"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Anna Demuylder: “Een freelancer is net een freelancer om projecten uit te voeren waarbij hij of zij zich goed voelt.”

“Freelancers zijn zeer geëngageerd, zijn goed in wat ze doen en geven duidelijk hun grenzen aan”, zegt Anna Demuylder, zaakvoerster van HolonCom. Daarom werkt ze nu nog enkel samen met freelancers.

Traditioneel talentbeheer overboord

Anna Demuylder is van veel markten thuis. Ze is ceo van het IT-bedrijf HolonCom, exporteert wandtapijten op maat en is auteur van de fictieroman Daragh. Ongeveer 7 jaar geleden besloot ze om geen vast personeel meer aan te werven maar enkel nog met freelancers samen te werken. Waarom die beslissing?

“Ons personeel dat we toen hadden, was heel goed, maar die samenwerking had één groot nadeel: ik moest op basis van de talenten die ik in huis had, opdrachten zoeken”, steekt Anna van wal. “Maar daarvoor was ik geen ondernemer geworden, vond ik. Wel om te horen naar wat iemand wil en om dan een oplossing te bieden.”

“Andere managers krijgen energie van het aansturen van medewerkers. Ik niet. Dus heb ik toen beslist om het anders aan te pakken. In de IT-wereld lukt dat redelijk gemakkelijk. IT-freelancers zijn vaak jonge mensen die geen zin hebben om met oudere code te werken. Zij zijn snel enthousiast voor nieuwe projecten waar ze volledig achterstaan.”

“Zo samenwerken vind ik fijner om te doen. Ik hoef niet langer mijn vaste medewerkers te dwingen om taken uit te voeren waarbij ze zich niet comfortabel voelen, bijvoorbeeld in periodes wanneer er minder projecten binnenkomen.”

Hoe vind je de juiste freelancetalenten?

“We hebben een groot Europees netwerk dat we in de afgelopen jaren hebben opgebouwd. Voor specifieke profielen zoeken we de markt af. En we komen ze via losse ontmoetingen ook gewoon tegen. Eigenlijk gebeurt dat allemaal heel organisch.”

“Ik vind het belangrijk dat er een match is langs beide kanten: de waarden die we delen, de goesting, de ambacht … De ander moet zijn job graag doen, er fier over zijn, over de nodige expertise beschikken.”

“Soms is dat inderdaad even zoeken naar het juiste talent. Maar dat geldt ook voor het aanwerven van vaste medewerkers. Meer zelfs, bij vaste talenten zal je sneller voor iemand kiezen, ook al heeft die persoon niet meteen het profiel, maar is het gewoon de enige/beste optie die je dan hebt. Terwijl nu, als ik niet het juiste talent in mijn netwerk vind, weiger ik gewoon de opdracht.”

“Een freelancer zal ook meteen zeggen wanneer een project niet echt zijn ding is. Liever een freelancer die eerlijk is over zijn interesses en kunnen, dan een vaste medewerker die ik moet forceren om een taak te doen. Dat garandeert ook steeds een leuke samenwerking. Een freelancer is net een freelancer om projecten uit te voeren waarbij hij of zij zich goed voelt.”

Liever een freelancer die eerlijk is over zijn interesses en kunnen, dan een vaste medewerker die ik moet forceren om een taak te doen. Een freelancer is net een freelancer om projecten uit te voeren waarbij hij of zij zich goed voelt.

Wat zijn volgens jou de voor- en nadelen om enkel samen te werken met freelancers?

“Freelancers doen hun job echt goed, ook omdat ze ook het volgende project met jou willen doen. Ze zijn even trots op hun werk als ikzelf. Ze zijn sneller geneigd om eens twee uur langer te werken of op een zaterdag om een deadline te halen. Medewerkers willen dat vaak wel, maar dat is met de arbeidswetgeving niet flexibel regelbaar. ”

“Nadeel is soms dat de freelancer die ik wil inhuren, drukbezet is, waardoor ik langer moet wachten op het resultaat. Maar zo werkt het nu eenmaal. Het is een spel van geven en nemen en zolang dat in evenwicht is, weegt dat nadeel niet op tegenover de vele voordelen.”

Welke tips heb je voor andere ondernemers om freelancers in te huren?

“Maak duidelijke afspraken. Je denkt misschien dat je enkel iemand inhuurt voor dat ene project, maar de realiteit is vaak anders. De kans is groot dat je in de toekomst nog andere projecten zult hebben waarbij je externe hulp nodig hebt. Bekijk dus bij het eerste contact al of er een goede match is.”

“Duidelijke afspraken, maken goede vrienden. Een oud gezegde, maar dat geldt zeker ook voor een vlotte samenwerking met freelancers.”

Hoe zorg je ervoor dat je de juiste talenten aan boord haalt en houdt?

“Wij zijn heel persoonlijk en staan ook altijd klaar om onze freelancers te helpen met vragen rond administratie, financiën, netwerking … Ik help graag en ik zou meer tijd en energie willen nemen om hen af en toe samen te brengen, om kennis te delen en elkaar te ondersteunen. In Amerika is het heel normaal om elkaar aan contacten of werk te helpen. We hebben minder die cultuur om dat te doen. En waarom ook niet? De markt is groot en er is werk genoeg.”

Lees ook :

Nathanella Monsaert
Nathanëlla Monsaert is redacteur en grafisch vormgever. Met haar jarenlange ervaring werkt ze elke communicatie uit van A tot Z. Of hoe ze het liever zelf zegt: van A naar Beeld. Ze is een storyteller pur sang en gaat voor NextConomy vooral op zoek naar boeiende verhalen bij freelancers. Bekijk alle berichten van #Nathanella Monsaert