"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Ondernemen hoeft geen strijd te zijn: 7 hacks

Je zegt “ja” tegen alle projecten. Maar het resultaat is niet wat je hoopt. In plaats van je de baas te voelen en te zijn, ben je opgewonden, gestrest, incapabel en alleen. Je centen zijn zuurverdiend. Hoe draai je dat definitief om?

Heftige week.

  • “Ilse, ik slaap gemiddeld 4,5 uur per nacht.”
  • “Ilse, ik heb na 10 jaar ondernemen 5.500 euro op mijn bankrekening. Alle inkomende facturen zijn betaald en ik verwacht nog 25.000 euro van klanten.”

Dat zijn 2  uitspraken (met een heel verhaal natuurlijk) die me bijbleven uit de gesprekken met prospecten van afgelopen week.

Als je weet dat de eerste freelancer een business runt met 7 freelancers in zijn kielzog, en zo de zware verantwoordelijkheid draagt voor 8 gezinnen om allen etenéen geluk te geven, een constante werkstress ervaart, zelf amper ontspanning heeft,  dagelijks 12 u achter zijn pc zit, zichzelf wel een loon uitkeert maar geen winst ervaart… Mijn besluit: dit ondernemersverhaal klopt niet.

Herkenbaar, helaas

Zelf ben ik altijd geobsedeerd geweest door omzet, productiviteit, hard werken en actie. Ik ben super trots op “dingen voor elkaar krijgen” en ik heb superveel energie om te presteren. Maar ik heb mijn lessen ondertussen geleerd. Omzet is geen cash, omzet is geen winst. De prestatiedruk en het nog-meer-uren-kloppen-verhaal om cashflow te verbeteren en omzet te knallen, heeft mij in het verleden al geleid tot een breekpunt.

Omzet is geen cash, omzet is geen winst.

Met een niet te stoppen arbeidsethos en discipline is geld verdienen makkelijk. Niet dus.

Dat is ook wat de bovenstaande, stoere zaakvoerders ontdekten.

Elk moment dat ze geen uren kloppen of niet onderweg zijn naar de volgende afspraak, voelen ze zich slecht. Ongemakkelijk. Schuldig. De opdrachten lopen niet vanzelf binnen, het gevoel van persoonlijk falen komt naar boven. Ze krijgen hun business niet goed genoeg geregeld, zitten met een schuldgevoel ten opzichte van hun gezin …

Je zegt “ja” tegen ongewenste, veeleisende projecten. Maar het resultaat is niet wat je hoopt. In plaats van je de baas te voelen en te zijn, ben je opgewonden, gestrest, incapabel en alleen. Je centen zijn zuurverdiend.

Hoe draai je dit definitief om? 7 hacks

1. Vraag jezelf altijd af: WAAROM? Voordat je een nieuw project, taak of verantwoordelijkheid op je neemt, moet je jezelf afvragen: Waarom doe ik dit? Is dit project winstgevend? Word ik van dit project blij? Past deze samenwerking bij mijn team? Is deze klant de klant die ik wil bedienen?  Als je antwoord is: “Ik doe dit om mijn vriend een plezier te doen, maar eigenlijk leveren wij dit in principe niet”, of “Ik doe dat omdat het een goede klant is maar eigenlijk past dit niet in ons tijdschema” of “Ik doe dit puur om omzet te draaien” of omdat “Ik me schuldig voel als ik dat niet doe” of “Ik doe dit omdat ik het geld nodig heb”. Dat klopt niet!

2. Zeg 2x keer meer NEE dan dat je normaal doet. “Nee” tegen verplichte netwerkavonden, extra taken op kantoor, opdrachten waar het zout op de patatten niet te verdienen is, … Of zoals Warren Buffet het zegt:

The difference between successful people and very successful people is that very successful people say no to almost everything.

3. Stop met denken dat nog meer uren kloppen je gaat redden. Het behalen van succes is niet recht evenredig met geld verdienen. Echt niet. Op die manier wordt geld je grootste saboteur. Wat is succes voor jou? Je behaalt pas succes als je van je werk geniet. En als je daarbij je geld ook nog slim beheert en behandelt, dan vormt geld jouw hefboom om je groei te stimuleren.

4. Plezier hebben is en blijft het geheim.
Het blijft mij opvallen dat als ik in een vrolijke positieve mindset verkeer dat net dan geweldige, creatieve en fijne opdrachten naar mij toekomen. Dat is bij jou niet anders! Ook de meest lastige uitdagingen krijgen dan pas een nieuwe wending. Beheers je stressvolle lijf.

5. Doe eens een stap achteruit.
Peter, mijn schilder schijnt altijd na zijn werk met een spot op de muur. Hij stapt letterlijk achteruit en kijkt naar zijn werk. Neem een voorbeeld aan Peter, kijk eens naar je business vanuit een helikopter- of vanuit de kikkerpositie. Bekijk je zaak eens vanuit een andere hoek of met een andere blik.

6. Verminder je strijd-mentaliteit.
Hoor mij! Ik die deze zin uitspreek. 😊 Ik meen het wel: werk slim, check je budgetten, plan je omzet.

Ga niet voor meer, maar ga voor beter.

7. Wat is je meest productieve moment? Jouw gouden uur?

Wat zijn de 3 meest belangrijke taken die je vandaag moet afvinken? Plan deze taken in je gouden uur.

  • Heb je te weinig omzet?
  • Welke 3 verkoopactiviteiten kan je vandaag in actie zetten?
  • Heb je te weinig cashflow?
  • Welke 3 acties kan je vandaag nog uitvoeren om geld te creëren op je bankrekening?

Ik ben een ochtendmens, ik begin dus altijd met het belangrijkste!

Consequent actie ondernemen is een belangrijk onderdeel van een succesvol leven. Maar al te vaak laten we onszelf slaaf maken en werken we volgens de waan van de dag.

Durf dit proces te doorbreken. Plan vooraf je gouden uur in. Het hoeft geen strijd te zijn, in tegendeel.

Het is tijd om actie te ondernemen.

Groeten,

Ilse


Over Ilse Dieltjens lees je hier alles en daar vind je meer artikelen van Ilse Dieltjens.

Ik ben Ilse Dieltjens, financieel ondernemer mentor en auteur van Profit First. In 2012 leidde ik als een vrouw een schrijnwerkerij. Dit was mijn keiharde leerschool, want de torenhoge rekeningen stapelden zich elke maand op, waardoor ik het onderste uit de kan moest halen. Na jarenlang vallen, opstaan en experimenteren pas ik de sleutels toe naar meer winst zonder mezelf dood te werken met op het einde van de streep winst op mijn rekening. Het resultaat is meer marge, meer rust in mijn bedrijf en vooral financiële vrijheid. Inmiddels pas ik met de 'Meer winst Academie' deze winst sleutels al bij honderden ondernemers toe om grip en zicht te krijgen op hun cijfers. Nu is het jouw beurt! Bekijk alle berichten van Ilse Dieltjens