"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

“Ik vind het inspirerend om op locatie te werken”

Op workation gaan is zoveel makkelijker dan je denkt en je zal versteld staan welk positief effect het heeft op je welzijn en productiviteit.

“Doe het gewoon! Op workation gaan is zoveel makkelijker dan je denkt en je zal versteld staan welk positief effect remote werken heeft op je welzijn en productiviteit”, getuigt Bram Van Oost, tech entrepreneur, marketing manager en speaker terwijl hij zijn koffers pakt om opnieuw voor een aantal weken naar Portugal te gaan.

“Ik ben door mijn functie niet gebonden aan een vaste locatie en ik vind het enorm inspirerend om elders te werken”, steekt Bram van wal. “Van koffiebars over Airbnb’s tot coworking spaces, wanneer ik het in mijn kop krijg, pak ik mijn spullen en vertrek.”

Van Portugal tot een roadtrip door Europa

“Vroeger moest ik voor mijn werk als marketing manager van een designmerk regelmatig naar het buitenland. Bijvoorbeeld naar een meeting van een uur naar New York. Ik bleef dan twee weken langer. Met mijn laptop en een internetconnectie kan ik overal aan de slag. Daarnaast heb ik zelf een kantoor gehad in Portugal.”

“Op afstand werken is dus normaal voor mij. Elk jaar vertoef ik toch zo’n twee maanden in het buitenland. Portugal, New York, Thailand, een roadtrip door Europa … ik heb een flink deel van de wereld gezien, maar nu keer ik graag terug naar dezelfde locaties omdat ik mijn weg daar al ken.”

Zonder bagage meer focus

“Ik vind het heel verfrissend om de rompslomp van thuis en het kantoor achter te laten en met de laptop onder de arm te vertrekken. Op elke locatie waar je komt, ontmoet je nieuwe mensen, doe je nieuwe kennis op … Dat werkt ongelofelijk motiverend.”

“In het begin dacht ik dat ik minder ging werken omdat ik me zou laten verleiden door de zon, het zwembad en cocktails. Maar dat is niet zo. Ik werk per dag ongeveer 6 à 7 uur, maar ik ben veel productiever. Ik kan me op locatie beter focussen op wat echt telt.”

“Door de coronacrisis zijn virtuele meetings realiteit geworden. Gelukkig maar. Alleen bij een crisissituatie is het soms vervelend dat ik niet op kantoor ben. Maar hé, dat geraakt ook altijd opgelost.”

“Bovendien moet je rekening houden dat je alleen je laptop heb. De luxe van een afgezonderd bureau met ergonomisch bureaustoel en extra scherm heb je niet altijd. Hoewel steeds meer coworking stations dat voorzien.”

Altijd werken?

“Ja, doordat ik regelmatig in het buitenland werk, werk ik misschien meer. De nood om vakantie te nemen ligt minder hoog omdat ik niet altijd aan dezelfde locatie gekluisterd ben. Wanneer ik dan toch verlof neem, moet ik me daar zelf constant aan herinneren. Bij anderen is het brein zodanig getraind dat als ze de zon zien, sneller in vakantiemodus schakelen. Bij mij is dat minder het geval.”

Kostenplaatje

“Een coworking space in Thailand heeft een andere kostenplaatje dan één in New York. Op de ene locatie betaal je 5 euro op de andere 30 euro. En dan moet je nog rekening houden met je verblijf. Je kan zo goedkoop en zo duur gaan als je wil. Logisch dat je minder betaalt voor een gezamenlijke kamer in een entrepreneur house dan voor een luxesuite in een hotel.”

“Ik vind de investering meer dan waard. Ik heb zelf ondernemers gekend die geen vast kantoor of thuis meer hadden en goedkoper uitkwamen door zo te werken en te leven. Vooral in grootsteden is dat mogelijk. Ze besparen op huur, verzekeringen of vaste kosten.”

“Zelf ben ik fan van entrepreneur houses. Je wordt op voorhand gescreend, er heerst overdag een silence policy, alles is voorzien, zwembad in de tuin en je kan kiezen voor een eigen kamer. Iedereen heeft respect voor elkaar, het internet is uitstekend, je ontmoet gelijkgestemden, je helpt elkaar, er worden spontane workshops gegeven …”

Tips

“Coworkingspaces en entrepreneur houses vind je overal. Gewoon een paar uur Googelen en je hebt alle info. Maar er zijn ook steeds meer organisaties die een pakket aanbieden zodat je zorgeloos kan vertrekken.”

“Ik raad het iedereen aan om dit eens te doen. Het is echt niet duur en waarschijnlijk kan je de kosten aftrekken. Maar vooral: doe het voor jezelf, om inspiratie op te doen, om je netwerk te vergroten en voor je eigen welzijn.”

Foto: Rudolf van der Ven

Nathanella Monsaert
Nathanëlla Monsaert is redacteur en grafisch vormgever. Met haar jarenlange ervaring werkt ze elke communicatie uit van A tot Z. Of hoe ze het liever zelf zegt: van A naar Beeld. Ze is een storyteller pur sang en gaat voor NextConomy vooral op zoek naar boeiende verhalen bij freelancers. Bekijk alle berichten van #Nathanella Monsaert