsproblematieken zijn na de pandemie nog steeds bestaand. Dat laat geen twijfel.  Via een studie van Descartes geven Europese en Noord-Amerikaanse leiders in logistiek en supply chain een inkijk in hun strategieën om het aanhoudende personeelstekort aan te pakken.

Begin 2024 publiceerde Descartes de resultaten van de studie “How Bad Is The Supply Chain and Logistics Workforce Challenge?” .  Er was geen ruimte voor twijfel: de verhoopte stabilisering van het tekort aan arbeidskrachten na de pandemie bleef uit.

Hoe gaan bedrijven concreet om met dat tekort?  Descartes vroeg voor de studie “What Are Companies Doing to Survive the Supply Chain and Logistics Workforce Challenge?”  duizend Europese en Noord-Amerikaanse leiders uit de logistiek en supply chain sector vroeg naar hun strategieën.

Verhoogde productiviteit bij huidige personeelsbestand

Het verhogen van de productiviteit van het aanwezige personeelsbestand door automatisering stond bij de respondenten voorop: repetitieve, routinematige taken en taken die geen waarde toevoegen werden geautomatiseerd.  Verder zag men ook een positieve impact van het samenvoegen en centraliseren van dubbele functies op de productiviteit.

Technologie als oplossing voor tekort

Investeren in technologie is absoluut belangrijk om de gevolgen van het tekort aan arbeidskrachten in te perken.

Hoewel er verschillen vast te stellen zijn tussen bedrijven die volop in logistiek en supply chain actief zijn en bedrijven die het als een onderdeel van hun activiteiten hebben, implementeren ze gelijkaardige technologische oplossingen om zowel het tekort aan arbeiders en kenniswerkers op te vangen:

  • het optimaliseren van leveringsroutes,
  • het voorzien in mobiele productiviteitsoplossingen voor chauffeurs,
  • het automatiseren van real-time tracking van zendingen.

Over het muurtje kijken

Bedrijven blijven niet enkel binnenhuis.  Naast het samenwerken met andere bedrijven voor het combineren van activiteiten behoort het beroepen op onderaannemers en  toeleveranciers en offshoring (het overhevelen van bedrijfsactiviteiten naar een externe dienstverlener, die geografisch verder gelegen is) tot de toegepaste strategieën.

Aangepaste wervings- en retentiestrategieën

Het grootste deel van de respondenten geeft mee zijn wervings- en retentiestrategie aan te passen.  Deze richt zich vooral naar arbeiders en kenniswerkers en in mindere mate naar managers.

Troeven die zeer duidelijk worden ingezet om nieuwe talenten wil aantrekken zijn

  • flexibele werktijden
  • het invoeren van nieuwe technologieën
  • hoger loon
  • de mogelijkheid tot deeltijds werk.

Talenten behouden de logistieke leiders vooral door te voorzien in training en opleiding op de werkvloer, gevolgd door hoger loon en flexibele werktijden.  Meer vrije tijd, thuiswerk en toegang tot of ondersteuning in kinderopvang kwamen minder significant naar voren.

Een brede blik op de arbeidsmarkt

Het tekort op de arbeidsmarkt noopt de logistieke en supply chain bedrijven met een ruimere blik naar de arbeidsmarkt te kijken.

Hoewel een klein derde van de respondenten aangaf niet te kijken naar alternatieve bronnen van arbeidskrachten, staat het overgrote deel toch open voor migranten, mensen met een beperking, voormalige gevangenen en mensen in sociale rehabilitatieprogramma’s en vluchtelingen.

Een oplossing voor het opvangen van het tekort aan zowel blue collar als white collar arbeidskrachten  is ook te vinden in de samenwerking met vakscholen, universiteiten en plaatselijke middelbare scholen én in het inschakelen van tijdelijke arbeidskrachten.

Conclusie

De krappe arbeidsmarkt nodigt uit om met een ruimere blik naar mogelijke oplossingen te kijken en te blijven evolueren als bedrijf om het personeelstekort op te vangen.  Zowel op technologisch gebied als op het gebied van werving en retentie van talent zijn er opportuniteiten om het tekort aan arbeidskrachten op te lossen.  Het vraagt evenwel het gelijktijdig inzetten op meerdere strategieën.

Het volledige rapport van Decartes’ studie “What Are Companies Doing to Survive the Supply Chain and Logistics Workforce Challenge?” kan u hier nalezen.

Lees ook :

Barbara Uyttendaele
Barbara is coach bij Tikhodza en freelance content creator. Ze heeft een liefde voor levenslang leren en een streven naar continue verbetering. Een loopbaan van 20 jaar in de wereld van HR-dienstverlening versterkte haar nieuwsgierigheid naar hoe de wereld van werk evolueert en hoe organisaties en talenten hiermee omgaan. Inspireren, challengen en motiveren zijn haar drijfveren om mensen en organisaties in beweging te brengen. *** Barbara est coach chez Tikhodza et créatrice de contenu freelance. Elle est passionnée de formation continue et s'engage à l'amélioration permanente. Une carrière de 20 ans dans le monde des services RH a renforcé sa curiosité pour l'évolution du monde du travail et la manière dont les organisations et les talents y font face. Son leitmotiv ? Inspirer, stimuler et motiver pour activer les gens et les organisations. Bekijk alle berichten van #Barbara Uyttendaele