"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

De ene zijn dood is de ander zijn talent

Brainport Eindhoven. Fantastische plek ‘where the magic happens’. Zo klinkt de promotie slogan, maar zo ervaar ik het ook telkens ik er kom. Brainport Eindhoven is een verzamelnaam voor meer dan 5000 tech- en IT-bedrijven en organisaties, in alle soorten en maten, die werken aan de nieuwste technologieën en baanbrekend onderzoek doen. Deze hoge concentratie van bedrijven leidt tot tal van carrière- en studiemogelijkheden en vele uitdagende tech- en IT-banen, op alle niveaus.

Eindhoven leeft!

De dynamiek van Brainport ervaar je in en om Eindhoven: kom je over de autostrade aangereden, dan zie je de stad telkens weer uitdijen, met een horizon vol torenkranen en bouwwerven. In het centrum merk je veel minder leegstand dan elders in grootsteden. Het station is prachtig gerenoveerd en op de terrassen hoor je opvallend veel Engels. Dat alles komt door de vele duizenden buitenlandse kenniswerkers die er nu wonen en werken, aangetrokken door de uitdagende banen van de high-tech bedrijven van Brainport.

Alternatief voor Silicon Valley

Elke kans om top talent te vinden, die grijpen we! Voor Brainport mag je dat letterlijk zeggen. Een voorbeeld? De eerder vermelde renovatie van het centraal station Eindhoven is er gekomen om buitenlandse talenten aan te trekken met een vlotte (en mooie) verbinding naar de omliggende landen, en met name naar Duitsland en het Verenigd Koninkrijk. Idem geldt dit voor de uitbreiding van de luchthaven.

En nu speelt Brainport dus snel in op de onzekerheid voor buitenlandse kenniswerkers in de US die de beslissing van Donald Trump veroorzaakt. De Amerikaanse president Donald Trump kondigde 22 juni aan dat voorlopig een aantal soorten werkvergunningen voor immigranten niet meer worden verstrekt. Daaronder ook het voor de technologiesector belangrijke H1B-visum voor mensen met bijzondere en schaarse vaardigheden.

‘Lanceer jouw loopbaan in de meest innovatieve regio van Europa’ klinkt het in de Brainport campagne. En ook: ‘Top tech & IT talents: stop mapping out your US ambitions, get yourself a whole new map! Cross the ocean and kick-start your career in the Netherlands. The second most favorite country by high tech companies world-wide!’ Veel meer duidelijk kan het niet worden. Via sociale media krijgen mensen in de US die door de Trumpmaatregel nu op zoek zijn naar een baan in de tech-industrie een beeld voorgeschoteld van Eindhoven als het Europese alternatief voor Silicon Valley. De ene zijn dood, de ander zijn talent …_________________________________________________

Eindhoven als het Europese alternatief voor Silicon Valley

_________________________________________________

En België?

De schaarste aan kenniswerkers in de IT en Engineering domeinen blijft en zal nog toenemen mede door de versnelde digitalisering in alle sectoren en veroorzaakt door de corona crisis. Er is onder meer een studie van McKinsey die stelt dat ‘activities that require technological skills will grow in all industries, creating even more demand for workers with STEM skills (increasing 39 percent), who are already in short supply.’

Laten we de kaas niet van onze boterham eten door initiatieven als dit voorbeeld van Brainport Eindhoven? Zetten organisaties in ons land wel voldoende snel en creatief in op de kansen die ontstaan in de dynamische wereld van werk in corona-tijden? Voorbeelden zijn steeds welkom, we delen jouw initiatieven graag op NextConomy.

 

Marleen Deleu
Marleen Deleu - Director Trends & Insights NextConomy - on a mission to bring insights and expertise to the freelance workforce and users of contingent labor in Belgium Bekijk alle berichten van #Marleen Deleu