"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

De toekomst van VMS-systemen: verslag van een discussiebijeenkomst – deel 2

Naar goede gewoonte lanceren Mark Bassie en Marleen Deleu begin 2020 een update van het tweejaarlijks vergelijkend onderzoek naar Vendor Management Systemen (VMS) in Nederland en België. Als onderdeel van dit onderzoek hebben ze drie leveranciers van dit soort systemen uitgenodigd en met elkaar laten discussiëren. Thema’s als de toekomst van VMS-systemen in het algemeen, en de snel veranderende arbeidsmarkt in het bijzonder werden aangesneden. Het verslag hiervan treft u hieronder aan.

Even voorstellen, wie zaten aan tafel?

Arco Westbroek is Head of Products bij Carerix/Pixid en Mark Hopman is Director International Accounts. Carerix is dit jaar overgenomen door het Franse bedrijf Pixid. Pixid is vooral in Frankrijk een grote aanbieder met haar VMS. Carerix is een grote ATS-speler in Nederland en België met ook de nodige VMS-functionaliteiten, zo blijkt uit eerdere deelnames aan onze onderzoeken naar VMS-aanbieders. Voorlopige blijft het aanbod van beide systemen met ieders functionaliteiten behouden. Ook de naam Carerix verdwijnt niet.

Peter de Buck was 12 jaar geleden een van de oprichters van het Belgische VMS Connecting-Expertise. Hij houdt zich nu vooral bezig met New Business en Sales. Connecting-Expertise heeft inmiddels klanten in diverse Europese landen en is inmiddels voor 51% overgenomen door USG People, op zijn beurt onderdeel van het Japanse Recruit.  Connecting-Expertise legt met haar systeem een brug tussen de wereld van Inkoop en HR. Naast het VMS levert het ook functionaliteiten voor een marktplaats en een Dynamisch Aankoopsysteem (DAS).

David Muyldermans is mede-oprichter van proUnity, dat bestaat sinds 2015. proUnity is een VMS-platform met diverse functionaliteiten, waaronder die van een marktplaats en de mogelijkheid van in eigen beheer geleverde MSP-ondersteuning. proUnity heeft inmiddels kantoren in Nederland, België en Frankrijk.

Een in eigen beheer ontwikkeld platform of beter een publiek aangeboden VMS?

Een in eigen beheer ontwikkeld platform is een VMS dat ontwikkeld is door een Agency ten behoeve van het beheren van de alle inhuurprocessen van hun opdrachtgevers. Meestal een platform  dat is ontwikkeld door een broker of een MSP. Door dit platform ook als zelfstandig product aan te bieden aan de markt (white label), zijn er dus inhuurdienstverleners op de markt, die zich ook aanbieden als VMS-leverancier. In ons onderzoek hebben we hier 2 voorbeelden van gevonden.

Een andere mogelijkheid is dat een organisatie zelf besluit om haar inhuur via eigen ontwikkelde systemen te beheren. Er wordt in de discussie aan onze tafel verschillende argumenten vóór en tegen uitgewisseld. Uiteindelijk is het uiteraard aan elke organisatie om zelf te beslissen welke men het zwaarste vindt wegen.

Argumenten vóór een eigen platform        Argumenten tegen een eigen platform

Maatwerk Kost veel tijd en geld
Uniciteit Moet continu aangepast worden aan nieuwe regelgeving en ontwikkelingen
Externe compromissen met VMS-leverancier zijn er niet Interne compromissen worden ingebouwd
De VMS-leverancier wordt vaak niet gezien als bondgenoot, eigen afdelingen wel Lock in is inbegrepen
Eigen prioritering Is geen core-business
Eigen keuze met welke technologie en apps men wil koppelen Nieuwe technologie en apps betekenen steeds afwegingen of men wil koppelen
  Veel HR-startups stoppen na een aantal jaren bij gebrek aan succes

De HUB-functionaliteit,  essentieel voor een VMS?

Met HUB-functionaliteit wordt bedoeld dat een VMS als een platform kan fungeren, waarmee andere leveranciers van HR-software en -apps eenvoudig kunnen koppelen. Ook wordt hier vaak de term ecosysteem voor gebruikt. In principe betekent HUB dat er door de VMS-leverancier al een koppeling is gemaakt. De eindgebruiker/opdrachtgever kan vervolgens beslissen om deze extra functionaliteit te gaan gebruiken (meestal tegen extra betaling) of niet.

Een voorbeeld hiervan is het gebruik van video-software, waarmee onder andere een digitaal sollicitatiegesprek kan worden gevoerd.

Bij een moderne ATS kan vaak wel met tientallen leveranciers worden gekoppeld, bij VMS’en zien we deze ontwikkeling pas sinds een paar jaar opkomen en is het aantal tot stand gebrachte koppelingen vaak een stuk kleiner.

De 4 sprekers stellen met elkaar dat het zijn van een HUB essentieel is voor het succes. Zij wijzen er op dat die koppelmogelijkheden vanuit de core van het VMS tot stand moeten komen, zodat de koppeling ook echt meerwaarde oplevert, met name doordat de data vanuit de gekoppelde software direct in het VMS kan worden opgeslagen. Een voorbeeld is de opname van het digitale sollicitatiegesprek en de vervolgstappen opslaan en afhandelen in het VMS.

Met dank voor hun gewaardeerde inbreng voor dit gesprek aan

  • Arco Westbroek & Mark Hopman van Carerix/Pixid
  • Peter de Buck van Connecting-Expertise
  • David Muyldermans van proUnity

Gespreksleiders waren Marleen Deleu (NextConomy/TheFlexAcademy) & Mark Bassie (Flex-Beheer). Lees hier deel 1 van het verslag van de discussiebijeenkomst.


Het hele onderzoeksrapport met een overzicht van de markttrends en van 9 verschillende VMS-systemen die actief zijn in België en Nederland is  hier gratis te downloaden. Nieuw dit jaar is dat het VMS rapport, editie 2020 ook een overzicht biedt van experten die advies verstrekken over de keuze en inrichting van VMS-technologie.


 

mr. Mark Bassie (Breda, Nederland, 1960) is sinds 1994 werkzaam als Zelfstandige Interim Professional. Was vroeger als interim-manager en trainer werkzaam. Heeft zich de laatste jaren gespecialiseerd -onder het label Flex-Beheer- in flexibilisering van organisaties en professionalisering van externe inhuur. Onafhankelijk en deskundig in inhuurplatforms, Marktplaatsen, freelance-community's en Vendor Managementsystemen. Mark combineert hierbij zijn HRM-deskundigheid met bedrijfsvoerings-expertise en verander- en projectmanagement. Onderzoeker/co-auteur van rapporten over Vendor Management Systemen (VMS) en over Managed Service Providers (MSP) in Nederland en België. Bekijk alle berichten van Mark Bassie