"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

De gestage groei van niet-traditionele arbeid. Alle inzichten in één e-book

Loopt het wel zo een vaart met de flexibilisering van de arbeidsmarkt? Op aangeven van heel wat NextConomy-lezers en vragen binnen ons netwerk bundelt NextConomy enkele van de meest actuele studies over de trends en dynamieken in de wereld van flexibele arbeid. We maakten een selectie van relevante studies van instanties die kwalitatief onderzoek voeren naar dit thema zodat de lezer zelf het antwoord kan formuleren op de vraag of de arbeidsmarkt al dan niet flexibiliseert.

Situatie in Europa

Marleen Deleu: “De aangehaalde studies zijn erg actueel want ze zijn maximaal één jaar oud en schetsen alleen de situatie rond flexibele werkvormen binnen Europa of België. Het Freelancer Rapport van Unizo bijvoorbeeld zoomt sterk in op onze lokale situatie in Vlaanderen en Brussel.

Afgelopen 10 oktober, op de dag van de Freelancer werd het nieuwste rapport ‘De gestage groei van de niet-traditionele arbeid’ voorgesteld.

Download nu het e-book met de belangrijkste inzichten over de evolutie van flexibele arbeid.

Langetermijnvisie is noodzakelijk

Wat leren de studies ons? “De groei aan flexibele arbeid is reëel en de groei is gestaag. Flexibele arbeid groeit al jaren met enkele percenten per jaar en zal dat wellicht blijven doen. Dat maakt dat tegen 2030 men verwacht dat flexibele arbeid de norm wordt,” aldus Marleen Deleu.

Breder dan het pure freelanceverhaal

“Wat verstaan we precies onder flexibele arbeid? Het rapport van Eurofound schetst 9 (nieuwe) vormen van werk. Van interim-management tot dienstencheques. We verstaan hieronder dus alle werkvormen die niet onder de ‘traditionele vaste arbeidsovereenkomst’ vallen. Al die arbeidsvormen samen vertegenwoordigen ondertussen al 33% van de workforce in Europa. Het rapport leert ons dat de traditionele, vaste, fulltime arbeidsovereenkomst steeds meer onder druk komt te staan.”

 


Inzichten voor freelancers en opdrachtgevers

Elk jaar bundelt NextConomy een reeks relevante inzichten voor opdrachtgevers en freelancers kant-en-klaar in een e-book. In een eerdere editie verschenen de levenscyclus als freelancer van a tot z en freelancers, zelf beheren of uitbesteden? Waardvolle tips voor freelancers en opdrachtgevers over hoe ze optimaal met elkaar kunnen samenwerken.


 

Redactie / Rédaction / Editors NextConomy Bekijk alle berichten van NextConomy