"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Wint AI de war for talent?

Zijn digitalisering en AI-tools zoals Chat GPT, Dall-E, en Lumen een vijand voor jou als freelancer of net een hulpmiddel waar je nooit nog zonder wilt? Dat was de focus op het Freelancer Summit 2023. Een verslag.

Voor een goed gevulde zaal in de Gentse Meet District trapt Danny Van Assche, gedelegeerd bestuurder bij UNIZO , voor de vijfde keer op rij deze ‘hoogmis’ voor freelancers af.

“Dat de digitale trends een impact hebben op je job, is een understatement. En de digitale evolutie gaat heel snel.” Zo stelt hij tijdens het welkomstwoord. En hij waarschuwt: “Wie mee is met de trends zal gemakkelijker geld verdienen, zo niet zal je uit de markt geconcurreerd worden. Daarom is het belangrijk om bij te blijven met de tendensen.”

Wie mee is met de trends zal gemakkelijker geld verdienen, zo niet zal je uit de markt geconcurreerd worden.

Goed opdrachtgeverschap

De gemiddelde leeftijd van een freelancer in Vlaanderen en Brussel is 49 jaar oud. En dit jaar zijn er nog nooit zoveel freelancers geweest: zo’n 208.000. Het Freelancer Focus Rapport 2023 van UNIZO haalt drie redenen aan van die toenemende groep: de stijgende nood aan expertise voor een bepaald project, de krapte op de arbeidsmarkt en de vrijheid van de freelancer om zelf te bepalen voor wie, waar en wanneer hij werkt.

Een goed onthaal van de freelancer is dan ook nodig. Het thema van het Freelancer Focus Rapport van dit jaar is dan ook ‘goed opdrachtgeverschap’. Aan klanten wordt aangeraden een aantrekkelijke opdrachtgever te zijn door (onder meer) de facturen op tijd te betalen, contracten transparant op te stellen, …

AI zal er net voor zorgen dat er meer jobs bijkomen omdat de economie sneller zal groeien.

AI in recruitment

Velen maken zich zorgen dat AI hun job zal overnemen. Die angst heerst ook bij hr. Immers, nu al zijn er tal van tools en robotten die delen van het sollicitatieproces overnemen. Maar volgens Lieven Van Nieuwenhuyze, group chief digital officer bij House of HR zal AI er net voor zorgen dat er meer jobs bijkomen omdat de economie sneller zal groeien. Alleen, moet je met die tools leren werken.

“Veel jobs gaan veranderen”, vertelt Lieven tijdens zijn sessie. “AI zal je job gemakkelijker maken. Met ChatGPT stel je in korte tijd contracten op, bereid je interviews voor, maak je vertalingen, haal je uit platte tekst data die je dan kan laten omzetten in een Exel-tabel …”

De War for talent is voorbij

De ‘war for talent’ is over, talent heeft gewonnen, poneert Rika Coppens, ceo bij House of HR: “We kampen met een structureel tekort van 10% aan werkkrachten voor de komende jaren.”

Hoe kunnen we die jobs toch vullen? Volgens Rika moeten werkgevers meer nadenken over jobcrafting, jobs op maat van de kandidaat in plaats van dat de kandidaat moet voldoen aan de functieomschrijving. Goed nieuws! Net hier liggen heel veel kansen voor freelancers want steeds meer organisaties beseffen dat ze zich flexibel moeten opstellen qua jobinhouden, statuten, tijdsindeling …

Tools voor gestroomlijnde workflows

“Veel freelancers hanteren een uurtarief, maar niet elk gewerkt uur is factureerbaar”, duidt Thibault Marranes, marketing technologist bij Propeller. “Tools zoals Loom, Notion en Inbox Zero helpen je om je tijd efficiënter te gebruiken zodat er meer tijd is om te doen waar je goed in bent of om net niet bezig te zijn met je job.”

Workation

Dankzij de digitale evolutie is het gemakkelijker om vanuit het buitenland te werken. Lotte Vanhalst, founder van Virtual Summit How To Get Remote Work geeft tips hoe je dit ook kan doen. “Informeer je goed, zet de eerste stappen, stippel een plan uit en prik de datum van je vertrek vast.”

FIRE

Hoe zet je je geld aan het werk? Hierover ging de sessie van Charlotte Van Brabander, bestsellerauteur van het boek FIRE. Met een enorme interesse in het topic geld vertelt ze niet alleen hoe je je personal finance optimaliseert maar ook hoe je je money mindset verbetert.

Hoe trends kansen bieden

Hoewel de trends zich sneller opvolgen en sommigen hier zich in wat verliezen, bieden ze tal van kansen om je te onderscheiden van anderen, je diensten aan te passen aan de behoeften van je klanten en om de concurrentie voor te blijven. Althans dat is de mening van trendwatcher bij Trendwolves Tom Palmaerts.

“Steeds meer mensen denken dat het vroeger beter was”, stelt Tom. “Nostalgie en retrobranding verkoopt. Alleen is er het probleem dat we die tijd niet kunnen her-creëren, want die groep mensen verlangt naar iets dat niet terugkomt en eigenlijk nooit heeft bestaan. Zo merken we bijvoorbeeld dat er steeds meer prostest komt tegen innovatie zoals de opkomst van de elektrische wagen.”

“De bevolkingsgroei, het veranderende klimaat … velen bekijken de toekomst met een bang hart en beweren dat de beste tijden achter ons liggen. Maar de toekomst is niet minder positief. Die is gewoon anders.”

De toekomst is niet minder positief. Die is gewoon anders.

Tom deelde in zijn sessie enkele tips om met die verandering om te gaan. “Spendeer 10% van je tijd niet aan je job, maar doe eens iets compleet anders. Je haalt hier veel energie uit. Je hebt altijd de juiste leeftijd om bijvoorbeeld eens iets anders te doen. Plannen of dromen? Probeer het uit en ziet wat er gebeurt. Embrace de paradox: durf het bijvoorbeeld aan om een fysieke winkel uit te baten in plaats van een webwinkel. En de toekomst maak je niet alleen, maar samen.”

 

Over Freelancer Summit

Zonder de meer dan 180 freelancers die er bij waren en de vele sprekers was deze Freelancer Summit niet geslaagd! Dank je wel dus voor je deelname en je inbreng. Deze druk bijgewoonde editie vond plaats op 19 oktober jl. en is een initiatief van NextConomy, Unizo en GigHouse, met steun van deze partners: USG Professionals, ProUnity, Bill-it, SBB, Proximus, Profilease, Liantis, KBC.

📷 Foto’s van deze 2023 editie vind je hier

Was je er helaas niet bij dit jaar?

Geen nood! De volgende editie zal plaatsvinden op 17 oktober 2024. Zet dus al een stip in je agenda! Heb je suggesties voor een centraal thema van die dag? Dan mag je dat steeds laten weten via info@nextconomy.be met vermelding ‘Tip voor FL Summit 2024’. Alvast bedankt!

Lees ook :

Nathanella Monsaert
Nathanëlla Monsaert is redacteur en grafisch vormgever. Met haar jarenlange ervaring werkt ze elke communicatie uit van A tot Z. Of hoe ze het liever zelf zegt: van A naar Beeld. Ze is een storyteller pur sang en gaat voor NextConomy vooral op zoek naar boeiende verhalen bij freelancers. Bekijk alle berichten van #Nathanella Monsaert