"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Over digital nomads, de ‘war for talent’ en auteursrechten

Dit is de nieuwe realiteit in de wereld van werk: digital nomadism, de “have internet, will travel” werkstijl die ooit slechts een droom was voor veel mensen, begint deel uit te maken van de mainstream.

Duizelingwekkende cijfers

Uit recent onderzoek van Steve King blijkt dat de populatie Amerikaanse werknemers die zichzelf omschrijven als digitale nomaden gestaag is gestegen, van 7,3 miljoen in 2019 tot maar liefst 16,9 miljoen in 2022. Dit is een digitale nomadengroei van 131% in drie jaar tijd.

Deze trend zet zich in alle landen door, ook in België! Aan de overheid om wie hier nu werkt, zeker in de IT-sector, ook hier aan de slag te houden en niet naar de ‘Human Cloud’ met de vele Freelance Management Systemen (FMS) te leiden waar opdrachtgevers uit het buitenland duizenden uitdagende en boeiende projecten aanbieden.

Omgekeerd is deze trend net ook een kans voor een land als België om buitenlands talent aan te trekken om voor onze organisaties te werken en zo de broodnodige kennis in onze arbeidsmarkt te brengen. Hoogtijd dus om ons land aantrekkelijk(er) te maken voor buitenlands talent. Naar aanleiding van vijf jaar NextConomy lanceerde het kennisplatform recent een voorstel met vijf concrete acties voor de arbeidsmarkt.

Oproep AGORIA

In deze context moet de huidige, soms hevige discussie over auteursrechten en de ‘oorlog’ om talent worden geplaatst. In een opvallende post op LinkedIn doet Agoria CEO Bart Steukers een oproep aan de politieke overheid: “Ik pleit voor een bestand waarin we de (schijn)gevechten stoppen en we twee maanden de tijd nemen om rustig elkaars uitgangspositie te begrijpen.”

Waarover gaat het? “Er zijn vandaag meer dan 200.000 vacatures in ons land. Dat zijn er meer dan er mensen wonen in Leuven en Mechelen samen. Meer dan een tiende daarvan zijn vacatures in de technologiesector, een record. En hoewel dat een enorm aanbod is, vinden we onvoldoende talenten.

Binnen die oorlog woedt sinds kort een nieuwe veldslag. Want één van de weinige handvaten die de techsector heeft om talent aan te trekken, namelijk de optie om een deel van het loon te betalen via voordelige auteursrechten, wil de federale regering nog dit jaar door het venster gooien. Omdat het misbruik is? Fout. Dit is geen fraude, deze bedrijven zijn perfect in orde. Dit is de toepassing van de wet, meestal zelfs met een voorafgaand overleg en akkoord tussen het techbedrijf en de fiscale rulingdienst.”

De arbeidsmarkt in België moet net meer aantrekkelijk worden!

ManpowerGroup publiceerde begin 2022 voor de achtste keer zijn arbeid- of ‘workforce’ wereldranglijst (Total Workforce Index™). Die index vergelijkt de marktomstandigheden om medewerkers (vast en flexibel) aan te werven, aan te trekken en te behouden in 75 landen wereldwijd. Daartoe gingen de experten van ManpowerGroup met de fijne kam door niet minder dan 200 relevante factoren voor de arbeidsmarkt, en dat binnen vier categorieën: de beschikbaarheid van arbeid, de arbeidskost, het wettelijk kader en de productiviteit.

Op wereldschaal landt België op de 42e plaats (op 75), in de EMEA-regio staat ons land op plaats 27 (op 40). Dat is 8 plaatsen lager wereldwijd en 7 plaatsen lager in de EMEA-regio ten opzichte van de vorige editie.

Duidelijke opdracht voor de overheden in België, toch?

Lees ook

Marleen Deleu
Marleen Deleu - Director Trends & Insights NextConomy - on a mission to bring insights and expertise to the freelance workforce and users of contingent labor in Belgium Bekijk alle berichten van #Marleen Deleu