"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Freelancen vanuit het buitenland: de spelregels

Ga je voor korte of lange tijd wonen in het buitenland? En wil je vanuit je nieuwe locatie blijven freelancen? Dan zijn dit enkele spelregels zodat je zorgeloos kan vertrekken en werken.

Mag je zomaar vanuit het buitenland als freelancer blijven werken? Heb je een visa nodig? Hoe zit het met je belastingen? Hoe zorg je ervoor dat opdrachtgevers je gemakkelijk kunnen betalen? In dit artikel lees je welke acties je moet ondernemen wanneer je je over de grenzen heen wil settelen als freelancer.

Domicilie

Als je ook in het buitenland je hoofdverblijfplaats zal vestigen, dan moet je je uitschrijven uit het Belgische bevolkingsregister. Dit doe je bij de dienst burgerzaken in je gemeente en ten laatste één dag voor je vertrek. Je ontvangt dan een ‘bewijs van schrapping (model 8)’. Met dit document, je paspoort en bewijs van vestiging in het buitenland, kan je je inschrijven bij de Belgische ambassade of het consulaat van je nieuwe woonplaats. Meer informatie vind je ook terug op de website van de Belgische overheid.

Ben je nog niet zeker of je je definitief in het buitenland wil vestigen? Je kan je dan ook ingeschreven blijven in de Belgische bevolkingsregisters als ‘tijdelijke afwezige’. Dit moet je ook vooraf melden bij je gemeente.

Tijdelijke afwezigheid is enkel beperkt mogelijk. Als freelancer mag je onder dit stelsel maximaal één jaar afwezig zijn. Alle voorwaarden vind je terug op de website van de Vlaamse overheid.

Nationaliteit

Heb je de nationaliteit van een EU-, EER-land (de 27 EU-lidstaten plus Noorwegen, IJsland en Lichtenstein) of Zwitserland , dan kan je je gemakkelijk als freelancer vestigen in deze regio zolang je jezelf financieel kan bedruipen.

Heb je een andere nationaliteit? Dan moet je rekening houden met extra papierwerk. En soms mag je enkel een onderneming opzetten die een antwoord biedt op een lokale behoefte.

In enkele landen moet je eerst een verblijfplaats vinden vooraleer ze jouw aanvraag accepteren.

Visum

In sommige landen heb je een visum of een werkvergunning nodig. Welke je precies nodig hebt, hangt af van factoren zoals je nationaliteit, je onderneming, je achtergrond … Elk land heeft zo zijn eigen regels. Onderzoek dit vooraleer je vertrekt.

Zo’n 50 landen bieden ondertussen specifieke visa voor digitale nomaden aan: Digital Nomad Visa. Steeds meer landen beseffen dat freelancers zich niet verbonden voelen met één vaste locatie, maar graag werk en reizen combineren. Voorbeelden in Europa zijn Portugal, Tsjechië en Estland.

Wat is het verschil tussen een Digital Nomad Visa en een gewoon (toeristen)visum? Met een Digital Nomad Visa mag je legaal werken in het land waar je bent. Het is ook meestal een jaar geldig, wat veel langer is dan een toeristenvisum. Dus als je een paar maanden in het buitenland bent, hoef je je visum niet elke paar weken te verlengen.

Inkomensgarantie

Op de ene locatie is het goedkoper wonen en werken dan in België. Op de andere duurder. Daarom vragen sommige dat je aan verschillende inkomensvereisten voldoet. Zo moet je bijvoorbeeld in IJsland bewijzen dat je 1 miljoen IJslandse kroon per maand verdient, of zo’n 7.000 euro. In Maleisië is 2.000 euro voldoende.

Registratie onderneming

In veel gevallen moet je je onderneming laten registreren. Vaak kan dit online. Check ook de lokale verplichtingen die hierbij aansluiten zoals een ondernemingsplan, verwachte inkomsten, goedkeuring van een accountant …

Zorg er zeker voor dat je voldoende gespaard hebt vooraleer je verhuist. Probeer om toch minstens genoeg geld opzij te zetten om zo’n 6 maanden rond te komen. Dat geeft je de nodige ademruimte om je te settelen.

Vreemde valuta

Dankzij de euro is het heel gemakkelijk om je centen te krijgen wanneer je verhuist binnen Europa. Ook is het gemakkelijk om da Amerikaanse dollar als wettig betaalmiddel te accepteren. Is dat niet voldoende? Kies dan een bankdienst waarmee klanten je vanuit de hele wereld kunnen betalen. Denk maar aan PayPal of Wise.

Belastingen

Is je hoofdverblijfplaats in het buitenland, dan moet je daar ook belastingen betalen.

Heb je nog inkomsten uit België, dan moet je nog een aangifte voor niet-inwoners indienen bij de Belgische belastingadministratie. Via deze link vind je meer info over aangifte voor niet-inwoners specifiek voor zelfstandigen.

Is je hoofdverblijfplaats in België, dan moet je in ons land personenbelastingen betalen. Soms moet je toch ook nog in het buitenland belastingen betalen. België sloot met heel wat landen een overeenkomst om dubbele belasting te vermijden. Meer info over je aangifte vind je hier.

Neem voor je vertrek contact op met je belastingkantoor om meer info te krijgen over hoe je je belastingplichten moet vervullen.

Meer info: Wikifin.be

Sociale zekerheid

Ziekteverzekering, kinderbijslag, pensioen … je verhuis naar het buitenland heeft ook gevolgen voor je sociale zekerheid. Verhuis je naar een plaats waar ons land specifieke akkoorden mee sloot, dan kan je bepaalde sociale rechten meenemen. Alle info vind je terug op de portaalsite van de Sociale Zekerheid.

Bankrekening

In sommige landen ben je verplicht om een lokale, zakelijke bankrekening te openen. En vaak heb je ook een persoonlijke rekening nodig voor je dagelijkse leven.

Een bankrekening openen in een nieuw land kan een uitdaging zijn als je freelancer bent, maar er zijn opties. Denk hierbij aan uitsluitend online bankdiensten.

Checklist before you go

Check regels rond …

  • domicilie
  • nationaliteit
  • inkomensgarantie
  • visum / werkvergunning / Digital Nomad Visa
  • registratie onderneming
  • bankdienst en bankrekening
  • belastingen
  • sociale zekerheid
  • bankrekening

Heb jij plannen om te verhuizen naar het buitenland en om van daaruit te werken? Stuur ons dan zeker een postkaartje van waar je vertoeft en vertel ons hoe het met je gaat. We appreciëren dat zeker.

UNIZO verenigt +- 110.000 ondernemers, zelfstandigen, KMO's en vrije beroepen in Vlaanderen & Brussel. Bekijk alle berichten van Unizo