"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

“Samenwerking tussen HR en Procurement creëert een optimale balans tussen vaste medewerkers en freelance talenten“

Een succesvolle organisatie teert vandaag al lang niet meer enkel en alleen op vaste werknemers. Ook een flexibele pool aan talenten is tegenwoordig een vaste waarde in de HR-strategie van bedrijven die de trein richting de toekomst niet willen missen. Tijdelijk talent werven vraagt natuurlijk energie, tijd en geld. Maar ook een goed zicht op de regelgeving en interne structuren. Kortom: om die instroom aan talent optimaal te laten verlopen en te laten renderen, zijn gestroomlijnde bedrijfsprocessen nodig.

Monique de Milde, manager Centre of Excellence bij Hays Talent Solutions: “Samen met bedrijven zoeken we naar innovatieve recruitmentoplossingen voor het flexibele gedeelte van het bestand werkenden en dit  via een MSP-dienst (Managed Service Providing). Daarbij bekijken we het totale plaatje, van welke processen en systemen een bedrijf al heeft tot hoe ze talent kunnen binnenhalen én behouden. Mijn motto is om zo efficiënt mogelijk te werken, daarvoor moeten we slimme oplossingen bedenken. Dat is een uitdaging, want het is geen copy-paste-verhaal. Elk bedrijf heeft immers een ander DNA en een andere structuur. Er dus niet iets zoals ‘onze size fits all’.”

Een verhaal waar Monique nu meer dan zes jaar haar schouders onder zet. Al zag haar prille carrière er eerst enigszins anders uit.


Wie is Monique de Milde?

Monique de Milde kwam per toeval terecht bij Hays Talent Solutions waar ze in 2014 startte als onsite coördinator. Ze maakte na 2 jaar de overstap naar de projectafdeling en als projectmanager was ze verantwoordelijk voor diverse nationale en internationale implementaties en innovatieprojecten. Sinds eind 2019 is ze verantwoordelijk voor het Centre of Excellence en is ze ook lid van het France Benelux leadership team. In haar werk staan verandering en het continue ontwikkelen centraal: “Dit past bij mij als persoon. Het proces om van een idee naar de uitvoering in de praktijk te komen is waar ik de meeste energie van krijg”.


Van verzekeringen naar talentbeheer

“Ik koos voor een studie Management en Economie. Bewust heel breed, omdat ik eigenlijk niet goed wist wat ik wilde doen. Daarna deed ik mijn eerste werkervaring op in procurement bij de Politie. Maar al gauw miste ik dynamiek.

Ik kwam vervolgens in een commerciële functie binnen de financiële- en verzekeringssector terecht, waar ik heel veel geleerd heb, vooral op vlak van communicatieve vaardigheden. Maar ik bleef nog steeds op mijn honger zitten. Tot ik toevallig bij Hays terechtkwam, toen vielen alle puzzelstukjes in elkaar.

Ik kon mezelf ontwikkelen in een dynamische werkomgeving én ik kreeg de kans om projecten op poten te zetten, services te ontwikkelen en mee te bouwen aan veranderingen in de markt. Ingrediënten waar ik naar op zoek was in een job.”

Die praktijkervaring was essentieel voor mij om mijn job vandaag de dag goed te kunnen doen.

Praktijkervaring als basis

Monique stond aanvankelijk met beide voeten in praktijk toen ze voet aan wal zette bij Hays. Ze begon als inhouse coördinator bij NXP in Nederland, waar ze on- en offboarding van externe inhuur voor haar rekening nam, maar ook vacatures voor HR, Procurement, Legal, Finance en Marketing. Daarna groeide ze door naar een rol als projectmanager, om uiteindelijk in haar huidige managementfunctie te belanden op een ondersteunende stafdienst.

“Die praktijkervaring was essentieel voor mij om mijn job vandaag de dag goed te kunnen doen. Het is een fundamentele basis om vanuit mijn huidige functie teams on site te kunnen ondersteunen in het uitdenken van de beste processen en oplossingen voor onze klanten. En het is ook belangrijk om die voeling niet te verliezen. Die hou ik scherp door dagelijks mee te denken met onze talentadviseurs bij onze klanten. Die praktijkervaring verwatert eigenlijk nooit.”

