"Exploring the future of work & the freelance economy"
SLUIT MENU

Burgerinitatief wil Europees minimumloon voor zelfstandigen

Handtekeningenactie moet Europese Commissie aanzetten tot actie.

Het Europese burgerinitatief #NewRightsNow wil 1 miljoen handtekeningen verzamelen om een Europees minimumtarief voor platformwerkers af te dwingen. NewRightsNow is onlangs door de Europese Commissie erkend als officieel burgerinitatief.

Wanneer het de initiatiefnemers lukt om binnen 1 jaar een miljoen steunbetuigingen te verzamelen uit minimaal zeven lidstaten, dan moet de Commissie het voorstel in behandeling nemen en binnen drie maanden reageren. De verplichting om een minimumtarief te betalen zou moeten gelden als een platform zelfstandigen op regelmatige basis voor zich laat werken. De zelfstandigen zouden op die manier een bepaalde inkomenszekerheid kunnen krijgen.

EU wil minimumrechten gig workers

Dinsdag keurde het Europees Parlement wetgeving goed die een minimumpakket aan rechten moet gaan geven voor platformwerkers en andere nieuwe vormen van ‘on-demand’ werkers. Zie de infografic onderaan dit artikel. Deze regels gelden echter niet voor zelfstandige gig-workers.

Hugo-Jan Ruts
Hugo-Jan Ruts is one of the publishers of NextConomy and he writes about international trends on the future of work and the 'freelance economy'. Bekijk alle berichten van #Hugo-Jan Ruts