"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Zet met enkele simpele stappen een freelancepool en FMS op

“Elk bedrijf moet een freelancepool en een daarbij horend Freelance Management Systeem (FMS) opbouwen”, vindt co-founder en cco van Jellow Lars Evers. “En dat is eenvoudiger dan je denkt.”

Lars: “Met een aantal eenvoudige stappen, creëer je een freelancepool en FMS. Doe je dat nu als organisatie niet, dan misloop je heel wat talent.”

“Zo’n tien jaar geleden hebben we ons freelanceplatform Jellow opgericht omdat we merkten dat opdrachtgevers heel erg afhankelijk waren van intermediairs in hun zoektocht naar freelancers. In sommige gevallen zagen we dat er tussen de klant en de freelancer drie tussenschakels zaten.”

Geen intermediairs is kostenbesparend

“Wij geloven dat elke opdrachtgever zelf direct in contact moet komen met freelancers. Hoe minder tussenpersonen, hoe minder overbodige kosten. In het meest gunstige geval betekent dat de opdrachtgever minder moet betalen, terwijl de freelancer een goed een eerlijk tarief verdient.”

Wij geloven dat elke opdrachtgever zelf direct in contact moet komen met freelancers.

“Daarnaast vinden we ook dat de klant het best gepositioneerd is om de meest geschikte freelancer te selecteren en niet een intermediair die een top drie aanbeveelt. Waarom zouden kandidaten vier, vijf en zes minder bekwaam zijn?”

“Ik merk dat opdrachtgevers veel middelen investeren in hun employer brand en dat is hartstikke goed. Maar wat met opdrachtgeversmerk? Daar wordt nauwelijks aandacht aan besteed. Om ook freelancers aan te trekken is het belangrijk dat je eigen merk goed in de markt staat. Maar als je via een intermediair rekruteert, dan positioneer je hun merk.”

Om ook freelancers aan te trekken is het belangrijk dat je eigen merk goed in de markt staat.

Tips opstart freelanceplatform en FMS-systeem

“Het is onze rol om organisaties te informeren en te inspireren om een freelancepool en een FMS op te richten. Op onze website vind je uitleg over hoe het werkt en hoe het rendeert. Ook organiseren we webinars die hierover gaan. Een FMS is heel belangrijk voor elk bedrijf, want van daaruit coördineer je bijna alles. En dat het eenvoudig is bewijst dit stappenplan:

  • Breng de freelancers die je kent in kaart.
  • Lijst op welke profielen je in de toekomst mogelijks nodig zult hebben en werf die al aan.
  • Zorg voor een goede landingspagina. Ontwerp naast werken bij-pagina ook een freelancer bij-pagina.
  • Creëer een plek waar freelancers hun interesses en hun profiel kunnen achterlaten.
  • Geef iedereen die weleens met freelancers samenwerkt toegang tot je freelancepool of zorg voor een intern centraal aansprekingspunt.
  • Hou je talenten in je pool betrokken bij je onderneming. Informeer hen regelmatig, nodig hen uit voor events of voor een vorming …
  • Heb je een opdracht? Met quasi één muisklik stuur je die door naar je pool. Je kan je FMS ook uitbouwen van inhuur over contractering tot uurregistratie en uitbetaling.”

HR speelt centrale rol inhuur freelancers

“Als je kijkt naar waar de verantwoordelijkheid ligt voor de inhuur van freelancers, dan is die vaak erg versnipperd: tussen inkoop en de lijnmanager met in de laatste aanwervingsfase nog de bemoeienis van HR.”

Ik pleit ervoor dat het inhuren van freelancers de taak is van HR

“Ik pleit ervoor dat het inhuren van freelancers de taak is van HR omdat het toch gaat over mensen ongeacht het type contract. HR heeft al de expertise om medewerkers aan te werven, dus waarom nemen ze niet het voortouw wanneer het om externe talent gaat? Bij deze een warme oproep naar hen om ook het inhuren van freelancers te claimen.”

FMS-rapport

“Door de publicatie van het onderzoeksrapport FMS-Kan je nog zonder van NextConomy, zijn freelancepools en Freelance Management Systemen een begrip geworden in de markt. Een paar jaar terug werd er al over gesproken, maar er werd er weinig mee gedaan. Nu zie je meer en meer bedrijven die de noodzaak van een FMS begrijpen en daarnaar handelen.”

Nu zie je meer en meer bedrijven die de noodzaak van een FMS begrijpen en daarnaar handelen

“Het feit dat zo’n rapport geschreven kan worden, dat er verschillende instanties zijn die hiernaar onderzoek doen en hun visie delen en dat er meerdere partijen bezig zijn met Freelance Management Systemen bewijst dat als je als organisatie er nog niet mee bezig bent, de kans groot is dat je de war for talent verliest.”

Download hier het onderzoeksrapport FMS- Kan je nog zonder van NextConomy.

Lees ook :

Nathanella Monsaert
Nathanëlla Monsaert is redacteur en grafisch vormgever. Met haar jarenlange ervaring werkt ze elke communicatie uit van A tot Z. Of hoe ze het liever zelf zegt: van A naar Beeld. Ze is een storyteller pur sang en gaat voor NextConomy vooral op zoek naar boeiende verhalen bij freelancers. Bekijk alle berichten van #Nathanella Monsaert