"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Inge Simons – een passie voor sociaal recht

Het is net voor de tweede lockdown als Inge Simons benoemd wordt tot directeur human resources van SPIE Belgium, de Belgische dochteronderneming van SPIE en Europese marktleider in multitechnische dienstverlening op het gebied van energie en communicatie. We spraken haar over haar rol bij SPIE, haar toekomstplannen –en visie en wat daarin de rol is van externe talenten.

Passie voor sociaal recht

Inge Simons doorliep al een indrukwekkend parcours in de HR-wereld. Ze verdiende haar strepen bij heel wat grote en erkende organisaties zoals Ernst & Young, Broadnet, KPN, Bridgestone Europe,  Swissport Belgium … “Eigenlijk ben ik eerder toevallig in HR gerold. Tijdens mijn studies aan de Karel De Grote Hogeschool in Antwerpen had ik twee à drie uur per week sociaal recht. Dat vak heeft bij mij het vuur aangewakkerd en legde de kiem voor mijn verdere carrière”, aldus Inge. “Mijn eerste HR-stappen zette ik bij het advocatenkantoor Loeff Claeys Verbeke.

Als ik vandaag opnieuw mocht beginnen, zou ik misschien meer stilgestaan hebben bij de keuze van mijn studierichting en eerder in de advocatuur gestapt zijn. Maar eigenlijk kijk ik veel liever naar wat ik wel bereikt heb. De kansen die zich voordeden, heb ik gegrepen en mijn loopbaan op die manier zelf gestuurd en gekneed. Daar ben ik best trots op. Vandaag mag ik in mijn job ook effectief tussen de mensen staan. Dat geeft me veel voldoening en daar ben ik ook heel dankbaar voor. SPIE is, ondanks de omvang, een warm en familiaal bedrijf. Een belangrijk fundament om op te blijven bouwen.”


Over Inge Simons

Inge Simons studeerde af aan de Karel De Grote Hogeschool in Antwerpen. Ze heeft verschillende HR-opleidingen gevolgd bij erkende organisaties als Gallup, Dale Carnegie, Galilei en Kluwer. Ze startte haar carrière in 1996 als HR coördinator bij het advocatenkantoor Loeff Claeys Verbeke. Daarna ging Inge aan de slag als consultant bij Ernst & Young in het kader van expatriëringsprogramma, alvorens Broadnet te vervoegen als HR coördinator Benelux. In 2001 werd Inge Simons aangeworven door de groep American Standard Europe, waar ze verschillende human resources-functies uitoefende. Vervolgens werd ze Senior HR business partner bij KPN. In 2010 trad ze in dienst bij het advocatenkantoor Freshfields Bruckhaus Deringer als verantwoordelijke human resources. Later ging ze aan de slag bij de groep Eastman Chemical Company, waar ze zich opwerkte tot directeur human resources van België. Deze functie bekleedde ze ook bij Bridgestone Europe (2017-2018) en Swissport Belgium (2018-2020).


Welzijn op het werk

In haar nieuwe functie bij SPIE Belgium volgt Inge Jean-Pierre Martin op en zal ze nauw samenwerken met Hein Dirix, de algemeen directeur. “Het is een mooie uitdaging om mijn steentje te kunnen bijdragen aan deze organisatie en haar toekomstige groei”, vertelt Inge. “SPIE is groot geworden door acquisities van KMO’s. Die harmonisering is rond, nu komt het eropaan om alles goed te integreren zodat we klaar zijn voor de toekomst. En die zal onder meer groen kleuren. Het duurzame aspect, de ecologische voetafdruk, daar zijn we ook bewust mee bezig.”

Concreet wil Inge vooral het huidige HR-beleid, dat dicht bij de operationele profielen staat, verderzetten. En daarin zal ze bijzondere aandacht hebben voor de aantrekkelijkheid van SPIE als werkgever en welzijn op het werk. “De profielen die SPIE zoekt zijn vaak knelpuntberoepen, dus is het belangrijk om als werkgever zichtbaar te zijn. Daarom wil ik inzetten op een goede employee life cycle. Het onboardingtraject is daarin cruciaal, maar ook waakzaam blijven over een goede balans tussen mens en werk. In deze COVID-19-tijden hebben we gezien wat digitalisering allemaal mogelijk maakt, en dat is een fantastische evolutie, maar er moet wel een goede balans blijven met het menselijke aspect. Daar wil ik zeker mee mijn schouders onder zetten.”

Specifieke expertise inhuren om sneller te gaan

Op de arbeidsmarkt van morgen ziet Inge zeker een plaats voor freelancers. “Als HR-verantwoordelijke ga je eerst en vooral kijken naar welke talenten je in huis hebt om een bepaald project tot een goed einde te brengen. Maar soms is die expertise er niet altijd of is die zo specifiek dat je beroep moet doen op externen. Bepaalde kennis heb je bovendien ook niet op lange termijn nodig, en op die momenten creëren externe talenten meer opening en ruimte én zorgen ze ervoor dat je sneller kunt schakelen en vooruitgaan als bedrijf”, vertelt Inge.

Als ik een freelancer of consultant inschakel, hanteer ik bovendien hetzelfde principe als voor een vaste werknemer: er moest naast de expertise ook een connectie zijn, een klik.

“Als ik een freelancer of consultant inschakel, hanteer ik bovendien hetzelfde principe als voor een vaste werknemer: er moest naast de expertise ook een connectie zijn, een klik. De competentie om aan te voelen wat een bedrijf nodig heeft, is cruciaal. Daarom is het ook zo belangrijk om dergelijke profielen mee te nemen in intakegesprekken en onboardingtrajecten. Enkel zo kun je een goede fit creëren met de bedrijfscultuur en van freelancers een echte meerwaarde maken.”


‘Women in Contingent Workforce Management’

Steeds meer organisaties professionaliseren het inhuren van hun externe talenten. NextConomy brengt daarom een reeks met interviews rond het centrale thema ‘Women in Contingent Workforce Management’. Met deze gesprekken willen we inspireren en inzichten delen met iedereen die van ver of dichtbij betrokken is met het inhuren van externen in organisaties. In het bijzonder willen we andere vrouwen laten zien dat er boeiende loopbanen zijn in een domein dat nog relatief nieuw en onbekend is, maar dat wel toekomstgericht en van toenemend strategisch belang voor organisaties is.