Het is belangrijk dat bedrijven inzetten op een goede samenwerking tussen HR en Procurement.

Talenten beheren = samenwerking tussen HR en Procurement

“Inhuren van externe talenten, zoals freelancers, is een groeimarkt. Zowel aan de kant van de bedrijven als aan de kant van de freelancers is er een groeiende vraag”, stelt Monique. “Het beeld dat je vandaag de dag 40 jaar op dezelfde stoel blijft zitten, is achterhaald. Natuurlijk is het ook belangrijk hoe de wetgeving hierin zal evolueren, maar het is een trend die niet meer te stoppen is.

Daarom is het ook belangrijk dat bedrijven inzetten op een goede samenwerking tussen HR en Procurement. Externen inhuren valt vaak onder inkoop, maar je hebt met mensen te maken. Daarom moet HR mee op de kar springen. Het gaat om een balans vinden in dat gemixte veld van vast en flex.”

Toekomstbeeld van de talentadviseur

“De rol van onze talentadviseurs zal  evolueren: hoe maken we dat talent toegankelijk? Hoe halen bedrijven ze aan boord? En vooral: hoe houden ze dat talent aan boord? Dat is een uitdaging, want er zijn altijd nieuwe ontwikkelingen op de markt, nieuwe manieren van inhuur. Bijvoorbeeld hoe gaan bedrijven de vergrijzing opvangen en hoe vervangen ze die pool aan kennis die uitstroomt?

Door binnen bedrijven als MSP te gaan samenwerken over de interne diensten heen, kunnen we beide kanten – zowel de bedrijven als freelancers optimaal ondersteunen, zodat elke partij zich voluit kan focussen op zijn expertise en kennis.

In België merken we dat er nog een lange weg af te leggen is op vlak van MSP, gaat Monique verder. “De wetgeving is natuurlijk ook anders dan in Nederland. Programma’s zijn daar meer ingeburgerd dan bij onze Belgische klanten, merken we. Dus hier is zeker nog een groeimarkt.”

Binnen Hays heeft mijn eigen ontwikkeling sprongen genomen. En wat vooral fijn is: ik krijg de ruimte om regisseur te zijn van mijn eigen loopbaan.

Regisseur van eigen loopbaan

“Het geeft me veel voldoening om bedrijven te helpen stappen te zetten in die ontwikkeling”, zegt Monique. “Maar ook binnen Hays heeft mijn eigen ontwikkeling sprongen genomen. En wat vooral fijn is: ik krijg de ruimte om regisseur te zijn van mijn eigen loopbaan. In elke rol heb ik ook iets geleerd wat me vandaag helpt in mijn job. Al wil dat niet zeggen dat er geen uitdagingen meer zijn, integendeel.

Nog elke dag leer ik enorm veel bij, vooral van collega’s. Door naar mensen te luisteren, geef je jezelf de kans om te groeien en te verbeteren. Een echt uitgestippeld carrièreplan heb ik niet, maar ik wil me vooral blijven focussen op ontwikkeling van producten, binnen een steeds veranderende omgeving.

Er komen vandaag ook almaar meer vragen met een sterk land overstijgend karakter. Dat brengt weer wat complexiteit met zich mee, maar daar hou ik net van. Meedenken met onze klanten om een internationaal framework uit te bouwen waarmee ze op vlak van externe talenten aan de slag kunnen, dat zal een van mijn uitdagingen voor de toekomst worden.”


Over de reeks Women in Contingent Workforce Management

Steeds meer organisaties professionaliseren het inhuren van hun externe talenten. NextConomy brengt daarom een reeks met interviews rond het centrale thema “Women in Contingent Workforce Management’. Met deze gesprekken willen we inspireren en inzichten delen met iedereen die van ver of dichtbij betrokken is met het inhuren van externen in organisaties. In het bijzonder willen we andere vrouwen laten zien dat er boeiende loopbanen zijn in een domein dat nog relatief nieuw en onbekend is, maar dat wel toekomstgericht en van toenemend strategisch belang voor organisaties is.

De interviews met andere Women in Contingent Workforce Management vind je hier.