"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Hybride werk breekt door – Zeven trends waarmee leiders urgent rekening moeten houden

In de 2021 Work Trend Index zet Mircosoft trends over de toekomst van werk op een rij. De index bevat ook standpunten van experts die al tientallen jaren onderzoek doen naar samenwerking, sociaal kapitaal en ruimteontwerp op het werk. De belangrijkste conclusies op een rij.

Het jaar 2020 heeft blijvende veranderingen teweeg gebracht in de manier waarop we werken en zeven duidelijke trends versterkt die de toekomst van een hybride werkwereld vorm zullen geven. Dat is de conclusie van de 2021 Work Trend Index. Dit rapport bevat de bevindingen van een onderzoek dat Microsoft begin 2021 hield onder meer dan 30.000 mensen in 31 landen en een analyse van triljoenen productiviteits- en arbeidssignalen in Microsoft 365 en LinkedIn.

Hiermee houden slimme leidinggevenden rekening

Het uitgebreide onderzoek toont aan dat zeven trends in de wereld van werk door de pandemie werden versterkt. Zo staat er ondermeer: ‘The data is clear: extreme flexibility and hybrid work will define the post-pandemic workplace. HR strategies and business decisions need to be done with flexibility in when, where, and how people work.’

Helaas blijkt ook dat leidinggevenden niet altijd het geluk en welzijn van hun medewerkers correct inschatten. Het rapport is streng: ‘Leaders are out of touch with employees and need a wake-up call’ valt te lezen. Vierenvijftig procent van de werkenden voelt zich overwerkt. Negenendertig procent voelt zich uitgeput.  ‘Our people are struggling. And we need to find new ways to help them.’

Talent is overal in een hybride werkwereld

Een van de meest positieve kanten van de verschuiving naar werken op afstand is dat het de talentenmarkt verruimt. Het aantal vacatures op LinkedIn is tijdens de pandemie meer dan vervijfvoudigd, en dat wordt opgemerkt. Zesenveertig procent van de telewerkers die we hebben ondervraagd, is van plan dit jaar naar een nieuwe locatie te verhuizen omdat ze nu op afstand kunnen werken. Mensen hoeven niet langer hun bureau, huis of gemeenschap te verlaten om hun carrière uit te bouwen, en dat zal ingrijpende gevolgen hebben voor het talentenlandschap.

Werken op afstand is aantrekkelijker voor uiteenlopende sollicitanten en kansengroepen. Op LinkedIn solliciteren vrouwen, Gen Z en mensen zonder een universitair diploma vaker naar functies op afstand dan naar functies op locatie.

Wat nu?

Samen tonen deze trends aan dat we niet langer gebonden zijn aan traditionele noties van ruimte en tijd om samen te werken. In plaats daarvan kunnen we onze lang gekoesterde veronderstellingen opzij zetten en ons denkpatroon veranderen om extreme flexibiliteit te omarmen. Het rapport raadt vijf strategieën aan waarmee bedrijfsleiders hun bedrijfsmodel kunnen herontwerpen voor een succesvolle verschuiving naar hybride werk.

Meer lezen over de zeven werk trends en de 5 adviezen aan bedrijfsleiders?

Download het rapport hier

Bron

The Work Trend Index survey was conducted by an independent research firm, Edelman Data x Intelligence, among 31,092 full-time employed or self-employed workers across 31 markets – between January 12, 2021 to January 25, 2021. More details.

Marleen Deleu
Marleen Deleu - Director Trends & Insights NextConomy - on a mission to bring insights and expertise to the freelance workforce and users of contingent labor in Belgium Bekijk alle berichten van #Marleen Deleu